Szerző: Cseh Tamás Feltöltés dátuma: 2021.09.27.

Mit csinálj alacsony vércukorszint esetén?

Hipoglikémia esetén a cél, hogy a vércukorszinted minél gyorsabban visszaálljon a normális szintre, azaz érje el újra az 5-ös tartományt. Nem jó, ha túlságosan feltolod a vércukorszintet, mert akkor átestél a ló túloldalára: ha IR-es vagy, vagy olyan 2-es típusú cukorbeteg, akit nem inzulinnal kezelnek, akkor várhatsz, hogy nagy nehezen álljon vissza megint a normális érték, közben rommá dolgoztatod a hasnyálmirigyedet és károsítod az ereidet a magas vércukorszinttel. Ha inzulinnal kezelt cukorbeteg vagy, akkor egyszerűbb a dolgod: rálősz egy kis inzulint, és visszabillented a jó tartományba, de ez már a hullámvasutazás, amikor felfelé-lefelé ingadozik a vércukorszinted, ami eléggé megviseli a szervezetedet. Ezt inkább ne csináld alacsony vércukorszint esetén.

Mi az eszköz?

Amivel a leggyorsabban és legpontosabban vissza tudod állítani az alacsony vércukorszintet normálisra, a legegyszerűbb, legkönnyebben emészthető, gyors felszívódású szénhidrátok, azaz a szőlőcukor, kristálycukor, méz, cukros üdítő vagy gyümölcslé és különböző szőlőcukor készítmények, például szájba fújható spray.

Egy hajszállal lassabb a csoki, mivel a szénhidráton túl tartalmaz zsírt és fehérjét is, ami lassítja a szénhidrát felszívódását. Egy paraszthajszállal lassabbak a kekszek, tészták, pékáruk, mivel a szénhidrát bonyolultabb formában van jelen bennük, picivel több idő lebontani őket.

Ott van még a tej, joghurt és kefir technika, ami nagyon változó eredményeket ad különböző embereknél. Alapvetően egyikben sincs számottevő mennyiségű szénhidrát, de van bennük valamennyi zsír és fehérje, ami egyrészt nem növeli a vércukorszintet, másrészt lassítja annak a kevés tejcukornak a felszívódását is, ami van ezekben a termékekben. Ugyanakkor amiben van tejsavófehérje, valami miatt mégis képes esetenként megdobni a vércukorszintet, ezért van az, hogy bizonyos embereknél a tej, kefir és joghurt fogyasztása működő technika a hipoglikémia elhárítására.

Mindenesetre, ha nem akarsz kísérletezni és tutira akarsz menni, akkor maradj a szőlőcukornál vagy a cukros üdítőnél és gyümölcslénél.

Gyors + lassú szénhidrát kombó

Diabetológusok, dietetikusok és a könyvek általában azt szokták javasolni, hogy hipoglikémia esetén ne csak gyors felszívódású szénhidrátot együnk, hanem egy kis lassú felszívódásút is, hogy később se essen le tutira a vércukorszintünk. Én értem, hogy az orvosok biztosra mennek, de erre akkor van szükség, ha az étkezéshez beadott bólus inzulinnak még tart a hatása. Egyébként teljesen elég, ha az alacsony vércukorszintet szépen visszabillented a normális tartományba, onnantól jól leszel, nem kell túlenni magadat.

Felszívódás a szádból

Mivel a nyálkahártya, ami a szádban, de az orrodban is van, szupergyorsan tud felszívni dolgokat, ezért trükközhetsz olyannal, hogy a szőlőcukrot mondjuk szopogatod egy ideig, és csak később nyeled le, ezzel is gyorsítod összességében a hatást. Az orrodba ne akarjál porított szőlőcukrot felszívni, egyrészt nagyon hülyén fognak rád nézni az emberek, másrészt jobb helye van a szőlőcukornak a szádban.

Igyál!

A szilárd dolgokat, mint a szőlőcukortabletta, csoki, keksz, jó alaposan rágd össze és kísérd le vízzel, hogy minél gyorsabban fel tudja szippantani a szervezeted. Jól is fog esni, ha hipózol, akkor általában szomjas is vagy. Legalábbis én.

Ha nem tudsz rágni

Nagyon fontos, ha annyira alacsony a vércukorszinted, hogy rosszul érzed magad, és nem tudsz rágni, akkor a rágható dolgok nem jók, mert félrenyelheted őket. Egyébként ilyenkor a folyadékkal is óvatosan kell bánni.

Ha társaságban vagy, fontos, hogy magyarázd el nekik, mit kell tenniük, ha leesne a vércukorszinted: adjanak szőlőcukrot vagy asztali cukrot, itassanak veled cukros üdítőt vagy gyümölcslevet, de ha nem tudsz nyelni, soha ne tegyenek vagy öntsenek a szádba semmit, mert félrenyelheted. Ilyenkor azonnal hívjanak mentőt. Ja, és azt is hozzáteheted, hogy az inzulinodat se próbálják meg beadni, mert azzal akár meg is ölhetnek.

Cseh Tamás diabnavigator.hu

Megjelent a diabetes2021/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!