Szerző: Tóbiás Lilla Feltöltés dátuma: 2021.11.02.

Nem vagyunk egyedül

Egy könyv- és egy filmbemutatóval is készült a Szurikáta Alapítvány a debreceni Gyermekdiabétesz Kongresszusra, ahol Kocsisné Gál Csilla, az alapítvány vezetője beszélt a „Nem vagytok egyedül!” kórházlátogató programról is, amelyet országossá szeretnénk bővíteni a diabéteszcentrumok együttműködésével.

Illusztráció

„Nem vagytok egyedül!”

A gyermekdiabetológusok számára meghirdetett tudományos konferencián lehetőséget kaptak az alapítványok is, hogy bemutassák tevékenységüket. Kocsisné Gál Csilla két előadással szerepelt a civil szervezetek szekciójában: bemutatta az alapítvány legújabb kötetét, valamint beszélt a járványhelyzet miatt egy évvel elhalasztott „Nem vagytok egyedül!” országos kórházlátogató programról, amely a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján hat éve sikeresen működik, segítve a frissen diagnosztizált gyermekek családját.

A „Nem vagytok egyedül!” országos kórházlátogató programunkhoz a szurikataalapitvany.hu/a-korhazi-agy-mellett weboldalon található űrlapon lehet csatlakozni.

Már tíz elhivatott szülő jelentkezett, hogy szívesen részt vesz a Szurikáta Alapítvány által biztosított képzésen, és vállalja, hogy legalább egy éven keresztül felkeresi a gyermekdiabétesz-centrumának frissen diagnosztizált gyermekeit, illetve családjukat a kórházban töltött időszak alatt. A képzés hamarosan indul, de a látogatói programhoz keresünk még olyan szülőtársakat, akik már túl vannak a gyászfolyamaton, és legalább egyéves gyakorlatuk van a diabéteszes élet menedzselésében. A kongresszuson lehetőségünk volt személyesen felvenni a kapcsolatot a gyermekdiabétesz-centrumokkal, és bízunk abban, hogy lehetőséget kapunk az együttműködésre.

A debreceni kongresszuson részt vevő szurikátás csapat (balról jobbra: Tóbiás Lilla, Mari Zsófia, Kőnig Nóra, Arnaud-Bali Ágnes, Kovács Dalma és Kocsisné Gál Csilla)
A debreceni kongresszuson részt vevő szurikátás csapat (balról jobbra: Tóbiás Lilla, Mari Zsófia, Kőnig Nóra, Arnaud-Bali Ágnes, Kovács Dalma és Kocsisné Gál Csilla)

Bemutattuk a Diabétesz Tanoda tankönyvét

Szeptemberben sok pedagógushoz eljutott már a nyomdából frissen kikerült kötetünk, a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában. A kongresszuson a gyermekdiabetológusok közössége számára is megmutathattuk a Bókay utcai Gyermekklinika pedagógusképzése alapján írt hiánypótló tankönyvet, amellyel a gyermekek óvodai, iskolai ellátásának javulását szeretnénk elősegíteni.

A Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című könyv a szurikataalapitvany.hu weboldalon található űrlap kitöltésével igényelhető a diabéteszes gyermek pedagógusa számára, illetve adományért cserébe saját példányhoz is hozzájuthatnak a szülők.

A tankönyv bizonyos szempontból meghaladja a pedagógusképzés tananyagát: a gyermekek diabéteszkezelésével kapcsolatos több információ először jelenik meg összefoglaló táblázatokban, Baracsi Gabriella illusztrátor szemléletes képein. Továbbá – támpontokat adva a mindennapi alkalmazáshoz – értelmezéssel együtt szerepelnek a tankönyvben a diabéteszes gyermekek fogadására vonatkozó hatályos jogszabályok, állásfoglalások, a köznevelési törvény és a közétkeztetéssel kapcsolatos előírások.

A Szurikáta Alapítvány vállalta, hogy minden olyan bölcsődébe, óvodába, iskolába eljuttatja a Diabétesz Tanoda tankönyvét, ahová diabéteszes gyermek jár. Eddig több mint 600 könyv talált gazdára, és 102 család kért saját maga számára a rendszerezett ismereteket nyújtó kiadványból.

Filmvásznon Hanna, egy szenzoros lány

A szenzor csak egy aprócska tapasz – gondolhatjuk mi, szülők. Ugyanakkor sok esetben ez az, ami láthatóvá teszi egy gyermek diabéteszét. Annusnak az edzője nézte rossz szemmel a karján viselt szenzorját. A kislány csapattársai egyszerű megoldást találtak a problémára, amit az edző elfogadott, így Annus is be tudott illeszkedni a mazsorettcsapatba.

A pozitív történet, amely a Szurikáta Alapítvány weboldalán olvasható, immár a filmvásznon is megjelenik Pantyi Petra rendező jóvoltából, Trokán Anna és Sárközi-Nagy Ilona szereplésével. Az igaz történet alapján forgatott Hanna című filmet a Medtronic Kék lufi kampányához kapcsolódóan mutattuk be a kongresszuson, és most már a nagyközönség is láthatja az alapítvány YouTube-csatornáján.

Pantyi Petra rendező a filmforgatás közben a Zsámbéki SK Naprózsa Mazsorett Csoport tagjaival
Pantyi Petra rendező a filmforgatás közben a Zsámbéki SK Naprózsa Mazsorett Csoport tagjaival

Tóbiás Lilla

szerzo

Szurikáta Alapítvány
szurikataalapitvany.hu
Számlaszám: 11710088-20002963
Adományoddal a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait segítjük!
Adószám: 18524710-1-13

Megjelent a diabetes2021/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!