Feltöltés dátuma: 2021.07.03.

Lélek-Kertész

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indított programot cukorbetegek számára a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ), amely innovatív, új szemlélettel igyekszik segíteni a diabétesszel élőket.

Illusztráció

Lélekgyógyító kertészkedés a leginkább rászorulók számára

A CEOSZ széles körű és változatos programjainak idén részét képezi a Lélek-Kertész kezdeményezés, amely újszerű szemléletével a 60 év feletti diabéteszeseket érintő, a betegséggel és az öregedéssel együtt járó problémák, valamint a koronavírus-járvány okozta körülmények destruktív hatásainak csökkentésével kívánja enyhíteni a betegek lelki terheit. A program keretében a CEOSZ száz résztvevő számára biztosít minimális hozzájárulás ellenében növénytermesztéshez alkalmas triplacseréposzlopot, virágföldet, gyógy- és fűszernövénymagokat, valamint folyton termő eperpalántát. A résztvevők a kertészkedésen keresztül tapasztalhatják meg az alkotó tevékenység okozta örömöt, a kialakított minikert mindennapos elfoglaltságot, a növények fejlődése pedig motivációt jelent és jó érzést okoz.

Hazai vállalkozás támogatja a programot

A kertészkedéshez szükséges hozzávalók beszerzését az Oázis Kertészet támogatta: az egyenként 20 000 forint értékű kertészeti csomagok megvásárlásához 30 százalékos kedvezményt biztosított. A vállalatcsoport minden tagja magyar családi tulajdonú cég, az Oázis Csoport pedig mára a közép-kelet-európai térség legnagyobb dísznövénykereskedelmi cégcsoportja.

„Örömünkre szolgál, hogy részesei lehetünk a CEOSZ innovatív és újszerű kezdeményezésének, valamint, hogy a Lélek-Kertész program támogatásával hozzájárulhatunk a diabétesszel élők lelki terheinek enyhítéséhez. Az Oázis Kertészet büszke arra, hogy magyarországi és nemzetközi jószolgálati szervezetek támogatójaként segítheti a rászorulókat” – nyilatkozta Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezető igazgatója a CEOSZ-program kapcsán szervezett eseményen, ahol bejelentették a Lélek-Kertész kezdeményezést, és jelképesen is átadták a csomagokat.

Illusztráció

Változatos programokkal a cukorbetegekért

A 2016 szeptemberében alakult, jelenleg 36 tagszervezetet összefogó és képviselő Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a koronavírus-járvány okozta megváltozott környezethez alkalmazkodva is minden rendelkezésére álló eszközzel és forrással a diabétesszel élők életminőségének javítását igyekszik elősegíteni, elsősorban a betegedukáción keresztül.

„A 2021-es évre is számos változatos programmal készülünk, amelyek edukációs céljukon felül remek lehetőséget kínálnak a diabétesszel élők számára az információszerzés mellett a sorstársakkal történő tapasztalatmegosztásra és a járványhelyzetben különösen felértékelődött szociális kapcsolódásra egyaránt” – emelte ki Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke.

A DiabPONT online betegedukációs adássorozat keretében keddenként szakemberek együttműködésével készült, előre rögzített videóadás kerül levetítésre, ami után a résztvevőknek lehetőségük van élőben is kérdezni az adott előadótól. A videót és a konzultációt követően az érdeklődők 40 perces online jógázáson vehetnek részt szakképzett oktató vezényletével a bezártság okozta mozgásszegény életmód enyhítése érdekében.

Az egészséges táplálkozás a diabétesszel élők esetében létkérdés, ezért a CEOSZ idén is meghirdette a 2020-ban már nagy sikernek örvendő receptversenyét. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai támogatásával kiírt versenybe ezúttal a kisétkezések kategóriájában várják a cukorbetegek diétájába jól beilleszthető recepteket. A verseny győztes ételleírásai a CEOSZ 2022. évi naptárába kerülnek majd be.

Illusztráció

A cukorbetegséggel való együttélés megköveteli a folyamatos tájékozódást, a tanulást, az önképzést a betegség lefolyásával, hatásaival és következményeivel kapcsolatban. A CEOSZ a Tudomány Kiadó, valamint a Springmed által kiadott betegedukációs könyveket és kiadványokat tartalmazó csomaggal támogatja tagjai önképzését. A programban részt vevők elméleti és gyakorlati tudáspróbákon mérhetik össze tudásukat.

A szervezet idén is folytatja a november 14-i diabétesz világnapjához kapcsolódó provokatív plakátkampányát, amelynek célja a cukorbetegség kockázataira és az esetleges szövődményekre való figyelemfelhívás, meghökkentő kreatív megjelenéseken keresztül.

A diabétesz világnapja alkalmából a CEOSZ megszervezi hagyományos – tavaly a járvány miatt elmaradt –, nagyszabású rendezvényét, amely valamennyi érdeklődő számára ingyenesen látogatható. Az eseményen kerül sor az év folyamán zajló programok (Lélek-Kertész fotópályázat, receptverseny, önképző program tudáspróba, plakátkampány pályázat) fődíjainak átadására.

Megjelent a diabetes2021/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!