Kard Éva receptje
Töltött csirkemell hercegnőburgonyával, almamártással
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
643 kcal | 38 g | 32 g | 51 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 g csirkemellfilé,
- 100 g füstölt sajt,
- só (ízlés szerint),
- őrölt színes bors (ízlés szerint),
- 1 kk. kakukkfű.
A töltelékhez
- 200 g gesztenyemassza,
- 100 g mascarpone,
- 40 g aszalt vörös áfonya.
A hercegnőburgonyához
- 500 g jó minőségű krumpli,
- 50 g vaj,
- 2 db tojássárga,
- só.
Az almamártáshoz
- 400 g alma,
- 300 ml víz,
- 100 ml főzőtejszín,
- 1 darabka fahéj,
- 4-5 db szegfűszeg,
- 1/2 db citrom leve és reszelt héja,
- 1 tk. vaníliaaroma,
- 2 ek. eritrit,
- 1/2 cs. vaníliás pudingpor.
A töltelék elkészítésével kezdjük, mert mielőtt a húsba töltenénk, érdemes pár órára betenni a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjunk vele bánni. A gesztenyemasszát villával nyomkodjuk össze, adjuk hozzá a mascarponét, és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá az aszalt áfonyát is. Vágjunk le 4 nagyobb darab frissen tartó fóliát, osszuk el rajta a masszát, és a fólia segítségével szorosan tekerjük fel úgy, hogy henger alakot kapjunk. Tegyük be a fagyasztóba pár órára, hogy megdermedjen. A csirkemellfiléket folyó víz alatt mossuk le, töröljük szárazra. Ezután egy hegyes késsel óvatosan szúrjuk fel, majd helyezzük bele a tölteléket, és egy hústűvel (v. fogpiszkálóval) zárjuk le a nyílást. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd forgassuk alaposan bele a reszelt füstölt sajtba. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg 3 evőkanál olajjal, majd helyezzük rá a megtöltött húst. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. A krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, hagyjuk pár percig állni, hogy leszáradjon a nedvesség. Adjuk hozzá a vajat, a tojássárgákat, és ízlés szerint sózzuk, majd keverjük alaposan össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjunk. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és az előzőleg nyomózsákba kanalazott masszából nyomjunk rá halmokat. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 25 perc alatt süssük szép pirosra. Az almát pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel kisebb kockákra. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukorpótlót, a vaníliát, a citromlevet és a citromhéjat, a fűszereket, és főzzük puhára. (Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük az almát.) A pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk az almához. Kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön. Tálaláskor helyezzük tányérra a csirkemellet, tegyünk mellé pár darabot a hercegnőburgonyából, és kanalazzuk mellé az almamártást, úgy kínáljuk.