Megmozdult az ország

Botra fel!

Illusztráció

Nyár, szabadság

A nyár mindig a szabadság szimbóluma volt – talán az iskolai vakáció sulykolta belénk –, de idén, hosszú hónapok, évek bezártsága után különösen hangsúlyos a szabadság érzése. Azért vigyázzunk! Túlzásba nem szabad esni! Például a napozással is legyünk óvatosak, de a nyár mindenféle bőrbetegségnek kedvez. Melyek a legjellemzőbbek, s hogyan tudjuk elkerülni vagy gyógyítani őket, lapunk gyógyszerész szakértője írt erről alapos tanulmányt.

Ha már elővigyázatosság: évszaktól függetlenül nagyon fontos a prevenció, s ennek egyik formája, a szűrővizsgálat. A cukorbetegek családtagjai már attól veszélyeztetettek, hogy rokonaink. S mi, diabéteszesek szinte ösztönösen figyeljük a jeleket, testvérünkön, gyermekünkön, unokánkon nem vesszük-e észre a cukorbetegség tüneteit. Dr. Hevesi Judit írása erről a témáról szól, s nemcsak a cukorbetegségről, de annak előállapotairól is sokat megtudhatunk tőle.

Szabadság, friss levegő, mozgás – számunkra összetartozó fogalmak. Jó tenni-venni a kertben, hintázni vinni az unokát a játszótérre, de a legjobb, barátokkal együtt sétálni erdőben, parkban. Ezt a célt szolgálja az országos szövetség kezdeményezte nordic walking mozgalom, amely az elmúlt években „járványként terjedt” a diabéteszesek körében. (Bocsánat a hasonlatért, talán morbid, de végre egy kellemes és hasznos következményeket okozó járvány.) Május végén 24 településen sétáltak a cukorbeteg-közösségek szervezésében nem csak cukorbetegek, szerte az országban. (Pontosítok: május végén csak 22 településen, két helyen az időjárás miatt elmaradt programot később pótolták.) Képes összeállításunkban számolunk be a történtekről.

Szabadságunkat növeli az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, a „felhő”, amely az elmúlt években – a járványtól jelentős lökést kapva – széles körben elterjedt. Ha csak az egyik elemére gondolunk, az e-receptekre, máris beláthatjuk, könnyebbé teszi az életünket, növeli szabadságunkat. A megszokott, orvosi kontrollt nem igénylő receptfelírások miatt nem kell elmennünk a rendelőbe, hol hosszabban, hol rövidebben várakoznunk, gyakran fél napot erre áldozva. De az EESZT nemcsak a receptfelírást könnyíti. Mit tud, mit hol találunk, mi mit jelent – Mázi Miklós írásából megtudhatják.

A ’90-es évek elején sok településen alakultak cukorbeteg-egyesületek. Ezek mostanában ünneplik 30 éves jubileumukat. A közelmúltban, szerkesztőségünk tudomása szerint, három jelentős ünnepség volt az országban. Kaposváron, Sárváron az elmúlt 30 évet, Törökszentmiklóson „csak” 20-at ünnepeltek. Ezekről a megemlékezésekről is olvashatnak lapunkban.

A szabadságnak épp ellentéte, ami Ukrajnában zajlik. Gondolom, önöknek is eszébe jutott, hogy milyen lehet most a cukorbetegek élete Ukrajnában. Van inzulinjuk, gyógyszerük, vannak orvosok, akikhez fordulhatnak? Tudnak diétázni? Bennünk is megfogalmazódtak ezek a kérdések, ezért megkértük Valentina Ocseretenkót, az Ukrán Diabétesz Szövetség elnök asszonyát, válaszoljon rájuk. Az angolul feltett kérdésekre oroszul adott válaszokat lapunkban természetesen magyarul olvashatják.

Herth Viktória főszerkesztő

Kit és hogyan?

