A diabétesz világnapja

Mikor, ha nem most?

Illusztráció

A diabétesz világnapja

Mikor, ha nem most?

Szerző: József Attila

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) a 2021–2023 közötti időszakra egységes témát jelölt ki a diabétesz világnapja mottójául…
 Tovább
Nem vagyunk egyedül

Nem vagyunk egyedül

Szerző: Tóbiás Lilla

Egy könyv- és egy filmbemutatóval is készült a Szurikáta Alapítvány a debreceni Gyermekdiabétesz Kongresszusra, ahol Kocsisné Gál Csilla, az alapítvány vezetője beszélt a „Nem vagytok egyedül!” kórházlátogató programról is, amelyet országossá szeretnénk bővíteni a diabéteszcentrumok együttműködésével.

 Tovább
A CEOSZ elmúlt öt évéről

A CEOSZ elmúlt öt évéről

Szerző: Füzesi Brigitta

Szeptemberben tartotta tisztújító közgyűlését a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége. Ebből az alkalomból Füzesi Brigitta értékelte az elmúlt öt esztendőt.

 Tovább
COVID-19-tesztek

DiabPont Továbbképző program

COVID-19-tesztek

Az utóbbi két évben, a COVID-pandémia alatt sok fordulópontot megéltünk, az első megbetegedések itthon, a lezárások, a második hullám alatt az egészségügy leterheltsége, az oltások megjelenése, a harmadik hullám a sok halálesettel. Ezalatt rengeteg fogalommal, szakkifejezéssel megismerkedhettünk a járványtanból, virológiából, immunológiából.
Most, a negyedik hullám kezdetén egy újabb fontos ponthoz érkeztünk el a járvány kezelése szempontjából, végre hazánkban is elérhetővé vált az otthon elvégezhető antigénteszt, ami képes egy éppen zajló fertőzést nagy biztonsággal és korai szakaszban kimutatni.

 Tovább
Érzelem – kontroll – biztonság

Érzelem – kontroll – biztonság

Szerző: Kerekes Andrea

Sokszor írtunk már a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és reméltük, hogy hamarosan aktualitását veszíti a téma. Nem így lett. Számtalan embert megviselt a bezártság, a monotónia, az ingerszegénység vagy a magány. Többen éltek át félelmet, fájdalmat, dühöt. Talán sokaknak nehéz letenni a „puttonyt”, amiben mindezek összegyűltek, egymásra halmozódtak.

 Tovább
Gépjármű-biztosítás

Gépjármű-biztosítás

Magyarországon a ’90-es évek elejétől a rendszámmal ellátott gépjárműveknek kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkezniük. Hazánkban jelenleg körülbelül 5,5 millió autó van az utakon. Ez a szám évről évre növekszik, családonként általában két autót üzemeltetnek, de nem ritka a három jármű sem.

 Tovább
Elektronikus kütyük, mobiltelefonos alkalmazások

Egészségünk szolgálatában

Elektronikus kütyük, mobiltelefonos alkalmazások

Szerző: Dr. Bakó Barnabás

Hazánkban körülbelül 6 millióan használnak okostelefont. Ezeket az eszközöket már nem csak telefonálásra használjuk, sok egyéb funkciójuk is van. Az App Store (iOS), a Google Play Áruház (Android), az App Gallery (Huawei) milliós nagyságrendben kínál applikációkat, amelyek számos feladat megoldására alkalmasak. Ezek egy része ingyenes, más részük fizetős, az utóbbiak reklámmentesek, illetve több szolgáltatást nyújtanak. Arra vállalkoztam, hogy összegyűjtök néhány alkalmazást, amelyek segítik egészségünk megőrzését vagy betegségünk menedzselését.

 Tovább
Közel 1,5 millió magyar küzd idült vesebetegséggel

Sokuk nem is tud róla

Közel 1,5 millió magyar küzd idült vesebetegséggel

Becslések szerint közel 850 millió ember szenved világszerte csökkent veseműködéstől és annak szövődményeitől, és minden jel arra mutat, hogy ez lesz az egyik legfenyegetőbb népbetegség a jövőben. Hazánkban mintegy másfél millió embert érinthet az idült vesebetegség. Az idült vesebetegség sokáig nem okoz a páciensek által észlelhető tüneteket, így a kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik, miközben az előrehaladottság függvényében akár 14-szeresére is növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát. Az idült vesebetegség korai felismerése és kezelése a betegek és a társadalom közös érdeke, ezért a Magyar Nephrologiai Társaság széles körű ismeretterjesztő mozgalmat hirdet, amelyhez az AstraZeneca is csatlakozik stratégiai partnerként. A cél: ismerjük meg és küzdjük le együtt az idült vesebetegséget!

 Tovább
Szívügyünk a diabétesz!

Szívügyünk a diabétesz!

A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár 2021 áprilisában indította el a „Szívügyünk a diabétesz!” kampányt a Magyar Diabetes Társasággal és a Magyar Életmód Orvostani Társasággal együttműködésében.
A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a széles közönséggel és az egészségügyi szakemberekkel a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményeit, a hipoglikémia tüneteit, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének korszerű szemléletét és ennek átültetését a gyakorlatba. A 2-es típusú cukorbetegség ugyanis nem pusztán a cukoranyagcsere zavara, hanem komplex, az egész szervezetet érintő elváltozás, ami rontja a betegek életkilátását.
A kampány weboldalán folyamatosan új és értékes információkat találhatunk, amelyek amellett, hogy megfelelnek a szakmai elvárásoknak, a széles közönség számára is érthetőek. Alább ezek közül egyet olvashatnak.

 Tovább
A Medtronic MiniMed 780G rendszer

A Medtronic MiniMed 780G rendszer

2021. szeptember 1-től támogatott Magyarországon a MiniMed 780G önszabályozó inzulinpumpa-rendszer új, automatikus korrekciós algoritmussal, távmonitorozási lehetőséggel és személyre szabott célérték-beállításokkal, amelyet az 1-es típusú diabétesz kezelésére fejlesztettek ki.

 Tovább

Instant itt az Accu-Chek Instant

Megérkezett a gyógyszertárakba az Accu-Chek Instant vércukormérő legújabb verziója, s ezzel egyidejűleg megvásárolhatóvá vált a vercukormeres.hu webshopjában is.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!