Feltöltés dátuma: 2021.09.16.

Kirándulás Újlétára

Bizonyára nem sok olvasónak lesz ismerős a Hajdú-Bihar megyei kis falucska, Újléta neve, még nekünk, az alig 20 km-re lakó debrecenieknek sem. Lakossága nem éri el az 1200 főt, de ottjártunkkor a tiszta, rendezett kis települést nagy lelkesedéssel mutatta be polgármesterük, Szimáné Szabó Erzsébet. Örültünk a debreceni mozgássérültek kezdeményezésének, együtt vettünk részt az újlétai programon. A faluház parkjában, árnyas fák alatt, reméljük, hasznos munkát végeztünk. Figyelmes házigazdáink tízóraival és ebéddel vártak bennünket, de a hőségben az ásványvízre volt a legnagyobb igény.

A kulturális műsorok közé beillesztve mutatta be egyesületünket Balog János elnökünk, beszéltünk általánosságban a cukorbetegségről, az étkezés, a mozgás fontosságáról, a háziorvossal való kapcsolattartásról. Az előadásokkal egy időben vérnyomást, vércukorszintet mértünk. Számos kiugró esettel szembesültünk, ilyenkor felhívtuk a figyelmet, hogy mielőbbi további kivizsgálásokra van szükség.

Egy nagymama kétségbeesve mondta el, hogy 3 éves kisunokáját 25-ös cukorral szállították be a debreceni kórházba, most mi lesz a szeptemberi óvodakezdéssel? (Természetesen próbáltuk a körülményekhez képest megnyugtatni. Nem tudta, hogy milyen sok gyerek él így és ma már mennyi segítséget kapnak ahhoz, hogy teljes életet élhessenek gyerekként és felnőttként is.)

Tanulságképpen álljon itt a másik eset, amellyel ritkán lehet találkozni: a középkorú hölgynél hiperinzulinémiát diagnosztizáltak, s elmondása szerint gyakran él meg hipoglikémiás esetben tapasztalt tüneteket. Neki csak azt tanácsolhattuk, hogy további kivizsgálásokra lenne szükség, hiszen a szénhidrátokkal történő gyors vércukor-korrigálás nem lehet megoldás.

Pintérné Nagy Erzsébet Hajdúsági Diabetesz Egyesület

Megjelent a diabetes2021/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!