Feltöltés dátuma: 2022.04.20.

Érdekel a szíved? Étkezz SZÍVSN!

A Betegek Világnapján indította útjára a SZÍVSN Országos Betegegyesület – a Magyar Kardiológusok Társaságának hivatalos betegszervezete – rendhagyó kampányát a szívbetegség megelőzéséért, a szívbetegekért. A Szívbarát étterem kampány nemcsak azért példátlan, mert éttermeket, séfeket mozgósít a tudatos étkezés érdekében, hanem azért is, mert ehhez az orvosszakmát, a Magyar Kardiológusok Társaságát és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét is a támogatói között tudhatja.

Illusztráció

Hazánkban minden második halálok szív- és érrendszeri eredetű, a legtöbb embert – 30 ezer életet – emiatt veszítünk el. Évente 16 000, óránként 2 szívinfarktust regisztrálnak. Az infarktus kezelése után 1 évvel a betegek 20 százaléka meghal. Becslések szerint 3 millió magyar ember magas vérnyomással él, 1 millió páciens nem is tudja, hogy magas a vérnyomása, mert nem méri. És ezek még a COVID-19-járványt megelőző adatok!

– Kezdeményezésünk célja kardiológusaink és a SZÍVSN dietetikusai segítségével hiteles információkkal szolgálni a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, valamint azok számára, akik mindent meg akarnak tenni a betegség elkerülése érdekében. Kampányunk fő célja, hogy a magas minőségű, korszerű konyhatechnikával készülő ételek fókuszba kerülhessenek, hogy ne csak beszéljünk a kulturált, szívbarát étkezésről.

Havonta új éttermet keresünk fel, bemutatjuk, hogy milyen valóban szívbarát ételt kínál. Az étel ízét, minőségét a szívbetegek fogják értékelni. Év végén a győztes elnyeri az Év szívbarát SZIVSN étterme díjat. Felkértük az éttermeket, hogy kezdetben egy hónapon át tegyenek az étlapjukra minőségi szívbarát ételeket. A későbbiek során olyan „védjegyet” vezetnénk be, amelyet azok az éttermek kapnak, akik állandó ételként kínálják ezt az étlapon.

A SZÍVSN országos betegegyesület 10 éve jött létre a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján. Diplomás szakdolgozók és páciensek alkotják, akik kézen fogják a szívbetegeket és segítenek tájékozódni a beavatkozások utáni életmód-változtatásban. Elsődleges célunk 20 kardiológiai központban a SZÍVSN PILOT koordinátoraival közösen a szívbetegek érdekvédelmével foglalkozó betegszervezet ismertebbé tétele.

Nem párhetes kampányban, hanem több évben gondolkodunk, nem csak Budapesten, hanem több nagyvárosban: Budapest, Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Zalaegerszeg, Balatonfüred, Pécs, Szolnok, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Sopron, Eger, Veszprém, Szekszárd, Cegléd. Honlapunkon figyelemmel kísérhetik a kampány alakulását, a recepteket és a SZÍVSN védjegy odaítélését – mondta el a megnyitón Bernáth Lukács Zsuzsanna, a betegegyesület elnöke.

– Kardiológusként csak helyeselni és támogatni tudom ezt a kitűnő kezdeményezést, amely hangsúlyozza, hogy a prevenció nem minden körülmények között jár lemondással, hanem örömforrást is jelenthet a páciens számára – folytatta prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.

– Az egészségügyi ellátásban az orvos, dietetikus, páciens közös együttműködése jelentősen javítja a kezelés hatékonyságát, a páciens életminőségét és egészségtudatosságát. Fontos, hogy az orvos segítséget nyújtson a beteg motiválásában, hogy felhívja a figyelmét az étrendváltoztatás fontosságára, gyógyulást elősegítő hatására. A dietetikai tanácsadás célja, hogy a páciens képes legyen a hétköznapokban alkalmazni az előírásokat és ne függessze fel azt az ünnepek alatt, vagy akár egy éttermi ebéd esetén – mondta Erdélyi Alíz táplálkozástudományi szakember, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

A kampányhoz elsőként Gianni Annoni televíziós műsorvezető, szakács csatlakozott, s néhány gyakorlati jó tanácsot osztott meg velünk:

– Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk, mennyi sót és milyen fűszereket használunk. Érezzük meg a zöldségek ízét, nem kell az ételt elrontani a sok fűszerrel! Amikor csak lehet, itthoni élelmiszert válasszunk, és azokat is a szezonjukban együk! Ha beülünk egy étterembe, egy tál zöld salátával kezdjünk, meglátják, hogy egészen más érzéssel állnak fel az asztaltól. A testünk üzen, csak hallgassunk rá!

Kun J. Viktória Az egyesület programjairól bővebben tájékozódhat honlapjukon, illetve Facebook-oldalukon: https://szivsn.huFacebook/szivsn

Megjelent a diabetes2022/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!