Feltöltés dátuma: 2021.09.02.

Az egészség – életmód!

Illusztráció

Az önkormányzat pályázata segítségével sikerült megszerveznie a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületnek a szokásos, háromnapos életmódtábort.

A nagy melegre való tekintettel a helyszín az Ipolyi Közművelődési Központ színházterme volt, ahol a tábor lebonyolításához szükséges minden feltételt biztosítottak. 30 fő vett részt a programon, hárman nem cukorbetegek. Szakmai előadóink – dr. Tóth Katalin és dr. Kozák Erna – a cukorbetegséggel kapcsolatos legalapvetőbb ismereteket elevenítették fel, a betegség okozta szövődmények kialakulásának késleltetésére hasznos tanácsokkal láttak el bennünket.

Első nap kérdéssorral mértük fel, hogy mely területeken van a résztvevőknek kevesebb ismeretanyaga. Kielemeztük, megbeszéltük a válaszokat, talán így jobban megmarad a tudás a hétköznapok során is. A gyakorlatban bemutatott főzési technikák is mindenkinek maradandó élményt nyújtottak.

A betegség két fontos része, a táplálkozás és a mozgás jelentőségének tudatosítása nagy hangsúlyt kapott. Megbeszéltük, hogyan kell kimérni az alapanyagokat, kiszámolni szénhidrátértékeiket, hogyan kell megállapítani, mennyi fér a diétába. A cukorbetegek által fogyasztható ételeket a gimnáziumi konyha készítette el. Aki helyesen táplálkozott, nem volt kimagasló vércukra.

Minden nap beiktattunk tornát, az első napon pedig nordic walking sétát szerveztünk. A nagy meleg ellenére is lelkesen fogtuk a botokat, de alig vártuk, hogy a fák hűvösebb lombja alá érjünk. Nagyon jó volt együtt lenni, beszélgetni, a meleg alig zavarta a lelkes csapat sétáját. Visszaérve finom gyümölcssaláta várt bennünket.

Vendégünk volt Sülyéné Klárika, aki gyógynövények sokaságát hozta magával, abból készült termékeit mutatta be, természetesen az elkészítési módokat is átadva. Az érdeklődőket megtanította a gyógynövények fonására, faliképek készítésére is. Mindenki igyekezett, de a mi képeink nem lettek olyan szépek, mint Klárikáé.

A táborban vércukor-, koleszterin-, vérnyomás-, véroxigén-szűrővizsgálatok voltak. Jelentősebb eltérésekkel nem találkoztunk.

A program végén az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes táncosai kedveskedtek nekünk műsorukkal. Köszönjük szereplésüket, amelyet igyekeztünk vastapssal meghálálni. Vállaltuk, hogy mi is részesei leszünk a nyári tábori programjuknak.

A táborzárást megelőzően a résztvevők kérték, hogy a jövőben is szervezzük meg a tábort, mert az itt megszerzett ismeretek nagyban segítik életüket a hétköznapok során. Nagyon büszke vagyok a résztvevőkre, akik ebben a nagy melegben a program mindhárom napján részt vettek, érdeklődők voltak és az utolsó percig kitartottak. Ez a tény is azt bizonyítja, hogy: „Együtt erősebbek vagyunk!”

Buzás Sándorné

Megjelent a diabetes2021/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!