Szerző: Füzesi Brigitta Feltöltés dátuma: 2022.05.17.

Újra „Botra fel!”

Két év kihagyás után idén újra, immár negyedik alkalommal indul el a „Botra fel!” országos nordic walking túra a CEOSZ szervezésében.

Illusztráció

A mozgás minden formája előnyös és hasznos, azonban a nordic walking magasan kiemelkedik valamennyi közül.

Az idegen elnevezés ne riasszon el senkit, meglepően egyszerű, azonban valóban nagyszerű mozgásformáról van szó, amit eredetileg a finnek találtak ki, hogy a síelőik edzésben maradhassanak akkor is, amikor nincs hó.

Mára az egész világon kortól, nemtől függetlenül több millióan hódolnak akár napi rendszerességgel ennek a szenvedélynek, hiszen mindössze három dologra van szükségünk hozzá: egy botpárra, kényelmes sportcipőre és az elhatározásunkra.

Május 28.

Május 28-án az ország több mint 20 helyszínén indul el a „Botra fel!” séta, amelyhez bárki csatlakozhat akkor is, ha nem cukorbeteg, vagy ha soha nem nordicolt korábban. Az esemény célja, hogy bebizonyítsuk: a testmozgás nem azt jelenti, hogy a végére mozdulni sem tudunk a kimerültségtől és csalódottak vagyunk, amiért nem tudtuk megfelelően végezni a gyakorlatokat. Ezen a napon szakképzett edzők segítik az alapvető mozdulatok elsajátítását és a helyes technika kialakítását.

Aki május 28-án bármelyik helyszínen csatlakozik a „Botra fel!” nordic walking túrához, hatalmas élményekkel gazdagodhat, remek társaságban, miközben megtapasztalhatja a mozgás egészségre gyakorolt kiváló hatásait. Ez utóbbit mérések igazolják majd, hiszen a túra előtt és után ellenőrizni lehet többek között a vércukorszintet.

Vérnyomás-, véroxigénmérés

Május a magas vérnyomás hónapja, ezért valamennyi helyszínen kiemelt figyelmet fordítunk az ehhez kapcsolódó tájékoztatásra, mérésre. Ebben jelentős szakmai támogatást kapunk a Magyar Hypertonia Társaságtól és a Hartmann-Rico Hungária Kft.-től, a kiváló minőségű VEROVAL vérnyomásmérő készülékek magyarországi forgalmazójától.

Valamennyi helyszínen lesz lehetőség a szívműködés és a vér oxigéntelítettségének ellenőrzésére is mobil EKG-készülék segítségével.

A vizsgálatot természetesen kiválóan képzett szakemberek végzik, akik kérdés vagy probléma esetén megfelelő tanáccsal tudnak segíteni.

Egyedi cipő

A neuropátia, az elsősorban a végtagokon jelentkező idegkárosodás sajnos a cukorbetegség velejárója, azonban időben történő észlelése és a megfelelő kezelés jelentős mértékben csökkentheti a súlyos állapotok kialakulását. Ehhez szükséges, hogy feltérképezzük lábfejünk és talpunk állapotát és a kapott eredmények alapján, lábunk egyedi jellemzőinek figyelembevételével kialakított cipőt csináltassunk. Május 28-án a „Botra fel!” esemény néhány helyszínén erre is lesz lehetőség a Dr. Orto közreműködésével, ahol megfelelő tájékoztatás is kérhető. Akár méretvételezésre is lehetőség nyílik a nekünk tetsző cipőmodell kiválasztásával együtt.

Remek társaság, sok új információ

Az egészség nagy kincs. De értékelni csak akkor tudjuk igazán, amikor valamilyen probléma felmerül. Ilyenkor sokan a rendelőintézetek fertőtlenítőszer-illatú várójában, sok más beteggel együtt, feszültségben várakoznak arra, hogy milyen újabb problémával áll elő az orvos. Mi azokat várjuk, akik ehelyett egy kellemes és rendkívül hasznos délutánt szeretnének eltölteni remek társaságban, rengeteg új információ megszerzésével, miközben megtapasztalják a nordic walking hihetetlenül áldásos hatásait.

A pontos helyszínekkel, a kezdési időpontokkal és az egyes helyszíneken végzett vizsgálatokkal kapcsolatban a honlapunkon tájékozódhat a https://ceosz.hu/ceosz/botra-fel oldalon.

Füzesi Brigitta

a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke

Megjelent a diabetes2022/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!