Feltöltés dátuma: 2021.11.06.

DiabPont Továbbképző program

COVID-19-tesztek

Az utóbbi két évben, a COVID-pandémia alatt sok fordulópontot megéltünk, az első megbetegedések itthon, a lezárások, a második hullám alatt az egészségügy leterheltsége, az oltások megjelenése, a harmadik hullám a sok halálesettel. Ezalatt rengeteg fogalommal, szakkifejezéssel megismerkedhettünk a járványtanból, virológiából, immunológiából.
Most, a negyedik hullám kezdetén egy újabb fontos ponthoz érkeztünk el a járvány kezelése szempontjából, végre hazánkban is elérhetővé vált az otthon elvégezhető antigénteszt, ami képes egy éppen zajló fertőzést nagy biztonsággal és korai szakaszban kimutatni.

Illusztráció

A különböző tesztek (például PCR-, antigén- vagy antitestteszt, T-sejtes immunválasz teszt) közötti eligazodáshoz szeretnék segítséget nyújtani. Először az immunrendszerünk működését és pár immunológiai fogalmat kell megismernünk.

Immunológiai fogalmak

Velünk született immunitás

Az immunrendszerünk első védelmi vonala a velünk született immunitás, ami születésünktől fogva működik, és gyors immunválaszt ad fertőzés esetén (órákon belül). Azonban a veleszületett immunrendszerünknek nincsen memóriája, minden kórokozóra nagyjából ugyanaz a válasza, és többszöri találkozás ugyanazzal az „ellenséggel” nem javítja az immunválaszt.

Szerzett immunitás

A második védelmi vonal a szerzett immunitás. Ahogy a neve is mutatja, ez életünk során épül fel, a kórokozókkal való találkozásaink során. A válasza lassabb, 1-2 hét alatt alakul ki, de a szerzett immunitás elemei memóriával rendelkeznek, emlékeznek a korábban „megismert” kórokozókra, akár hónapokig, évekig, sőt évtizedekig. Ez a memória természetes úton alakul ki fertőzések esetén, és ezt a memóriát fejlesztjük, erősítjük – a betegségek megelőzésének érdekében – az oltásokkal, emlékeztető oltásokkal.

Az újabb és újabb találkozások során a szerzett immunrendszerünk egyre hatékonyabb válasszal távolítja el ezeket a kórokozókat. Fontos „harcosai” a T-limfociták, amelyek a sejtes immunválaszért felelősek, és a B-limfociták, amelyek antitesteket termelnek az immunválasz részeként.

Antigén – antitest

Az immunrendszerünk feladata az idegen anyagok, fertőző ágensek felismerése, és az idegenként felismert anyagok eltávolítása. Az antigén a kulcsa annak a folyamatnak, amely során az immunrendszerünk az idegent azonosítja: ugyanis az antigén az a jellegzetes részlet a kórokozón, amit a testünk idegenként felismer, és amely a szervezetünkben az immunválaszt elindítja. Az antitest, vagyis az ellenanyag, olyan fehérjemolekula, amit a saját immunrendszerünk termel annak érdekében, hogy semlegesítse a szervezetbe került kórokozót.

Antigénteszt – antitestteszt

Most, hogy már ismerjük az immunrendszerük működésének alapjait, megérhetjük, hogy az antigénteszt magát a vírust (kórokozót) mutatja ki, ezért alkalmas az éppen zajló fertőzés kimutatására. Ezzel szemben az antitestteszt az immunrendszerünk szerzett immunválaszát mutatja ki, ami lassabb, ezért éppen zajló fertőzés kimutatására nem alkalmas.

A másik fontos különbség, hogy az immunrendszerünk válaszát mérő teszteket vérből tudjuk elvégezni, míg a COVID-19-vírus jelenlétét és így az éppen zajló fertőzést kimutató teszteket garat-, torok-, orrváladékból speciális eszközzel levett mintából tudjuk kimutatni, hiszen maga a vírus ott van jelen.

Fertőzés kimutatására alkalmas teszttípusok

PCR-teszt

A vírus örökítőanyagát mutatja ki, a legpontosabb és a fertőzés legkorábbi kimutatására alkalmas teszt. Az elvégzéséhez bonyolult, rendkívül drága laborfelszerelések szükségesek, és magas színvonalú szaktudás. Éppen ezért otthoni használata nem elképzelhető, megfelelő mintavétel mellett akkreditált laboratóriumok végzik ezeket a teszteket, akár az állami egészségügy, akár magánlaborok esetében. Ez a teszttípus nagyon megbízható, hatóságilag elfogadott eredményt ad körülbelül 12–24 óra alatt.

Antigénteszt

Szintén pontos eredményt ad, már a fertőzés korai szakaszában, és gyorsan, 15 perc alatt elvégezhető. Tömeges tesztelőközpontok és mentősök is gyakran használják, azzal a kitétellel, hogy a pozitív eredmény elfogadható biztos eredménynek, de tünetes megbetegedéskor a negatív eredmény esetén PCR-mintavétel is történjen megerősítésképpen.

