Feltöltés dátuma: 2021.09.20.

Főzősuli Vrábel Kriszta gasztrobloggerrel

Szeretettől édes

Szeretettől Édes Főzősuli néven indít edukációs programot a Civilút Alapítvány cukorbeteg gyermekeket nevelő családoknak. A videósorozatban családszervezetekkel együttműködésben, dietetikus szakértő közreműködésével Vrábel Kriszta gasztroblogger készíti el azokat az egyszerű, ugyanakkor ízletes ételeket, amelyeket cukorbetegek is fogyaszthatnak.

Illusztráció

A cukorbetegség közvetve vagy közvetlenül bárkit érinthet. Ma Magyarországon 12 ember közül egy cukorbetegséggel él, és az érintettek száma évről évre emelkedik. Ezért közös felelősségünk, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra és erre megtanítsuk a gyermekeket is. A Civilút Alapítvány ezért indította el a Szeretettől Édes Főzősuli programot, amely gyakorlati segítséget ad a cukorbetegséggel diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek.

– A Szeretettől Édes Főzősuli programunkkal szeretnénk a gyakorlatban is bemutatni, hogy könnyen beszerezhető alapanyagokból gyorsan és egyszerűen készíthetők olyan egészséges ételek, amelyeket a gyermekek is szívesen fogyasztanak. A tápanyagok kiválasztásában szakmai partnerünk, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének dietetikus szakértője, Shenker-Horváth Kinga volt segítségünkre, az ételeket pedig Vrábel Krisztina, a Főzősuli séfje, ismert gasztro­blogger készíti el – mondta el a programról Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kuratóriumának tagja.

Az alapítvány arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy az egészséges táplálkozás alapjait a családban sajátítják el a gyermekek, ezért a Főzősuli programba bevonták a családszervezeteket is. A szakmai partner Sportos Cukorbetegek Egyesülete mellett az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja Egyesület, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány, a Szülők Háza Alapítvány is közreműködik a cukorbetegséggel élő gyermekeket nevelő családok edukációs programjában. Támogatóként közreműködik a családbarát KidsOasis Nonprofit Kft. is.

– Az együttműködés révén több családot tudunk elérni a programmal, amely nemcsak a cukorbetegséggel élőknek jelent segítséget, hanem mindenkinek, aki figyelmet fordít az egészségtudatos táplálkozásra. A Főzősuli program jól szemlélteti, hogy már egészen apró lépésekkel sokat tehetünk az egészségünkért és odafigyelhetünk mások, a családunk, barátaink egészségére is – hangsúlyozta Gulyás Andrea.

A Szeretettől Édes Főzősuli programjában 10+1 műsor készült el, ezek tematikáját a dietetikus szakértő és az egyes epizódokban szereplő családszervezetek állították össze. A műsorok olyan gyakorlati tanácsokkal segítenek, mint a helyes tápanyagok megválasztása, a gabona és fehérjefélék bemutatása, a tartósítás és befőzés, a cukor helyettesítése. Vrábel Kriszta, a Főzősuli séfje nem feledkezett meg a süteményekről és a snackekről sem, ám ezek az ételek is az egészséges táplálkozás jegyében készültek.

A Szeretettől Édes Főzősuli műsorait augusztustól a Civilút Alapítvány weboldalán és az alapítvány közösségimédia-csatornáin lehet majd követni.

www.civilut.hu • Facebook/civilutalapitvany • Instagram civilut2020

Megjelent a diabetes2021/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!