Szerző: Bosev Edina Feltöltés dátuma: 2022.08.08.

Gyermek- és családi nap

DiabKupa II.: kettő az egyben

Idén május 29-én, gyermeknap alkalmával tartottuk meg a II. DiabKupa és Sportágbemutatót. A rendezvényen az ország számos diabéteszcentrumából fogadtunk résztvevőket, érkeztek kicsik és nagyok egyaránt. Mindannyian 1-es típusú cukorbeteg gyermeket nevelő családok, akik azért jöttek el, hogy mozgással és sok nevetéssel töltsék ezt a napot.

A II. Diab Dcont Kupa futsaltorna résztvevői (Fotó: Baranyai Norbert)
A II. Diab Dcont Kupa futsaltorna résztvevői (Fotó: Baranyai Norbert)

A „kiállítói térben”, sátraknál megismerkedhettek a 77 Elektronika Kft. legújabb szöveti glükózmonitorával, a GlucoMen® Day CGM távadó szettel. A D-Life slágertermékével, a csökkentett szénhidráttartalmú, lassú felszívódású sütőkeverékkel, valamint tésztákkal és finom csokoládékkal várta az érdeklődőket. A Testnevelési Egyetem Sport- és Táplálkozástudományi tanszékének dietetikusai tanácsadást tartottak, sokakat vonzott a testösszetétel-vizsgálatuk. Akik alkotni szeretnek, azok kiélhették kreativitásukat az Eisberg zöldségfaragó állomásán és megkóstolhatták a ropogós nyári salátamixet.

„Ötéves diabos fiam első programja volt tavaly, ahol találkozhatott diabos sorstársakkal. Hatalmas élmény volt neki a sok pozitív visszajelzés és az érme, amit kapott, ezért egy éve várta már, hogy újból mehessen! Szívből hálásak vagyunk ezért, és szeretnénk köszönetet mondani a szervezőknek és mindenkinek, aki a helyszínen kedves volt a kisfiammal s bátorította, dicsérte őt a feladatok alatt!”
Lenny és a csillámtetkó (Fotó: Jekken Péter)
Lenny és a csillámtetkó (Fotó: Jekken Péter)

Bár az időjárás elég hűvös volt, a gyerekek gyorsan kimelegedtek a többállomásos akadálypályán, és aktívan részt vettek a mozgással, diabétesszel kapcsolatos állomásokon. Többen is hibátlanul kitöltötték a DiabKvízt a Sportos Cukros standnál, és még a felnőttek közül is volt olyan, aki nem tudott ellenállni a kísértésnek és egy menő csillámtetkóval tért haza. A Nyír-Diabet Egyesület standján otthagyhatták ujjlenyomatukat és megoszthatták gondolataikat a sport és diabétesz kapcsolatáról a hatalmas Gondolat térképen.

„Az volt a legjobb, hogy szervezett keretek között lehetett mozgásos feladatokat csinálni. Ennél jobb gyereknapi programot el se tudtam volna képzelni, azt beszéltük itthon, hogy gyerekkel eddig az egyik legjobb hétvégi program volt. Imád mozogni, sportolni, és ehhez szuperek voltak a pályán felállított feladatok, a pecsétgyűjtés, és hogy utána tudott még szabadon focizni. Köszönjük szépen ezúton is!”
Dr. Luczay Andrea és a Bókay Gyermekklinika csapata (Fotó: Jekken Péter)
Dr. Luczay Andrea és a Bókay Gyermekklinika csapata (Fotó: Jekken Péter)

A nap során a gyerekek pontokat gyűjthettek az állomásokon a saját diabéteszgondozó centrumuknak, a legtöbb pontot összegyűjtő centrumot pedig vándorserleggel jutalmaztuk. Idén a Bókay Gyermekklinikáról érkező dr. Luczay Andrea vehette át a díjat.

A fedett csarnokban egész napos futsalbajnokságot tartottunk, ahol a jelentkezőkből összeállított csapatok összemérhették tudásukat a DiaEuro SE és a Maccabi SE csapatával. A látott teljesítmények alapján Hevesi Tamás, a Magyar Cukorbeteg Futsalválogatott szövetségi kapitánya új tehetségekkel erősítheti majd a jövő évi, lengyelországi DiaEuro 2023 Európa-bajnokságra készülő gárdát. Több sportoló is oklevéllel és kupával térhetett haza, a jövő reménysége címet pedig a mindössze 15 éves Széman Zsombor nyerte meg kiemelkedő tehetségével.

Találkozzunk jövőre a III. DiabKupa rendezvényen!

Gondolatok a Nyír-Diabetnél (Fotó: Jekken Péter)
Gondolatok a Nyír-Diabetnél (Fotó: Jekken Péter)
Széman Zsombor, a „jövő reménysége” (Fotó: Jekken Péter)
Széman Zsombor, a „jövő reménysége” (Fotó: Jekken Péter)

További képek a magyar cukorbeteg futsalválogatott Facebook-oldalán.

Bosev Edina Sportos Cukorbetegek Egyesülete

Megjelent a diabetes2022/3. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!