Szerző: József Attila Feltöltés dátuma: 2021.11.01.

A diabétesz világnapja

Mikor, ha nem most?

Hozzáférés a diabéteszesek megfelelő ellátásához

Illusztráció

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) a 2021–2023 közötti időszakra egységes témát jelölt ki a diabétesz világnapja mottójául. A diabétesz folyamatos odafigyelést és gondoskodást kívánna az érintettek egészségének megőrzése és a szövődmények megelőzése érdekében, miközben világszerte cukorbetegek milliói nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz.

Az IDF aktivistái és szakemberei ezért az idei világnap alkalmából arra hívják fel a döntéshozók figyelmét, hogy minden diabéteszesnek szüksége van a megfelelő gyógyszerekre, technológiára, támogatásra és ellátásra. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a kormányok nagyobb összegeket fordítsanak a diabétesz kezelésére és a megelőzési kampányokra.

Mikor, ha nem most?

… hangzik a világnap egyik szlogenje, ami az ügy sürgősségét hivatott érzékeltetni.

Elrettentő adat, hogy az élve születő gyermekek közül minden hatodikat érint a terhességi diabétesz, vagyis édesanyjuk megemelkedett vércukorral várja és hozza a világra őket. Ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy a diabéteszesek háromnegyede a munkaképes korosztályból kerül ki, míg a 65 éven felüliek aránya 20 százalék.

Két évvel ezelőtt a cukorbetegséggel összefüggésbe hozható halálesetek számát világszerte 4,2 milliárdra tették a szakemberek, az egészségügyi szektor kiadásainak pedig 10 százalékát hozták összefüggésbe a diabétesszel.

Minden 11. felnőtt cukorbeteg

2021-ben ünnepeljük az inzulin felfedezésének 100. évfordulóját. A centenárium a világ cukorbeteg népességére irányítja a figyelmet, több mint 460 millió emberre, valamint további milliókra, akiket a diabétesz kialakulásának veszélye fenyeget. 20 éven belül a diabéteszesek száma elérheti az 578 milliót.

2019-ben a világon minden 11-dik felnőtt cukorbeteg volt, ugyanakkor nem derült fény minden második felnőttkorú érintett állapotára és diagnózis nélkül, többségükben 2-es típusú cukorbetegként élték életüket. A szóban forgó betegek háromnegyede alacsony vagy közepes jövedelmű országokban, kétharmaduk pedig városi környezetben élt. Ezen tényezők különösen megnehezítették egészségi állapotuknak a fenntartását.

Pedig a diabéteszesek megfelelő ellátásához nélkülözhetetlen volna például az inzulin. Felfedezése után 100 évvel még mindig emberek milliói nem jutnak hozzá. Viszont azok sincsenek jobb helyzetben, akik az inzulin helyett gyógyszerekkel tarthatnák karban vércukorszintjüket, mivel ezek az alacsony vagy közepes jövedelmű államok polgárai számára szinte elérhetetlenek.

Az önellenőrzés vitathatatlan része a vércukormérés is, amit az érintettek nagy részének nélkülöznie kell. Míg a fejlett országokban óriási eredményeket érnek el a folyamatos páciensoktatással és a betegek pszichológiai támogatásával, a világ sok részén ez utópia marad. Ebből kifolyólag az egészséges táplálkozás és a megfelelő testmozgás jelentőségéről sem szerezhet tudomást a cukorbetegek nagy része, ami a kezelés további fontos eleme volna.

Illusztráció

Inzulin 100

1921 májusában kezdődtek meg a kanadai Torontóban azok a kísérletek, amelyek a kereskedelmileg is elérhető inzulin felfedezéséhez vezettek. Frederick Banting és Charles Best cukorbeteg kutyákat vizsgáltak, eleinte kevés sikerrel. Az első áttörés akkor következett be, amikor a torontói team által Marjorie-nak nevezett ebet 70 napon át életben tudták tartani hasnyálmirigy-kivonatot – vagy ahogy ők nevezték: isletint – tartalmazó injekciókkal. Következő év január 23-án aztán sikeresen beadták az első inzulininjekciót egy diabétesszel élő személynek.

Az 1920–21-ben Torontóban végzett munka persze nem elszigetelten folyt, számos más dátum és esemény is összefüggésbe hozható a diabéteszkezelés történelmével. Ide tartozik azon úttörő munka is, ami megelőzte a felfedezést, vagy azon későbbi fejlesztések is, amelyek az elmúlt évszázadban meghatározták a cukorbeteggondozást.

Világszerte közel félmilliárd a diabéteszesek száma, az IDF által legutóbb 2019-ben kiadott Diabetes Atlas adatai szerint Magyarországon mintegy 685 ezer cukorbeteg él a 20–79 év közötti népesség körében. Ez nagyon magas szám, hiszen a diabétesz 9,3 százalékos gyakoriságát jelenti hazánkban.

Amennyiben nem hívjuk fel a nyilvánosság, valamint a döntéshozók figyelmét ennek az állapotnak a globális hatásaira, az elkövetkező negyed évszázadban akár a 700 millió főt is meghaladhatja globálisan az érintettek száma. A figyelem felhívására pedig nem csak a diabétesz-szervezeteknek és aktivistáiknak van lehetőségük, hanem minden egyes egyénnek is.

Személyes követeléseink

Miközben az IDF a nemzeti kormányokat arra szólítja fel, hogy biztosítsák a 2-es típusú diabéteszesek számára a lehető legjobb ellátást és dolgozzanak ki stratégiát a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére, egyénileg is csatlakozhatunk ehhez a mozgalomhoz. A https://worlddiabetesday.org/ifnotnowwhen oldalon angol nyelven megfogalmazhatjuk személyes követelésünket. A teljes név (First and last name) megadása, majd az ország (Country – Hungary) kiválasztása után kattintson a Támogatom (I support) parancsra! Ezután válassza ki az alábbiak közül a legszimpatikusabb üzenetet!

  • A kormányok garantálják az inzulinhoz és további diabéteszgyógyszerekhez, illetve eszközökhöz való hozzáférést! (Governments must guarantee access to insulin and other essential diabetes medicines and supplies.)
  • A kormányoknak többet kell tenniük azért, hogy csökkentsék a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát! (Governments must do more to reduce the risk of type 2 diabetes.)
  • Az egészségügyi ellátórendszereknek fejleszteniük kell a diabéteszszűrési módszereiket, hogy időben diagnosztizálhassák a cukorbetegeket és megelőzzék a szövődményeket! (Health systems must improve diabetes screening to ensure timely diagnosis and prevent complications.)
  • A döntéshozóknak támaszkodniuk kell a cukorbetegek tapasztalataira, amikor a diabétesszel kapcsolatos stratégiájukat kidolgozzák! (Policymakers must meaningfully engage people living with diabetes when developing diabetes-related policy.)

„If not now, when?” – Mikor, ha nem most? – olvasható a jelmondat mindegyik követelés végén. A Beküldés (Submit) gombra kattintva elküldheti követelését, a záróoldalon pedig a Kép letöltése (Download image) felirat melletti ikonra kattintva képformátumban le is töltheti a személyes követelését és azt a diabétesz világnapja alkalmából a közösségi médián posztolhatja a #ifnotnowwhen hashtaggel együtt.

József Attila

Megjelent a diabetes2021/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!