Élménydús kikapcsolódás

Felnőtt és gyermektáborok

Illusztráció

Teledoki

Két nagy téma uralja e lapszámunkat. A nyár, s ha nyár, akkor Balaton, Zánka, a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által szervezett és finanszírozott Erzsébet-táborok és családi hétvégék. Augusztus elején a Sportos Cukorbetegek Egyesülete toborzásának köszönhetően csaknem négyszázan tölthettek két és fél napot a hajdani úttörővárosban, amely mára fantasztikusan megújult. De nemcsak Zánkán történtek események, edukációs táborok másutt is voltak, néhányról ezek közül szintén beszámolunk.

Másik vezető témánk nem évszakfüggő. A telemedicina, ez a furcsa, új kifejezés egyre inkább részévé válik az életünknek. A COVID-ra okkal, ok nélkül sok mindent ráfogunk, legtöbbször rosszakat, pedig pozitív hozadékai is voltak. Természetesen ez egyénenként más és más, hiszen egyedül „bezárva” a lakásban, idősen, máshogy teltek a napok, mint egy gyerekzsivajtól hangos családi otthonban. Volt, aki örült, hogy otthon dolgozhat, s volt, akinek hiányzott a munkahelyi légkör.

Az e-receptek előnyeit már ismertük egy ideje. Én például napi fél szem gyógyszert szedek, de még ennek a felíratását is mindig az utolsó pillanatra hagytam. Elmenni, várni, kiváltani bizony nyűgös dolognak tartottam, pedig csak félévente kellett megtennem. Most egy telefon, és mehetek a patikába.

Ehhez képest sokkal nyűgösebb, amikor egy 50 kilométerre lévő városba kell elmenni, várni a szakrendelésen, majd az orvos annyit mond: minden menjen így tovább. Ezt telefonon is megbeszélhetjük, persze csak akkor, ha az „ítélethez” szükséges információk az orvos birtokában vannak. Ennek pedig ma már ezernyi formája lehet a virtuális világban.

A COVID pozitív hatása, hogy a diabetológia területén megteremtődött a távkontroll, s a vírus elmúltával (csökkenésével) megmaradhatott a telemedicina alkalmazása. De mint mindennek, ennek is van színe és fonákja, ahogy a dr. Rosta László háziorvos gondolatait összefoglaló cikk címe is megfogalmazza. Az egyik legfőbb probléma, hogy a rendelőket telefonon elérni manapság szinte lehetetlen.

Az országban működő cukorbeteg-közösségek bemutatása során Csongrád-Csanád megyébe jutottunk, szegedi és makói sorstársaink életét ismerhetjük meg.

„Belső motiváció nélkül nem lehet hosszú távú tornaprogramot létrehozni, rövid távú tornaprogrammal pedig nem lehet eredményt elérni” – mondta legutóbbi, online Civil Fórumunkon Dávid Zsuzsanna gyógytornász. Előadását le is írta, s nagyon érdekes, ahogy tapasztalatait megosztja velünk: a cukorbetegeknél gyakran a motiváció hiánya jelent problémát. A tornának viszont csak akkor lesz eredménye, ha azon a határon, ahol a mozgást elkezdő diabéteszes megáll, sikerül átlendülnie.

Alig van ember, aki valamilyen vitamint, étrendkiegészítőt nem szed – időnként akkor is, ha semmi szüksége rá –, de a D-vitamin csak mostanában lett sláger, különösen azóta, hogy elterjedt, a COVID ellen is véd. Légből kapott dolog ez, vagy tényleg fontos a korábban csak a „Napból beszerzett” vitamin? Gyógyszerész kollégánktól megtudhatják a választ.

Herth Viktória

Teledoktor

Teledoktor

A járvány kevés pozitív hatása közül talán az egyik legfontosabb, hogy szélesebbre tárta a kaput a távorvoslás előtt. Ha kényszerűségből is kellett kipróbálniuk sokaknak, a tapasztalatok alapján elfogadottabbá vált, hogy az orvos-beteg találkozás eredményességének nem mindig feltétele a fizikai kontaktus. A receptírás, a leletek kiértékelése, a problémák, teendők megbeszélése akkor is jól működhet, ha éppen valamilyen telekommunikációs eszközzel tartják a kapcsolatot. Ha pedig nem kell ezekhez feltétlenül utazni, sorban ülni, várakozni, akkor takarékosabban lehet bánni a betegek és az orvosok erőforrásaival is.

 Tovább
Magvas zöldséggolyó

Kisétkezések

Magvas zöldséggolyó

Szerző: Bíró Sára

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
225 kcal 10 g 15 g 10 g
 Tovább
Az egészség – életmód!

Az egészség – életmód!

