Feltöltés dátuma: 2021.11.15.

Gépjármű-biztosítás

Magyarországon a ’90-es évek elejétől a rendszámmal ellátott gépjárműveknek kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkezniük. Hazánkban jelenleg körülbelül 5,5 millió autó van az utakon. Ez a szám évről évre növekszik, családonként általában két autót üzemeltetnek, de nem ritka a három jármű sem.

Illusztráció

Miért fontos a kötelező felelősségbiztosítás?

A nevében is benne van, ez a típusú biztosítás kötelező, mert olyan károkat fedez, amelyeket mi okozunk másoknak. Ezért is tették kötelezővé: egyre nagyobb értékű járművek vannak az utakon, és pillanatok alatt akár több millió forintos kár is keletkezhet, amelyet, ha saját zsebből kellene kifizetni, komoly nehézséget okozna.

Nagyon fontos, ha történik egy közlekedési baleset, amennyiben a vétkes elismeri a felelősségét, ki kell tölteni a kárbejelentő lapot, amelyet papíralapon, illetve már egy mobilalkalmazás segítségével is megtehetünk. Ilyen formanyomtatványt érdemes mindig a gépjárműben tartani, ezek a biztosítóirodákban ingyenesen kérhetők.

Rendőrt hívni elég abban az esetben, ha a felek nem tudnak dűlőre jutni, hogy ki a vétkes. Súlyosabb esetekben, ha személyi sérülés is történt, akkor a megfelelő hatóságot kell értesíteni.

Sajnos számos olyan résztvevője is van a közlekedésnek, akik nem rendelkeznek biztosítással. Természetesen ezt a rendőrség folyamatosan szűri és megteszi a megfelelő intézkedéseket. Ha olyannal ütközünk, akinek nincs felelősségbiztosítása, hosszadalmas jogi procedúrába keveredhetünk.

Gépjármű vásárláskor a legfontosabb teendők

A felelősségbiztosítást az adás-vétel napján célszerű megkötni, mivel minden egyes biztosítással nem fedezett napra fedezetlenségi díjat kell fizetni, amelynek díja 560–1210 Ft között van naponta személygépjárműveknél. A gépjármű átírására 15 nap áll rendelkezésre. Ehhez szükséges a biztosítás, egy eredetiségvizsga, az adás-vételi szerződés, a forgalmi és a törzskönyv. Ezek nélkül nem is érdemes a kormányablakot felkeresni.

Műszaki vizsgákhoz érvényes, díjrendezett kötelező felelősségbiztosítás szükséges és ezt tudni kell igazolni egy dokumen­tummal.

Évforduló

2010 előtt vásárolt gépjárművek biztosításának évfordulója minden év január 1., viszont azoknál a járműveknél, amelyek 2010 után cseréltek gazdát, az adás-vételi szerződést követően megkötött kötelező felelősségbiztosítás időpontja az évforduló. Érdemes minden évben felülvizsgálni a biztosítási díjakat és szükség esetén módosítani a szerződésen, vagy másik biztosítót választani a kedvezőbb díj miatt. A szerződés felmondását legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt jelezni kell a biztosítótársaság felé.

Casco biztosítás

Magyar utakon a gépjárművek átlagéletkora 14 év. Ami szerencsére évről évre javul, mert számos új autó kerül forgalomba, de a szürke import (külföldről behozott használt gépjármű) még mindig előtérben van. Az idős gépjárműállománynak is köszönhető, hogy nagyságrendileg csak 30–35 százaléka rendelkezik casco biztosítással.

Mit fedez egy teljes körű casco biztosítás?

A teljes körű casco biztosítás fedezi a saját gépjárműben okozott, önhibából adódó töréskárt; a természeti károkat és a lopáskárt.

Az esetek jelentős részében önrész választásával köthető a casco biztosítás. Az önrész lehet százalékos, forintos vagy ennek kombinációja. Például 10 százalékos vagy 50 ezres önrész esetén töréskárnál a kettő közül a magasabb összeget érvényesíti a biztosító a kár alapján. Tehát 1 milliós kárnál a 10 százalékos, 100 ezer forint lesz az önrész. Egy 400 ezer forintos kárnál az 50 ezres önrészt érvényesíti a biztosító.

Természetesen lehet választani nem teljes körű, hanem rész cascót is. Például vannak ügyfelek, akiket csak a jégverés, illetve az állattal való ütközési fedezet érdekel. Így ők is tudnak kedvezőbb díjon szerződést kötni.

Fizetési gyakoriság

Minden típusú gépjárműbiztosítás köthető havi, negyedéves, féléves, illetve éves fizetési gyakorisággal.

Minden egyes biztosító különböző kedvezményeket tud adni a termékeire. Ezért is érdemes gépjárművásárláskor előzetesen tájékozódni a lehetőségekről.

BT

Megjelent a diabetes2021/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!