Szerző: Prof. dr. Wittmann István Feltöltés dátuma: 2022.05.09.

A cukorbetegség okozta vesebetegségről

Adjon esélyt a veséinek! – a magyar nyelvben a két vese valójában egy. Ha az egyik hiányzik, nem azt mondjuk, egy veséjű, hanem azt, hogy félveséjű. Ha mindkét vesénk megvan, akkor vagyunk egészek a vese szempontjából. Ezt az egységet leginkább veszélyeztető betegség a diabétesz. Dr. Wittmann István professzor úr Civil Fórumon elhangzott előadásának írásbeli változatát olvashatják.

Illusztráció

60 év felett minden ötödik ember diabéteszes

Az évente újonnan felfedezett 2-es típusú cukorbetegek száma, bár nem kevés, 2001 és 2016 között jelentősen csökkent. 2001-ben 76 ezer új 2-es típusú cukorbeteget diagnosztizáltak, 2016-ban csak 29 ezret.

Ám, ha azt nézzük, hogy összesen hány diabéteszes van az országban, már nem ilyen kedvező a kép: 2001-ben 422 ezer, míg 2016-ban 748 ezer. Ha a kor szerinti megosztást figyeljük, kiderül, hogy a 60 év feletti korosztályban minden ötödik ember cukorbeteg.

Ráadásul a felismert cukorbetegek mellett pont ugyanannyi még fel nem ismert cukorbeteg él köztünk. Tehát nagyjából másfél millió embert érint a diabétesz. A cukorbetegséget megelőző állapotban szintén 2,5 millióan vannak.

A szövődményekben érintettek statisztikája sem rózsás. 2005-ben 3475 amputáció történt a diabétesz miatt, 2014-ben már 3658. Ezen a téren tehát nincs javulás, sőt. Ezért a Magyar Diabetes Társaság minden szakellátó helyet ellátott olyan készülékkel, amellyel lehet mérni az alsó végtagi erek állapotát. Bízom benne, hogy a megfelelő időben történő szűrés után megfelelő kezeléssel csökkenteni tudunk az amputációk nagy számán.

Még egy adat: ma hazánkban 1,5 millió idült vesebeteg van, a betegek több mint felénél cukorbetegség okozza a veseproblémát. Ha másik irányból nézzük: a cukorbetegek 40 százaléka idült vesebeteg.

A „takarékos gén”

Az őskorban az az ember élte túl az éhezési időszakokat, aki a bőség idején bevitt ételből képes volt az energiát zsír formájában elraktározni. Ez akkor a túlélés esélyét biztosította a „takarékos génnek” köszönhetően. Ma nincsenek éhségperiódusok, minden nap bőségesen étkezünk, ugyanakkor nem mozgunk, s a takarékos gén, ami annak idején a túlélést biztosította, most betegségek – elhízás, diabétesz – okozója, de lehet küzdeni ellene diétával, fizikai aktivitással.

A bélbaktériumok szerepe

A túlzott energiabevitel miatt – mindegy, hogy ez cukorból, zsírból vagy fehérjéből ered – a bélbaktériumok összetétele megváltozik. Ha túl sok energiát fogyasztunk, a bél áteresztővé válik, a bélből kijutnak a baktériumok különböző anyagai, ezzel megmérgezve a hasi zsírsejteket. A megváltozott zsírsejtek pedig gyulladást okoznak a szervezetben. A cukorbetegség is gyulladásos ­betegség.

A gyulladás oxidatív stresszt okoz, a sejteken belüli oxidáció pedig inzulinérzéketlenséget hoz létre. Ennek 2-es típusú cukorbetegség lesz a következménye, másrészt ez a gyulladás nekitámad a vesének, megbetegíti, nekitámad az érnek és érelmeszesedés lesz az eredménye. Ez a három együtt halad.

Méregtelenítés – GFR

Szervezetünk méregtelenítése a bőrön, a tüdőn keresztül is zajlik, a gyomor-, béltraktusban a zsírban oldódó mérgek választódnak ki, a vízben oldódó mérgeket pedig a vese választja ki. A legfontosabb méregtelenítő szervünk a vese. Ha a vesénk nem működik, a mérgek elöntik a szervezetünket.

A vese méregtelenítésének mértékegysége a GFR (glomerulus filtrációs ráta). Ahogy megtanultuk a koleszterin, a hemoglobin A1c fogalmát, meg kell tanulnunk a GFR-t is. Nem a szérumkreatinin alkalmas a vesebetegség kimutatására, hanem a GFR, amely azt jelzi, hogy mennyire méregtelenít a vesénk. Ez az a mutató, amely összeköti a cukorbetegséget a vesebetegséggel.

A veseműködés stádiumai a GFR alapján

Jellemző

GFR (ml/min/1,73 m2)

normális vagy fokozott veseműködés

≥90

enyhén csökkent veseműködés

60–89

mérsékelten csökkent veseműködés

45–59

középsúlyosan csökkent veseműködés

30–44

súlyosan csökkent veseműködés

15–29

végstádiumú veseelégtelenség

<15

A cukorbetegség termeli a mérgeket, a vesebetegség visszatartja

A GFR-értékek által jelölt állapotromlás nemcsak azért veszélyes, mert a végén a beteg dialízisre kerül, hanem azért, mert akinek elkezd csökkenni a GFR-értéke, annál az infarktus, az agyi értörténések, a stroke vagy a lábamputáció kockázata jelentősen megnő, a szervezetéből ki nem ürülő mérgek miatt.

Ha alacsony, 60 alatti a GFR-érték, akkor is van megoldás, van gyógyszer, amely serkenti a méregtelenítést, de mindenképpen kezelésre van ilyenkor szükség. A cukorbetegség termeli a mérgeket, a vesebetegség visszatartja.

A cukorbetegség által termelődő mérgek (glikációs méreg) a keringési rendszerben vannak, részben fehérjevizelést okoznak, másrészt GFR-vesztést. Ha alacsonyabb a GFR, nincs méregtelenítés, még magasabb lesz a keringésben a glikációs mérgek aránya – ördögi kör alakul ki, ami az érelmeszesedés és a szív-, érrendszeri megbetegedések irányába hat.

A hosszú élet titka

A cukrunkat jól kell beállítani (a diéta nagyon fontos ebben) és a vesénket meg kell tartani! Mit kell tennünk e cél érdekében? Sokat mozogni, a diétát betartani, a dohányzást elhagyni! Ügyelni kell arra, hogy a vérnyomásunk normál értékű legyen! Vannak olyan vérnyomáscsökkentők, amelyek javítják a vércukrot és védik a vesét. Pár éve vannak olyan vércukorcsökkentő gyógyszerek, amelyek a vesét is védik, s ezzel csökkentik a szív-, érrendszeri eredetű halálozás kockázatát.

szerzo

Prof. dr. Wittmann István

a Magyar Diabetes Társaság elnöke

Megjelent a diabetes2022/2. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!