A cukorbetegség szűrése

Szerző: Dr. Hevesi Judit

A cukorbetegség a leggyorsabban növekvő egészségügyi probléma a Földön, a prevalencia (a betegek aránya a teljes népességben) folyamatosan nő…
 Tovább
Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete

Diabéteszegyesületek

Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete

Az egyesület 1991-ben alakult. Hosszú ideig inaktív életet élt, 2013-ban élesztettük újjá 32 fővel. Jelenlegi taglétszámunk 78. Állandó segítőnk, mentorunk dr. Balsay Miklós főorvos úr és Erdész Erzsébet dietetikus. 2014-ben megrendeztük a Regionális Cukorbeteg Világnapot…
 Tovább
Beszéljünk az EESZT-ről

Mi is van benne?

Beszéljünk az EESZT-ről

Szerző: Mázi Miklós

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felhőalapú egészségügyi informatikai rendszer, amely 2017. november 1. óta működik. Nagyon sokan hozzáférhetnek: állampolgárok, köz- és magánszolgáltatók, a háziorvosoktól az egyetemi klinikákig. Célja, hogy minden magyar állampolgár egészségügyi adatai egy helyen szerepeljenek.
Szerte Európában vannak hasonló megoldások, de olyan kiterjedt egészségügyi informatikai rendszer, amilyen Magyarországon ma működik, még nincs másutt.

 Tovább
Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete

Diabéteszegyesületek

Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete

Közösségünk 1996 áprilisában alakult egyesületté. Kezdetben 15–20 tagunk volt, ma már létszámunk – ugyan változó, de – 70 körül mozog. Dr. Sebestyén Miklós főorvos úr álmodta meg és kereste hozzá az alapító tagokat. Célul tűzte ki a betegek felvilágosítását, oktatását…
 Tovább
Cukorbetegség háborúban

Ukrajna 2022

Cukorbetegség háborúban

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint 2022 elején Ukrajnában 2,3 millió cukorbeteg volt, akik közül 230 ezren inzulint használnak. Most, háborús körülmények között különösen nehéz az életük. Az ukrajnai cukorbetegek jelenlegi helyzetéről kérdeztük ukrán barátunkat.

Valentina Ocseretenko számos civil szervezet és szövetség létrehozásában, alapításában működött közre. 1998 és 2012 között az Ukrán Diabétesz Szövetség alelnöke, 2012-től napjainkig elnöke. 2003–2009 között a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) alelnöke, az egykori Szovjetunió országainak első képviselője az IDF igazgatótanácsában.

 Tovább
40 éves a Korányi Diabetes Klub

Diabéteszegyesületek

40 éves a Korányi Diabetes Klub

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

1981. december 15-én a Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézeti diabetológiai ambulanciájának felügyeletével és a Budakeszi Nagyközségi Tanács VB segítségével, Pest megyében elsőként tartott összejövetelt és azóta is működik a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központban a Diabetes Klub.

 Tovább
DiabKupa II.: kettő az egyben

Gyermek- és családi nap

DiabKupa II.: kettő az egyben

Szerző: Bosev Edina

Idén május 29-én, gyermeknap alkalmával tartottuk meg a II. DiabKupa és Sportágbemutatót. A rendezvényen az ország számos diabéteszcentrumából fogadtunk résztvevőket, érkeztek kicsik és nagyok egyaránt. Mindannyian 1-es típusú cukorbeteg gyermeket nevelő családok, akik azért jöttek el, hogy mozgással és sok nevetéssel töltsék ezt a napot.

 Tovább

Diabéteszegyesületek

Egyesületi jubileumok

A ’90-es évek elején sok településen alakultak cukorbeteg-egyesületek. A közelmúltban, szerkesztőségünk tudomása szerint, három jelentős jubileumi ünnepség volt az országban. Kaposváron, Sárváron az elmúlt 30 évet, Törökszentmiklóson „csak” 20-at ünnepeltek. – Herth Viktória összeállítása

 Tovább

Bőrbetegségek nyáron

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Egyes bőrbetegségek gyakoribbak nyáron, mások nyáron jobban zavarnak bennünket. Lássuk, mit tehetünk ellenük!

