Feltöltés dátuma: 2021.09.28.

Amikor a technika segít

Mivel a világon sokmillióan élnek diabétesszel, hamar megtalálta őket a digitális egészségügyi alkalmazásokat fejlesztők köre is. Először egy-egy támogató funkcióval: automatizálni a mérések eredményének rögzítését vagy kiszámolni az étkezések szénhidrát-tartalmát. Az igazi titok azonban a személyre szabott támogatás: hiszen attól, hogy mindannyian diabétesszel élünk, nem vagyunk egyformák. Egyénenként kell kialakítani az életmód, az étkezés, a házilag is kivitelezhető mérések egyedi kombinációját – ma már erre is képes lehet egy alkalmazás.

Illusztráció

Amikor diabéteszes betegként keres valaki támogató alkalmazást, zavarba ejtően sok ajánlatot kap. Mérheti és naplózhatja vércukorértékeit az egyikkel. Diétás javaslatot kaphat a másiktól. Fizikai aktivitást mérhet, edzési célokat tűzhet ki a harmadikkal. A negyedik dietetikussal, orvossal vagy sorstársakkal köti össze. Csakhogy ez már rengeteg alkalmazás, nem is beszélve arról, ha a felhasználónak esetleg más egészségügyi problémája is van: veseproblémák, magas vérnyomás vagy a már népbetegségnek számító elhízás.

Azonban a technika képes mindezek összehangolt kezelésére. Megszületett a díjnyertes, magyar fejlesztésű automatikus életmód-tanácsadó alkalmazás, az ALSAD (Automated LifeStyle ADvice).

Az ALSAD-ot úgy fejlesztették, hogy minden fontos területen nyújtson hasznos szolgáltatást: vércukormérés, diéta- és testsúly-menedzsment, fizikai aktivitás, a betegséggel összefüggő hasznos információk személyre szabott átadása.

Az ALSAD egyszerre kínál étkezési támogatást, a mérések naplózását és elemzését, személyre szabott egészségügyi és életmód-tanácsadást, sőt összeköt minket dietetikusunkkal, orvosunkkal is, akik tovább finomíthatják a rendszer javaslatait, miután rápillantottak összegyűjtött adatainkra.

Diétatervezés egyszerűen, összetetten vagy teljesen automatikusan

Ha egyénre szabott diétás céljainkat összeállítottuk egy időszakra, indulhat a napi étrendtervezés – vagy ha ettől idegenkedik valaki, először próbálja meg utólag követni, mit evett, s hamar kiderül, megfelelnek-e étkezési rutinjai a céloknak. Digitális segítséggel ez egyszerűbb: egy adatbázisból kiválasztjuk az elfogyasztott ételféleségeket, az adagokat, az aznapi dátumot – és kész is vagyunk. Az alkalmazás kalkulátora pedig megmutatja, mennyi szénhidrátot, kalóriát, fehérjét vagy zsírt tartalmazott aznapi menünk, megfelelt-e diétás céljainknak.

Ha digitálisan tervezünk, akár az automata étrendgenerálót is felhasználhatjuk arra, hogy javaslatokat adjon a heti vagy másnapi menühöz. Akárhányszor kérhetünk új javaslatot, ha például 160 gramm szénhidrátot állítottunk be napi keretként, egyik ajánlat se fog ettől eltérni. Ezek után már csak el kell készíteni és megenni az ételt.

A dietetikusok által készített receptekből álló napi ajánlatok megfelelnek a diabéteszesek számára javasolt táplálkozási alapelveknek, tehát nemcsak a szénhidrát-fogyasztás korlátait, hanem más fontos szempontokat is figyelembe vesznek.

Sok diabéteszes túlsúlyos, de ez megelőzhető vagy visszafordítható digitálisan támogatott testsúlycsökkentő programokkal

A túlsúly sok esetben járul hozzá a cukorbetegség kialakulásához, de a diagnosztizált cukorbetegeknél is számos hátrányt okoz: megnehezül a mozgás (így magasabb lehet a vércukorszint), megterheli ízületeinket és a keringési rendszert. Cukorbetegként is meg lehet szabadulni a túlsúlytól, ami a betegség karbantartását is megkönnyítheti, megállítva az állapotromlást.

