Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2020.12.12.

Forradalmat készül kirobbantani

Személyes interjú során könnyebb helyzetben van a riporter, mert sok egyéb információ segíti a véleményalkotást, telefonon maradnak a szavak. Illetve: Kovács Bencével délelőtt egyeztettük, hogy 15 órakor alkalmas számára a telefoninterjú. Felhív, s majd visszahívom. 15 óra 2 perckor sms-t kaptam, hogy rövidesen hív. „Piros pontot” adtam neki korrektsége miatt. Sem a pontosság, sem az ígéret megtartása nem megszokott manapság. Ráadásul Bence alig múlt 18 éves, ez még nagyobbra növeli a piros pontot.

Illusztráció

2020-ra elsősorban a vírus miatt fogunk emlékezni, de diabéteszes körökben a nagy sikerű CEOSZ receptpályázat is emlékezetessé teszi. Igazi közös munka eredménye az a falinaptár, amely decemberre elkészült. E közös munkából Kovács Bence szakács is kivette részét. Ő főzte-sütötte meg azokat az ételeket, amelyek fotói a naptáron és a Diabetes jelenlegi, ünnepi számában láthatók.

Nagy séf leszek

A Velencei-tó közelében, Pázmándon élő fiatalember hatéves kora óta imád főzni. Akkor fogalmazta meg az álmát: nagy séf leszek!

– Kilencedikesként, amikor az iskolában főztünk, nagyon élveztem a szakmai órákat. Következő évben kikerültünk külső helyszínre, s elment a kedvem a szakmától, mert láttam, mi történik a konyhában. Nehéz időszak volt ez számomra.

Igazán mégsem ment el a kedve a főzéstől, hiszen idén tavasszal az országos szakmai versenyen negyedik lett. Ezzel az eredménnyel meg is kapta a szakácsoklevelét. A tanulást nem hagyja abba, szeptembertől az érettségire készül, majd dietetikus és élelmiszermérnök szeretne lenni.

Mínusz 45 kiló

Nem véletlenül fordult a dietetikusság felé. Tavaly február és augusztus között 45 kilót fogyott. Igen, nem tévedés, 120 kiló volt tinédzserként.

– Mindig is túlsúlyos voltam, családi örökségem. Akkor sikerült lefogynom, amikor felfogtam, hogy ez nem játék. A cukorbetegség még csak éppen jelezte, hogy várható, de a vérnyomásom már magas volt.

Kórházi segítséget kapott, szakemberek adták meg neki a kiindulási pontot, hány kalóriát ehet. Az első 10 kiló így ment le.

– Utána magam változtattam. Próbálgattam, hogyan jó nekem, menjenek is lefelé a kilók, de élhetőek legyenek a napjaim.

A kalóriákat tovább csökkentette, de azt, hogy egy napon belül mikor mennyit egyen, a tapasztalat „állította be”. Olyan jól sikerült a fogyókúra, hogy kicsit átesett a ló túloldalára, 190 centijéhez a 75 kiló túl kevés lett. Feljebb is ment 80–82-re, s ezt a súlyt tartja azóta – reméljük sokáig.

– Első körben a nagy súlyommal nem mozogtam, majd ellipszis-trénerrel edzettem naponta egy órát. Semmi különleges, csak a rendszeresség, és igyekeztem többet gyalogolni, korábban szálltam le a metróról, buszról.

Amikor tavaly ősszel, a nyári szünet után megérkezett az évnyitóra, az osztálytársai alig akarták megismerni új külsejével.

Illusztráció

Egészséges étkezésért

Kanyarodjunk vissza a szakmájához. Tehát amikor belecsöppent a valódi életbe, csalódott a szakácsmesterségben. De ahogy telt az idő, újabb változás történt.

– Hálás vagyok ennek a szakmának, hiszen ez vezetett oda, amilyen most vagyok. Olyan ételekkel, amilyenek az éttermekben kaphatók, nem tudtam volna lefogyni.

Bence ugyanis vállalkozásba kezdett. Reklámnak minősül, de szívesen tesszük közzé honlapjának elérhetőségét: www.dietazzkovacsbencevel.hu. A Face­bookon szintén ezen a címen érhető el oldala, amelyen szebbnél szebb és ínycsiklandozó ételekkel találkozhatunk – természetesen a receptleírásokkal együtt, és természetesen valamennyi diétás.

– Az a célom, hogy megmutassam az embereknek, teljesen szokványos, hétköznapi alapanyagokból készített ételekkel is le tudnak fogyni. Magyarországon nagyon sok ember küzd a magas vérnyomással. Ha sikerül fogyniuk, a vérnyomásuk is normalizálódik, megtapasztaltam. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani.

– Másik célom, hogy változtassak a megszokott magyar gasztronómián. Olyan kínálatot nyújtsak, olyan ötleteket, újításokat ajánljak, amelyeket minden étterem tudna követni. Forradalmat szeretnék kirobbantani az egészséges éttermi étkezés érdekében.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2020/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!