Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2021.07.10.

A cukorhelyettesítő anyagok felírásáról és használatáról

A „cukorhelyettesítő” anyagok, a fruktóz (gyümölcscukor), a szorbit vagy a xilit (nyírfacukor) vény nélkül is vásárolhatók a gyógyszertárakban 1 kg-os kiszerelésben. Receptre, amennyiben ön ezt igényli, akár havonta is felírhatja orvosa ezek közül valamelyiket.

A vényre felírt cukorhelyettesítők közül a fruktóz 50 százalékos, a szorbit és a xilit egyaránt 1182 forint fix normatív társadalombiztosítási támogatásban részesül. A receptre felírt 1 kg fruktóz így 1411, a szorbit 1182, a xilit 3228 forintba kerül jelenleg.

Magas kalóriatartalmúak

Felhívnám azonban a figyelmet arra, hogy sem a fruktóz, sem a többi cukorhelyettesítő anyag mindennapos használatát nem javasoljuk. Ezek és a velük készült sütő- és édesipari termékek fogyasztása, tekintettel magas energiatartalmukra, lehetőleg kerülendők. Ha fogyasztásukra mégis sor kerül, a napi szénhidrátmennyiségbe mindenképpen beszámítandók! A fruktóz energiatartalma 4,05 kcal/g lényegében megegyezik a kristálycukorral. A szorbit és a xilit energiatartalma 2,4 kcal/g, ugyanannyi, mint a mézé! Ügyeljünk arra is, hogy fruktózból a napi mennyiség ne haladja meg a 25, szorbitból és xilitből a 30 grammot. Az utóbbi kettő fogyasztása esetén, ha túllépik ezt a határt, haspuffadást, esetleg hasmenést is okozhat.

Eritrit

A cukoralkoholalkoholok közül kereskedelmi forgalomban van még az eritrit (E968) is, amelyet cukorból élesztők segítségével állítanak elő. Az eritrit édesítőereje 60–80 százaléka a közönséges cukorénak. 160 °C-ig nem veszíti el édességét, nincs utóíze, hűs és édes. Kalóriatartalma nagyjából a xilitéhez hasonló, vagyis körülbelül 2,4 kcal/g. Napi rendszerességgel körülbelül 50 gramm fogyasztása hányingert, hasi puffadást és gázosodást okozhat.

Nullakalóriások

Az édes íz pótlására a 0 kalóriás mesterséges édesítőszerek (szacharin, ciklamát, aceszulfám-K, aszpartám) javasolhatók. A velük készült energiamentes italok fogyasztása akár mindennaposan is megengedett. Ezek különböznek egymástól édesítőerejükben, esetleges mellékízt okozó hatásukban, valamint hőstabilitásukban. Az aszpartám, az aceszulfám-K és a ciklamát mellékízmentes, a szacharin fogyasztását azonban fémes utóíz követheti.

A ciklamát és az aceszulfám-K hőstabil, tehát főzéskor és sütéskor nem bomlanak le, ízhatásukat megtartják. A szacharin, az aszpartám és a ritkábban alkalmazott szukralóz ezzel szemben hőlabilisak, sütéshez, főzéshez nem használhatók, csupán hideg ízesítéshez ajánlottak. Az aszpartám emellett rendkívül fényérzékeny is, a lejárati időn túl lebomlik, tehát a szavatossági határidőn túl édesítőereje elvész. A kereskedelmi forgalomban lévő mesterséges édesítőszerek egy kisebb része egykomponensű, többségük azonban kombináció, ezért megvásárlás előtt célszerű az összetételről tájékozódni. Ezek a készítmények szokásos adagú napi használat mellett biztonsággal fogyaszthatók. Mivel kalóriamentesek, segíthetnek a testsúlykontrollban is.

Sztívia

Az utóbbi években egyre elterjedtebb egy természetes édesítőszer, a sztívia. A sztíviakivonat a Dél-Amerikában őshonos Stevia rebaudiana nevű növény leveléből származik. A növény levele olyan édes vegyületeket tartalmaz (szteviozid, rebaudiozid A), amelyek százszor édesebbek, mint a cukor.

Hideg és meleg ételek ízesítéséhez, valamint sütéshez, főzéshez (200 °C-ig) egyaránt alkalmazható. Energia- és szénhidráttartalma 0, ezért aki szereti az édes ízt, de vonalaira és a vércukorértékére is szeretne vigyázni, annak ideális választás lehet.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász-kardiológus,
diabetológus, lipidológus

Megalakulása óta jelenlegi munkahelyén, Győrben, a Petz Aladár Megyei Oktatókórház anyagcsere- és diabetológiai belgyógyászati osztályán dolgozik. Főorvos, vezető konzultáns. 2004-től az osztályos feladatok ellátása mellett az osztályhoz integrált diabetológiai–belgyógyászati szakambulancia megbízott vezetője. A repülő- és űrorvostan, a belgyógyászat és a kardiológia szakorvosa. 1998 óta a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa.

Megjelent a diabetes2021/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!