Kard Éva receptje
Sós-zöldfűszeres sárga túró
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
130 kcal | 9 g | 8 g | 6 g |
Hozzávalók 5 adaghoz
- 500 ml tej (2,8%-os),
- 5 db nagy tojás,
- 2 ek. apróra vágott snidling (ízlés szerint),
- 2 levél medvehagyma,
- 2 szelet piros kaliforniai paprika,
- 1,5 tk. só,
- 1 kk. őrölt fehér bors.
A snidlinget, a medvehagymát és a paprikát vágjuk fel apróra és tegyük félre. Készítsünk elő egy tálat, egy fakanalat és egy nagyobb méretű gézlapot (én egy ritkább szövésű konyharuhát használtam). A tejet öntsük bele egy edénybe, majd keverjük hozzá a kissé felvert egész tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tegyük fel a tűzre, és állandó kevergetés mellett melegítsük forráspontig. Ha forr, vegyük kisebbre a lángot, majd szintén állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg csomókban össze nem áll, és külön válik a savótól. Amikor teljesen különvált a savótól, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá az előzőleg apróra vágott zöldfűszereket és a paprikát. Öntsük bele az előkészített gézlapba (vagy konyharuhába), azt szorosan fogjuk össze, hogy összeálljon a túró, közben nyomkodjuk ki a savót, és szorosan kössük össze. A batyut kössük a fakanálra, helyezzük a tál fölé, és hagyjuk úgy, hogy a maradék savó is kicsepegjen a túróból. Amikor az összes savó kicsepegett, tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön, összeálljon és szépen tudjuk majd szeletelni.