Feltöltés dátuma: 2021.07.25.

Biztosítási tanácsadónk rovata

Előző számunkban a pandémia és az életbiztosítások kapcsolatáról volt szó. Mostani témánk nem direkt módon kapcsolódik lapunk tematikájához, de hát a cukorbetegek is laknak valahol. Biztosítási tanácsadónk pedig minden területről szeretné tájékoztatni olvasóinkat. Kérdéseket is tehetnek fel neki, bármely, biztosítással kapcsolatos témában a diabetes@tudomany-kiado.hu címre küldve.

Lakásbiztosítás

A világ számos országában már évek óta – a kötelező gépjármű felelősségbiztosításhoz hasonlóan – a lakásbiztosítások is kötelező biztosítási formának számítanak. Hazánkban még nem tartunk itt, de a lakosság 65–70 százaléka igyekszik megóvni otthonát ezzel a fajta védelemmel.

Társasházi lakás

Fontos különbséget tenni a társasházi lakás és a családi ház biztosítása között, mivel létezik ingóságra és ingatlanra, illetve kizárólag ingóságra kötött biztosítás. Az esetek nagy százalékában a társasház rendelkezik az épület egészére vagy a közös területekre szóló vagyonbiztosítással. Érdemes ezt figyelembe venni, mielőtt a saját lakásunkra biztosítást kötnénk, mivel a fent említett esetben elég lehet a lakásban tárolt ingóságokra biztosítást választani.

Családi ház

Családi ház esetében az egybe kötött ingó- és ingatlanbiztosítások a jellemzőek. Az elmúlt években nagyon sokat fejlődtek a biztosítási termékek, ennek köszönhetően már biztosíthatók a melléképületek, a medencék, a napelemek, a napkollektorok, a hőszivattyúk és bizonyos szabadban tárolt vagyontárgyak is, például a kerti bútorok. Felújítás és házbővítés során jusson eszünkbe megújítani, illetve korszerűsíteni meglévő biztosításainkat, hogy az ingatlanunk ne legyen alulbiztosítva.

Saját igényekhez igazodva

A piaci szereplők nagyjából hasonló felépítésű termékekkel, de mégis jelentős eltérésekkel vállalnak fedezetet ingatlanokra. Az alap biztosítási eseményeket általában mindegyik termék tartalmazza, ezen felül kiegészítő fedezetek választhatóak. Ezért érdemes megvizsgálni a saját igényeinket, és szakemberhez fordulni, aki segít a számunkra megfelelő termék kiválasztásában.

Sok esetben találkozom ügyfelekkel, akik a lehető legolcsóbb megoldásra törekszenek, ami hosszú távon nem a legkifizetődőbb. Javaslom, hogy az évi pár száz vagy pár ezer forint többletköltséget jelentő, szakember által javasolt kiegészítő biztosítást ne utasítsák el, mert számos olyan káresemény van, amelyek ezek alapján térülnek meg.

Hitel mellé kötelező

Az elmúlt pár évben az ingatlanpiac megerősödése miatt a különböző hitelkonstrukciók és állami támogatások kapcsán a lakásbiztosítások szerepe is egyre fontosabbá vált. A hitelek mellé kötelező lakásbiztosítást kötni, ám ilyen esetben is figyeljünk oda, hogy ne csak a hitel összegéig, hanem az ingatlan valós újjáépítési értékéig biztosítsuk az épületet.

B.T.

Megjelent a diabetes2021/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!