Feltöltés dátuma: 2021.07.20.

Kirándulás a Tisza-tóhoz

Illusztráció

Még javában a pandémia második hullámának napjaiban kezdtük tervezni a 2021-es év egyesületi programját, nem is sejtve, hogy milyen nehézségekkel kell majd megküzdenünk a harmadik hullám miatt.

Sejtettük nagyjából, hogy mi várható; éppen ezért a találkozások csak online formában valósulhattak meg. Igaz, egy-két kisebb „maszkos-távolságtartós” sétára Szegeden és közvetlen környékén sort kerítettünk, a „bátrabbak” lelkesen, közel tucatnyian részt is vettek rajtuk. Minden elismerésünk az övé­ké a közel sem elhanyagolható táv megtételéért az akkor éppen kellemes tavaszi időben.

A közös (autóbuszos, vonatos) kirándulások mindig előkelő helyen szerepeltek programjainkban. Nagyon szeretjük ezeket, tovább erősítik kis közösségünk összetartását. Egyik kedves tagtársunk ötlete volt ez a Tisza-tavi kirándulás, amelyre május 27-én került sor, szerencsére egy újabb enyhítést követően.

A bezártság után sokan félve szánták rá magukat az útra. A szervezés okozott némi nehézséget, de összejött a csapat, és vidáman, hajnali fél hatkor indultunk Szegedről a rövidebb, de sajnos viszonylag rossz állapotú utakon a felejthetetlen élményekkel váró Tisza-tavi ökocentrumhoz. A kötelező ellenőrzés (a védettségi igazolvány megléte a részvétel feltétele volt) után léphettünk csak be a területre.

Az ökocentrum háromdimenziós mozijában a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeiről, őshonos állatairól láttunk filmet. A létesítményben egymillió liter össztérfogatú, édesvizű akváriumrendszer mutatja be a tó halállományának sokszínűségét, gazdagságát.

A 2012-ben átadott ökocentrum ékessége a körpanorámás kilátótorony, amelyről Poroszló mellett a Tisza-tó, a Mátra és a Bükk is látható volt a kristálytiszta időben. Még a „toronymászást” megelőzően hangulatos, közel egyórás csónakázáson vettünk részt a Tisza-tó vizén, „bebarangoltuk” a kis csatornákat, és közelről találkozhattunk a természet szépségeivel. A csónakokat vezető fiatalemberek élőben nagy hozzáértéssel egészítették ki azt, amit a 3D-s mozi bemutatott nekünk.

Illusztráció

A partraszállást követően gyermeki lelkesedéssel néztük egy kis játékos vidra „ebédeltetését”. Tudtátok, hogy a vidra monogám állat, nem fogad el új társat maga mellé, ha a párja elpusztult? Ez a kis élmény és néhányunk korgó gyomra eszünkbe juttatta, hogy a mi ebédidőnk is közeleg. Poroszló egyik halászcsárdájában tiszai halászlé és sztrapacska volt a menü. Kellemes nap, jó kis út volt, vidáman érkeztünk haza este.

Sebestyén Ferenc Tisza-parti Cukorbetegek Egyesülete, Szeged

Megjelent a diabetes2021/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!