Feltöltés dátuma: 2022.03.30.

A legújabb segítő kártyajáték

Hamm-Hamm

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete már 10 éve tart ottalvós és napközis táborokat gyerekeknek, illetve felnőtt-edzőtáborokat, ahol nemcsak új élményekkel, de hasznos tudással is gazdagodnak a résztvevők. Az élményterápiás programok során a közösség rájött, hogy nincs olyan élményekkel teli játék, amely a cukorbetegséggel foglalkozna, ezért megálmodtak egy kooperatív, érzékenyítő játékot, amely felhívja a figyelmet a tudatosabb táplálkozás és a rendszeres mozgás fontosságára, de a hasznos információk átadása mellett azok számára is szórakoztató, akik nem érintettek a cukorbetegségben. A kártyajáték elkészítésére Győri Zoltán társasjáték-tervezőt kérték fel, aki az elmúlt években több olyan játékot fejlesztett, amelyben a társadalmi érzékenyítés is szerepet kapott. A prototípus már elkészült, november 13-án, az inzulin felfedezésének 100. évfordulója alkalmából tartott diabétesz világnapi rendezvényen ki lehetett próbálni.

Illusztráció

– Hogyan indult a „Mit játsszunk?” vlog?

– 2017. február elején töltöttem fel az első videót. Hosszabb tervezgetést követően vágtam bele, szerettem volna megmutatni, hogy milyen egyszerű, lazán megközelíthető világról van szó. Azóta már játékbemutatókat, tematikus listákat, beszélgetéseket is készítettünk szép számmal (800-nál több videónk van), a Facebook-csoportunk 17 000 fő fölötti, országszerte tartunk társasjátékos rendezvényeket. A fő cél a kezdetek óta sem változott: a társasjátékozás mint minőségi felnőtthobbi népszerűsítése.

– Hogyan találsz ki újabb és újabb játékokat? Mennyi idő, amíg megszületik a fejedben az ötlet és amire játszhatunk vele?

– Sokfelől inspirálódom (film, színház, impró, könyvek, egyéb művészetek), és igyekszem a lehető legtöbbet játszani. A fő ihlető számomra a játékélmény. Kreatív ember vagyok, szeretek játszadozni lehetőségekkel, szabályokkal. Az ötlet megszületése többnyire gyorsan megy, az ötlet kibontása trükkösebb. Külön választom a tervezést és a fejlesztést. A tervezés az ötlet létrejötte, a fejlesztés az ötlet csiszolása. Volt már, hogy egy röpke hónap alatt közel kész játékom született (ez volt a „Hogy folytatod?”), és volt, hogy évekig formálódott, mire azt mondtuk a fejlesztőcsapattal, hogy rendben van, mehet (ez volt a Spicy).

– Mivel kerestek meg téged a Sportos Cukrosok? Van esetleg személyes érintettséged?

– Az első gondolatom az volt, hogy a feladat nagyon nehéz és alapból nem játékos a téma. Szerettem volna tanulni a cukorbetegségről. Előzetesen ködös ismereteim voltak, személyes érintettségem a 2-es típusú cukorbetegség kapcsán van. Szerintem ez nagyon fontos téma, ha a társasjátékkal hozzá tudok járulni ahhoz, hogy minél szélesebb körben terjedjenek a fontos ismeretek, akkor szerzőként elértem a célom.

Ha téged is 1-es típusú diabétesszel diagnosztizálnak 2021. november 14. és 2022. november 14. között, akkor a Cherrisk jóvoltából átveheted ingyenes példányod egy soron következő Sportos Cukros rendezvényen, vagy írj a sportoscukorbeteg@gmail.com címre és postázzák neked.

A kártya bárki számára megvásárolható a sportoscukros.hu/webshop oldalon keresztül. Játsszatok vele otthon, és vigyetek a suliba is egy paklival!

– Miről szól a Hamm-Hamm?

– Együttműködésen alapuló kártyajáték, amelyben a játékosok közösen két ősember helyes étrendjéért felelnek. Mindenféle vegyes összetételű ételt adnak nekik, hogy jóllakjanak, a szeszélyeiknek is megfeleljenek, de elsősorban egészségesek legyenek. A játék során egy előre nem látható pillanatban az egyik ősember cukorbeteg lesz, onnantól kezdve kisebb szigorítások lépnek a játékba és újabb lehetőségek nyílnak ki. Fontosnak tartottam, hogy a játékosok állíthassák a játék nehézségét, játszhassák akár ketten, akár hatan, fókuszáljon a témára és nem utolsósorban legyen vicces. Ezt az ételek neveivel, a szeszélyek megjelenésével, valamint a csodálatosan bájos illusztrációval is sikerült elérni.

– A játék tervezése során mit tanultál a cukorbetegségről? Van, amit azóta másképp csinálsz?

– A fontosabb adatokon felül (hány embert érint, mi pontosan a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között, miért nem szerencsés „betegségnek” hívni) felvettem az életvitelembe a kosárlabdázást, és sokkal jobban odafigyelek a számolgatáson felül az ételek minőségére.

Bosev Edina

2022 Sportos Cukros tervek

Idén is jobbnál jobb programokkal várunk benneteket. Írjátok be az idei naptárba, nehogy lemaradjatok!

  • Április 23. – XVI. Országos Gyermekdiabétesz Nap a Bókay Klinika Diabétesz Osztálya, a MentaPRO Alapítvány és a Sportos Cukorbetegek Egyesületének közös szervezésében
  • Május 28. – II. DiabKupa és Sportágbemutató, családi sportnap a DiaEuro SE-vel közösen
  • Szeptember 30. – október 2. – Sportos Cukros edzőtábor felnőtteknek
  • November 12. – a diabétesz világnapja

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete és az Erzsébet Alapítvány együttműködésében ismét lehetőség nyílik a Családi Erzsébet-táborokban való részvételre és Diabétesz Erzsébet-táborok szervezésére az alábbi tervezett időpontokban:

  • Június 19–25. – Mátraháza, Nemzeti Sportközpont – ottalvós sporttábor, edzőtábor
  • Július 8–10. – Zánkai Erzsébet-tábor – Családi Erzsébet-tábor
  • Július 11–15. – Budapest, XIV. ker. – napközis élménytábor
  • Július 24–30. – Mátraháza, Nemzeti Sportközpont – ottalvós sporttábor

A programokat a tagjaink számára küldött hírlevélben, illetve a Facebook-oldalunkon fogjuk közzétenni, kövessétek figyelemmel! Néhány eseményen kizárólag a Sportos Cukros egyesületi tagok vehetnek részt, ilyenek például a táborok.

Várunk téged is, csatlakozz még ma!
https://sportoscukros.hu/csatlakozz

Megjelent a diabetes2022/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!