Az önkormányzat pályázata segítségével sikerült megszerveznie a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületnek a szokásos, háromnapos életmódtábort. A nagy melegre való tekintettel a helyszín az Ipolyi Közművelődési Központ színházterme volt, ahol a tábor lebonyolításához…
 Tovább
Kapros zöldborsópüré pácolt fürjtojással

Kard Éva receptje

Kapros zöldborsópüré pácolt fürjtojással

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
185 kcal 8 g 11 g 13 g
 Tovább
A telemedicina színe-visszája

A telemedicina színe-visszája

Nagyon megváltozott az élet körülöttünk. Soha nem gondoltuk volna, hogy karanténba kerülünk, korlátozzák a szabadságunkat, a mozgásunkat, emberi kapcsolatainkat. Megtörtént, és mi hozzászoktunk, alkalmazkodtunk. Sokat romlott az életminőségünk a pandémia miatt, de valljuk be, hozott jót is. (Én például kifejezetten örültem, amikor több hónapig együtt lehettem otthon a két fiammal.) Eredménye a pandémiának, hogy a diabetológiában teret nyert a telemedicina.

 Tovább

A változás rajtunk is múlik

Szerző: Füzesi Brigitta

Megváltozott az életünk. Az elmúlt másfél évben nagyot fordult a világ és a COVID-nak köszönhetően számtalan váratlan helyzetben kellett mindannyiunknak helyt állnunk, megoldásokat találnunk, problémákat kezelnünk…
 Tovább
Vízilabda-emléktorna

Vízilabda-emléktorna

Szerző: Herth Viktória

Lassan 20 éve már, hogy elhunyt Rüll Csaba tanár úr, vízilabdázó Egerben. Idén nyár végén rendezték meg tiszteletére a 8. emléktornát. Miért fontos ez nekünk? Mert a remek sportoló és testnevelő tanár diabéteszes volt.

 Tovább
A napfény éltető ereje

D-vitamin

A napfény éltető ereje

Napi patikai gyakorlatomban sokszor találkozom félreértésekkel, tévedésekkel a vitaminok és az ásványi anyagok, nyomelemek pótlása terén. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára…
 Tovább
„TájékozottBeteg” applikáció

„TájékozottBeteg” applikáció

A magyarok 92 százaléka nem, vagy csak nagyon röviden készül fel az orvossal történő találkozásra, közel ötödük pedig soha nem jár szűrővizsgálatokra – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) közvéleménykutatásából.

 Tovább
„Harmónia volt bennem és körülöttem”

Cukorbeteg kismamák, gesztációs diabétesz

„Harmónia volt bennem és körülöttem”

Szerző: Módos Anikó

Életem csaknem legboldogabb időszaka volt az a kilenc hónap, amíg – diabéteszesként – szívem alatt hordtam a lányomat. Azért „csaknem”, mert ebben a kategóriában az abszolút győztes a Fanni születésével kezdődő és hála Istennek jelenleg is tartó, több mint 25 esztendő…
 Tovább

Kirándulás Újlétára

Bizonyára nem sok olvasónak lesz ismerős a Hajdú-Bihar megyei kis falucska, Újléta neve, még nekünk, az alig 20 km-re lakó debrecenieknek sem…
 Tovább
Öngondoskodás

Öngondoskodás

Évek óta egyre több fórumon lehet arról hallani, hogy a jelenlegi felosztó-kirovó típusú nyugdíjrendszerek – amilyen Magyarországon is van – az elöregedő társadalmak miatt a következő évtizedek folyamán nagy valószínűséggel összeomlanak. Ennek legfőbb oka, hogy az aktív dolgozók száma kevesebb lesz, mint az eltartott nyugdíjasoké. Jelenleg amekkora összeg havonta befolyik nyugdíj-, illetve társadalombiztosítási „adóként”, az kifizetésre is kerül a magyarországi nyugdíjasok részére. Mi a megoldás?

 Tovább
Szeretettől édes

Főzősuli Vrábel Kriszta gasztrobloggerrel

Szeretettől édes

Szeretettől Édes Főzősuli néven indít edukációs programot a Civilút Alapítvány cukorbeteg gyermekeket nevelő családoknak. A videósorozatban családszervezetekkel együttműködésben, dietetikus szakértő közreműködésével Vrábel Kriszta gasztroblogger készíti el azokat az egyszerű, ugyanakkor ízletes ételeket, amelyeket cukorbetegek is fogyaszthatnak.

 Tovább

Mit csinálj alacsony vércukorszint esetén?

Szerző: Cseh Tamás

Hipoglikémia esetén a cél, hogy a vércukorszinted minél gyorsabban visszaálljon a normális szintre, azaz érje el újra az 5-ös tartományt…
 Tovább
Amikor a technika segít

Amikor a technika segít

Mivel a világon sokmillióan élnek diabétesszel, hamar megtalálta őket a digitális egészségügyi alkalmazásokat fejlesztők köre is. Először egy-egy támogató funkcióval: automatizálni a mérések eredményének rögzítését vagy kiszámolni az étkezések szénhidrát-tartalmát. Az igazi titok azonban a személyre szabott támogatás: hiszen attól, hogy mindannyian diabétesszel élünk, nem vagyunk egyformák. Egyénenként kell kialakítani az életmód, az étkezés, a házilag is kivitelezhető mérések egyedi kombinációját – ma már erre is képes lehet egy alkalmazás.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!