Sokan kipróbáltak már valamilyen digitális testsúlycsökkentő programot: segítségével beállíthatjuk, mikorra szeretnénk elérni a kívánt testsúlyt, és ehhez milyen étrendi beállításokat érdemes követni. Az a jó testsúlycsökkentő program, amely orvosi szempontból még egészséges keretek közt marad, ám ezt sok alkalmazás nem veszi figyelembe, beállítható extrém gyors fogyás vagy extrém testsúlycél is, ami kockázatos, a krónikus betegeknél különösen.

Digitális vércukornaplók, aktivitásmérők és otthoni mérőeszközök – ne csak mérjünk, értsük is meg a számokat

„Mennyi? Harminc! Mi harminc? Mi mennyi?” – mindenki ismeri a régi viccet. Nem sokat tudunk kezdeni a mért értékekkel, ha nem tudjuk értelmezni őket. Napi vércukorszintünk, testsúlyunk, napi aktívan töltött perceink száma fontos adat, de legalább olyan fontos, hogy megértsük, ezek a számok hogyan hatnak egészségügyi állapotunkra. A személyre szabott digitális alkalmazások ugyanis képesek kiértékelni a felvitt adatokat – vércukorszint, laborértékek, testsúlyváltozások, vérnyomásértékek vagy akár alvásminőség –, ezzel segítve a felhasználót azok értelmezésében. Magas, alacsony, elegendő, túl kevés, túl sok? A szakértők által beállított értékek segítségével egy jól kitalált digitális rendszer képes kiértékelni mért adatainkat és egyértelműen mutatni az összefüggéseket, valamint azt is, jó irányba haladunk-e éppen.

Személyre szabva, praktikus támogatással: egyéni étrendek és aktivitási tervek, bevásárlólisták

A „miértekről” se feledkezzünk el! Az orvosi ajánlások vagy utasítások betartása legtöbbször akkor eredményes, ha ezeket egyrészt saját élethelyzetünkre tudjuk alkalmazni, másrészt tudjuk, miért javasolták. Ha a javasolt „általános mintaétrend” tele van olyasmivel, ami vagy nehezen beszerezhető, vagy a családban senki sem kedveli, akkor valószínűleg nem fogjuk követni. Mennyivel könnyebb a személyre szabott minta alapján főzni és megnyugodni: a diétás célok így is teljesülnek. Hiába javasolnak úszást, ha nincs a környéken uszoda, esetleg nem tudunk úszni – azonban helyettesíthetjük ezt más, nekünk való mozgásformával, és így is teljesülhet a kitűzött cél.

Ha már alkalmazást használunk étrendünk beállítására, tervezésére, nyomon követésére, az is jól jöhet, ha a kívánt hozzávalókból, termékekből egy gombnyomással állíthatunk össze bevásárlólistát, amit mobilon vagy kinyomtatva magunkkal vihetünk.

Digitális kapcsolat dietetikussal, orvossal

A COVID-járvány nagy lökést adott az egészségügyi digitalizációnak. A krónikus betegek azonban sokszor küzdöttek ellátási nehézségekkel: a telefon vagy e-mail kevés volt arra, hogy kezelőorvosuk, dietetikusuk részletes képet kapjon az állapotukról, az idő pedig nagyon rövid volt komolyabb egyeztetésre vagy tanácsadásra. Néha elérni is nehéz volt az orvosokat – sürgős beteget láttak el, vagy az oltási kampányokban kaptak feladatot.

Digitális rendszereken keresztül – amilyen az ALSAD platform is – azonban biztonságosan oszthatjuk meg adatainkat orvossal és dietetikussal, aki célzott „távsegítséget” tud adni, amikor ideje megengedi: például azzal, hogy segít beállítani a kezdeti diétás célokat, vagy személyre szóló mintaétrendet küld.

A tanácsadás egy része is kiváltható digitális támogatással: a felhasználó állapotára vonatkozó információk bármikor elérhetők, az egészségügyi szakember pedig a közvetlen gyógyításra fordíthat több időt.

Varga László

Megjelent a diabetes2021/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!