Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2022.12.20.

30+ Fejér megyében

Előző számunkban olvashattak beszámolót a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületének életéről. A lap megjelenése idején ünnepelték 30+ jubileumukat. Hasonlóan több más közösséghez, a pandémia miatt ők is késéssel tudtak emlékezni elmúlt évtizedeikre.

Illusztráció

Mintegy 300-an voltak jelen a Civil Központban, nem csak az egyesület tagjai. A Székesfehérváron működő nyugdíjasklubok 8–10 taggal képviseltették magukat, s jöttek szerte az országból cukorbetegközösségek képviselői, többek közt Makóról, Komlóról, Egerből, Várpalotáról.

1991-ben – épp az egyesület megalakulásának évében – tartottuk meg először Magyarországon a Diabétesz Világnapját, akkor még június 27-én. Most, 31 év elteltével ezért ünnepelt a fehérvári egyesület június 27-én.

Illusztráció

Az önkormányzatot, amely sokat segít az egyesületnek, az egészségügyi és sporttanácsnok képviselte, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségét Füzesi Brigitta elnök asszony. Természetesen nem csak jelen volt, de előadást is tartott az egyesület mentora, dr. Balsay Miklós diabetológus, belgyógyász, angiológus főorvos. Az érdekes előadások a virágokkal, lufikkal feldíszített, de azon a napon nagyon meleg színházteremben zajlottak, a folyosókon kiállítók várták a vendégeket. A szűréseket a Humánegészségügyi Szolgáltató munkatársai végezték.

Benke Anna Piroska, a Fejér Megyei Cukorbeteg Egyesület elnök asszonya a jelenlévők létszámát a jelenléti ívből tudta meg, ránézésre nem is tűnt olyan nagy tömegnek. Nem véletlenül: állandó forgás volt – mesélte. (Ő egyébként idén augusztusban ünnepelte 70. születésnapját. Gratulálunk neki, további jó egészséget és lelkes munkát kívánunk!)

Az egyesület születésnapján, ahogy az kijár, volt torta, aki előre jelezte igényét, ebédet is kapott. És természetesen volt szórakozás is, nem csak tanulás, többek közt mandolin- és citerazene. Remek nap zárta az elmúlt remek 30 (és 1) évet.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2022/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!