Feltöltés dátuma: 2021.07.12.

5 csapda a diétás, diabetikus élelmiszerekkel kapcsolatban

Cseh Tamás 1-es típusú diabéteszes, életmódtanácsadó cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők számára. Az általa működtetett DiabNavigátor YouTube csatornán és az azonos című weboldalon ismerhetjük meg tanácsait, melyekből lapunk hasábjain is szemezgetünk.

Illusztráció

Hozzáadott cukor nélkül

Attól, hogy valami hozzáadott cukor nélkül készül, ugyanúgy tartalmazhat cukrot, gyors felszívódású szénhidrátokat, ráadásul mindezt akár még nagy mennyiségben is! Léteznek gabonaszeletek hozzáadott cukor nélkül, teljes kiőrlésű gabonákból készítve, de mondjuk aszalt gyümölcsökkel. A gabonák miatt rengeteg szénhidrátot tartalmaznak, általában szinte ugyanannyit, mint a normál, cukros verziók, nagyjából hatvanvalahány grammot 100 grammonként. Ami sok, nagyon sok. Másrészt a gyümölcsök miatt ugyanúgy van bennük cukor, a gyümölcsből. Ezek a természetesen előforduló cukrok, és igazából teljesen mindegy, hogy a gyümölcsben van benne a cukor, vagy utólag teszik bele a termékbe, a glükóz az ugyanúgy glükóz, és ­villámgyorsan megdobja a ­vércukorszintet.

Teljes kiőrlésű

A másik kedvenc csapdám a teljes kiőrlésű-mítosz. Diabetológusok, dietetikusok szokták azt tanácsolni, hogy együnk teljes kiőrlésű dolgokat, mert azok lassan felszívódó szénhidrátok. Na most, ami a tankönyvben úgy van, az a valóságban nem. Számtalan cukorbeteg és inzulinrezisztens társam tapasztalja rendszeresen, hogy a teljes kiőrlésű lisztek, tészták, pékáruk szinte ugyanolyan mértékben képesek megdobni a vércukorszintet, mintha sima fehér lisztből készültek volna, azaz: nagyon. Indokolatlanul. A szénhidrát-felszívódási sebesség szempontjából nem igazán van különbség a teljes kiőrlésű és a fehér lisztes dolgok között. Sokkal inkább a szénhidrát-csökkentettség lehet fontos szempont tészták, lisztek és pékáruk esetén.

Rossz édesítőszerek

Az első és legfontosabb dolog, hogy csakis kalóriamentes édesítőszerrel készült élelmiszert fogyasszatok. Ilyen lehet a stevia, a cukoralkoholok közül az eritrit, vagy pedig az olyan mesterséges édesítőszerek, amelyeket régóta használnak, mint a nátrium-ciklamát, aszpartám, aceszulfám-K. Nem kell tőlük megijedni, ha az egészségügyi határérték alatt fogyasztja őket az ember, nem lesz baja.

A xilitet vagy nyírfacukrot gyakran használják, mert azt gondolják róla az emberek, hogy „bio cucc”. Semmivel nem „bióbb”, mint az asztali cukor, és ami rossz benne, hogy van szénhidráttartalma, fele a cukorénak. Ennél jobbak a teljesen kalóriamentes édesítőszerek. A méz és a barnacukor hasonló kategória, attól, hogy biónak tűnik, pont ugyanannyi szénhidrát van benne, mint az asztali cukorban, szóval felejtős.

Zsírdömping

A szénhidrátcsökkentett élelmiszerekben sokszor a szénhidrát pótlására zsírokat használnak. Ez nem baj abból a szempontból, hogy kevésbé lesz hatása az adott élelmiszernek a szénhidrát-anyagcserére, viszont nagyon meg fogja dobni a kalóriabevitelünket, mivel a zsírban kétszer annyi kalória van, mint a szénhidrátban vagy a fehérjében, és emiatt akár hízhatunk is.

Sok mesterséges anyag

Az adalékanyagok, állományjavítók nem feltétlenül hatnak a szénhidrát-anyagcserére, de szükségünk sincsen rájuk biológiai szempontból. Ezek azért kerülnek bele az élelmiszerekbe, hogy szebbek, tartósabbak, ízletesebbek, gusztusosabbak legyenek, amivel nincsen semmi baj, de én, ha tehetem, igyekszem kerülni azokat az élelmiszereket, amelyekben túl sok ilyen van, hiszen nincsen rájuk szükségem.

Ha benézel a webshopba, akkor szuper cukorbeteg- és inzulinrezisztencia-barát élelmiszerek, étrendkiegészítők, eszközök és kellékek várnak rád, azaz minden, amire a cukorbeteg- és inzulinrezisztens-életmódhoz szükséged lehet. A Diabetes magazin előfizetőinek kedvezmény jár!

Bővebben a DiabNavigátor YouTube-csatornán

Megjelent a diabetes2021/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!