A pozitív eredmény ugyanis megbízható ezeknél a teszteknél, de a negatív tesztek esetében előfordulhat a mintavétel hibája, vagy hogy a fertőzés túl korai szakaszában végezték el, amikor ezzel a módszerrel a vírus még nem kimutatható.

Patikában vásárolható antigénteszt

Az antigéntesztek már a patikákban is elérhetőek otthoni használatra, ezért ezen a télen segítségünkre lehetnek megfázások, felső légúti tünetek esetén gyorsan és kényelmesen eldönteni, hogy koronavírus-fertőzésünk van-e.

Meghízható forrásból

Fontos ilyen esetben, hogy megbízható forrásból (patikából), megbízható tesztet szerezzünk be. Ezeknek a teszteknek otthoni öntesztelésre alkalmasnak kell lenniük, ezt a hatóságok nagyon szigorúan vizsgálják, és mérik, hogy biztos, hiteles eredményt adnak-e nem szakemberek által, a rendelkezésre álló leírás alapján elvégezve is.

Amit a dobozon láthatunk egy megfelelő teszt esetében: CE jelzés és OGYÉI engedélyszám, valamint szövegesen szerepelnie kell, hogy öntesztelésre alkalmas (self test vagy auto test felirat is lehet), és természetesen magyar nyelvű használati leírással is rendelkeznie kell. Sok márka esetében a használatot segíti a forgalmazó weboldalán található további leírás és videóútmutató is.

Helyes mintavétel

Elvégzésükkor kritikus a helyes mintavétel, ugyanis a nem kellő mennyiségben vagy nem kellő mélységből (például orrüregből történő mintavétel esetén) levett minta eredménye nem a valós állapotot fogja tükrözni, hamisan negatív lehet. Emellett fontos, hogy negatív tesztet ne fogadjunk el, mert a mintavétel hibás lehetett, vagy mert a fertőzés túl korai szakaszában végeztük el a tesztet. Ilyen esetben 1-2 nap múlva ismételjük meg az otthoni tesztelést!

Antigéntesztet már akár akkreditált laborban, akár egészségügyi szakember segítségével, akár otthoni használattal is tudunk végezni, végeztetni, sőt nem csak garatból és orrüregből, hanem egyszerűen, nyálminta segítségével, vagy nyalóka formájában. Fontos, hogy a koronavírus szezonalitása miatt megnövekvő fertőzésszámok mellett idén ősszel és télen már mi magunk is sokat tehetünk, hogy megvédjük saját magunk és szeretteink, környezetünk egészségét.

Oltás!

Javaslom mindenkinek az oltások időben történő felvételét mint elsődleges védelmi vonalat, emellett a maszk használatát beltérben és a rendszeres kézfertőtlenítést, valamint a most már gyorsan és kényelmesen elérhető megfelelő tesztelést felső légúti betegség esetén.

Dr. Kováts Boglárka klinikai gyógyszerész,
a CEOSZ DiabPONT Továbbképző program szakértője

Önteszteléssel az egészségért!

A Diagpro Home Kft. 1 millió forint értékben adományozott Biosynex antitestgyorstesztet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége részére a szeptemberi közgyűlésen. Mindannyiunk érdeke, hogy egészségünket óvjuk, az esetleges megbetegedéseket időben felismerjük – ehhez pedig nagyszerű segítséget jelentenek az otthon elvégezhető gyorstesztek!

A betegségek sikeres kezelésében kulcsfontosságú azok minél korábbi felismerése. A felkészült és tudatos ember sokat tehet azért, hogy a lehető leginkább tisztában legyen saját egészségi állapotával. Ehhez szolgálnak megbízható és kényelmes segítségül a különféle otthon, saját magunk által elvégezhető, önellenőrzésre alkalmas tesztek.

A cukorbetegek számára nem ismeretlen a rutinszerű vércukorszintmérés, a lakosság nagy része azonban nem él rendszeresen az öntesztelés lehetőségével, noha a különböző gyorstesztek használata számos esetben lehetővé teszi egy-egy betegség akár már igen korai stádiumban történő felismerését, ezzel pedig a szükséges terápia mihamarabbi megkezdését.

A Diagpro Home Kft. küldetése, hogy hazánkban is széles körben ismertté és elérhetővé tegye az otthoni használatra szánt gyorsteszteket. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége részére adományozott Biosynex antitesttesztek a COVID-19 ellen termelődő, specifikus antitesteket mutatják ki, ezáltal pontos képet adnak a koronavírussal szembeni védettségünkről. A cég folyamatosan bővíti kínálatát, az antitestteszt mellett jelenleg is kapható például a járvánnyal szembeni küzdelemben ugyancsak kulcsfontosságú antigénteszt, amely az aktív vírusfertőzés kimutatására képes.

Mindannyiunk közös célja, hogy rendszeres önellenőrzéssel tegyünk a betegségek felismeréséért és egészségünk megóvásáért!

Illusztráció

Megjelent a diabetes2021/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!