 Tovább
Éld az életed, nyaraláskor is!

Éld az életed, nyaraláskor is!

A diabétesz korábban sokszor adott okot arra, hogy a betegségben érintettek ne utazzanak el nyaralni, de legalábbis sok előkészületet igényelt és leszűkítette a lehetséges úti célok listáját is. A cukorbetegséggel élőknek ugyanis több kihívással is szembe kell nézniük a nyaralás megszervezésekor, legyen szó az egészséges menüsort biztosító szállás kiválasztásáról vagy a rendszeres vércukorszint-önellenőrzésről. Ez utóbbi problémára jelenthet egyszerű és megbízható megoldást a 14 napos szenzorélettartamú GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszer.

 Tovább
Varázspálca díj – varázslatos embereknek

Varázspálca díj – varázslatos embereknek

Szerző: S. Bonnyai Eszter

Első ízben adták át a budapesti MagNet Közösségi Házban a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért által létrehozott Varázspálca díjakat, elismerve és megköszönve azt a példaértékű munkát, amit pedagógusok és intézmények tesznek a diabéteszes gyermekek közösségbe fogadása és napi ellátása érdekében.

 Tovább
Megmozdult az ország – rekordrészvétel

Botra fel!

Megmozdult az ország – rekordrészvétel

Minden eddiginél többen vettek részt a május végén a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság által közösen szervezett Botra fel! megmozduláson. Az eredetileg 24 városban meghirdetett sétán közel 1300-an vettek részt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a sport cukorbetegségre és magas vérnyomásra gyakorolt kedvező hatására.

 Tovább
Digitális betegellátás

Digitális betegellátás

Szerző: Dr. Kántor Irén

A digitális technológia és a technológiai eszközök által összegyűjtött adatok lehetőséget adnak a betegek állapotának ellenőrzésére, az életmódi vagy a terápiás tanácsok személyre szabására, az egészségügyi ellátás minőségi korrekciójára. A felhasználók szempontjaira, a fogyasztók elvárásaira választ adó Consumer Electronic Show 2022-es bemutatóján olyan fejlesztéseket mutattak be, amelyek az otthoni eszközös betegfelügyelet jövőjét jelenthetik. A Consumer Electronics Show (CES) 2022. évi találkozóján a feltalálók tucatnyi új eszközt ismertettek, amelyekkel az emberek egészségét a mindennapok során nyomon lehet követni.

 Tovább

Hogyan engedjük el gyermekünket táborba?

Szerző: Szakmáry András

Nyáron szeretnénk tartalmas programokat szervezni gyermekünknek. Ez elég nagy fejtörést tud okozni, de ami biztosan felmerül ilyenkor: a nyári tábor, ami életre szóló élmény. Önállóságot tanul a gyerek és sokat a közösségről, a szabályokról, barátokat szerez, és kimozdul a megszokott környezetből. Ezzel együtt igazi próbatétel, kihívás lehet a gyerekek számára, ezért érdemes néhány dologra odafigyelni.

 Tovább
Az egyensúly keresése

Megküzdeni a nehézségekkel

Az egyensúly keresése

Szerző: Bóta Tímea

Az előző számban elindítottunk egy sorozatok arról, hogyan erősíthetjük a saját megküzdésünket, hogyan bukkanhatunk a rejtett erőforrásainkra, mi segíthet abban, hogy a nehéz élethelyzetekben is megőrizzük az egyensúlyunkat. Nem véletlenül kerülhetett ez a téma elő, hisz a közelmúlt fájdalmas eseményei – a pandémia, a háború – mind próbára teszik a pszichés ellenállóképességünket. Azt is fontos újra kihangsúlyozni, hogy ezzel párhuzamosan az ember saját személyes életében is történhetnek nehézségek, betegségek, családi krízisek, veszteségek, amikkel pandémián és háborún túl is meg kell küzdenie.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!