Feltöltés dátuma: 2021.07.20.

A KEMCE és klubjai

Komárom-Esztergom Megyei Cukorbetegek Egyesülete

Tavaly új sorozatot indítottunk útjára, amelyben a hazai diabéteszegyesületeket, klu­bokat, s rajtuk keresztül a bennük rejlő lehetőségeket mutatjuk be. Vannak közöttük olvasóink számára régi ismerősök, de olyanok is, akik a szervezési munka mellett eddig kevesebbet írtak magukról, nem éltek a „PR” lehetőségével. Hasznos infor­mációkat tudnak nyújtani a hozzájuk forduló diabéteszeseknek, s talán érdemes megismerniük egymás munkáját is: egy-egy jó ötlet inspirálhat más szervezeteket. Sorozatunkat Komárom-Esztergom megyében folytatjuk.

Illusztráció

1991-ben dr. Kassay Farkas Sándor diabetológus és Koger Tamás diabéteszes kezdeményezésére alakult meg először a Tatabányai Cukorbetegek Klubja és rögtön utána a megyei egyesület, a KEMCE. Az alakuló ülésen 25 fő vett részt, mindenki nagyon lelkesen kezdte el a munkát. A főorvos úr és Koger Tamás sorra keresték meg a környező helységek polgármestereit, háziorvosait, ennek eredményeképpen alakultak Bokodon, Tatán, Környén, Nyergesújfalun, Mocsán, Tardoson klubok, amelyeket a megyei vezetés fogott össze. Esztergomban dr. Felföldi Éva doktornő vezetésével már korábban is működött klub, ők is csatlakoztak az egyesülethez.

Azok a klubok voltak szerencsés helyzetben, ahol aktív az orvos-segítség. Ez ma is igaz. Jellemző, hogy akkoriban Tatabányán és Esztergomban is több mint 100 tagja volt a klubnak, hiszen hosszú időn keresztül minden foglalkozáson előadást tartott a főorvos úr, illetve a doktornő. A többi klub is jelentős létszámmal indult, főorvos úr körelőadásokat is szervezett, egy dietetikussal közösen. Sajnos jelenleg nincs orvos támogatónk.

Az első Diabétesz Világnap felemelő érzés volt, azóta is nagy örömmel találkoznak a különböző klubok tagjai. Minden évben más klub vállalja a szervezést, mindenki igyekszik kitenni magáért. Előadások, kultúrműsor, vendéglátás, jó beszélgetések, ezek jellemzik találkozásainkat.

A megyei egyesület jelenlegi taglétszáma 150–200 fő között mozog, Esztergomban, Környén, Tatán, Tatabányán, Tardoson működnek klubjai.

Kassay főorvos úr elvesztése (2007) után dr. Dombi János Péter és Fain András egy alapítványt hozott létre, amely amellett, hogy a főorvos úr emlékét őrzi, jutalmazza az arra érdemes egyesületi tagokat. Emlékplakettet és pénzjutalmat kap minden évben egy aktív cukorbeteg tagunk.

Egyesületünk havonta tartja klubfoglalkozásait, amelyeken rendszeresen tart előadást dietetikus a diéta fontosságáról, az okos étlaptervezésről, a szénhidrátszámolásról, a glikémiás indexről. Évente egyszer közgyűlést hívunk össze, ekkor fogadjuk el a mérlegünket, a klubvezetők beszámolnak a végzett munkáról.

Rendszeresen részt veszünk a Diabetes Civil Fórumán, a CEOSZ programjain, a világnapi rendezvényeken. Évente megtartjuk a megyei Diabétesz Világnapot, kirándulásokat szervezünk.

Illusztráció

Sajnos a klubok és a tagok száma az évek során jelentősen csökkent. Ennek több oka van: a tagság életkora miatt több klubvezetőt és tagot elvesztettünk. Főorvos úr halála óta nehéz előadót találni, a diabetológusok túlterheltek. A cukorbetegekre egyre inkább jellemző az érdektelenség, a fiatalok nem érnek rá, nem érzik fontosnak a személyes kapcsolatokat, vagy nem szívesen jönnek az idős tagok közé. Egyre nehezebb anyagi forrást szerezni programjainkhoz.

Megjelent a diabetes2021/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!