Feltöltés dátuma: 2021.01.20.

Rákosmenti Cukorbetegekért Közhasznú Egyesület (RÁCUK)

1996 szeptemberében dr. Jermendy György, dr. Kajetán Miklós, Sámán Miklósné és hét cukorbeteg alakuló ülést tartott a Budapesti Cukorbetegek Egyesülete XVII. kerületi klubja néven. Gál Tibor volt az első elnök 2 évig, ő vitte a klubot a Rákoskerti Művelődési Házba, ahol haláláig dolgozott. A második elnök, Vargáné Herczeg Mária nyolc évig vezette a klubot, ő alakította 2006-ban önálló közhasznú egyesületté. 2008-tól vagyok én az elnök. Most is ugyanott, minden hónap utolsó keddjén tartjuk a klubnapokat.

Dr. Kajetán Miklós főorvos úr máig együttműködik az egyesülettel, Jermendy professzor is többször tartott előadást. Két idős tag még él és részt vesz a foglalkozásokon az alapítótagok közül. A létszám gyorsan 60 főre nőtt, mára pedig 100 fölé emelkedett. Évente vannak távozók és új belépők.

Rendszeres ügyeletet tartunk Rákoshegyen minden szerdán, a Szabadság út 24-ben, Rákoskeresztúron keddenként, Rákoscsabán pedig a könyvtárban havi két alkalommal. A tanácsadás során nyugdíjas egészségügyi dolgozók segítenek.

Hetente van örömtánc Rékával és gyógytorna néha hetente többször is. Minden évben van egy oktatási munkaprogramunk, farsangot, lecsópartit és adventi ünnepséget szervezünk. Helyismereti sétákon veszünk részt, sokat gyalogolunk. Szeretünk társasjátékozni is, a szerdai ügyeleti napokon szoktunk játszani. A vírus miatt a klubfoglalkozások, a közös játékok szünetelnek, de a Facebookon, zárt csoportban és telefonon tartjuk egymással a kapcsolatot.

A diabétesz világnapját 2007-től minden évben 300–400 résztvevővel ünnepeljük. Képkiállítás az egyesület életéről, szűrések, orvosi előadások, kulturális program, játék, diabetikus termékek bemutatója szerepel a programban.

A városrészek ünnepén mindig kitelepülünk, vércukrot, vérnyomást, véroxigén- és koleszterinszintet, újabban húgysavszintet is mérünk, kiadványokat osztunk.

2008-tól évente életmódtábort szervezünk, 6-7 napos közös nyaralásként, amelyen eleinte húszan, majd kétszerannyian vettek részt. Idén Nagyatádon voltunk, 2019-ben Kiskunfélegyházán.

A mozgássérültek, a kertbarátok közösségével, a Makka Szabadidősport Egyesülettel és a Vöröskereszttel jó a kapcsolatunk. Támogatást kapunk a helyi önkormányzattól, a művelődési házaktól, és pályázunk, amikor csak lehet. A helyi média rendszeresen hírt ad rólunk. Tagjai vagyunk a CEOSZ-nak, részt veszünk az ott szervezett programokban. Folytatni szeretnénk a rendszeres, tervszerű munkát és megünnepelni a 25 éves évfordulót 2021-ben.

Még nincsenek COVID-fertőzöttek köztünk, szeretnénk, ha ez így maradna, ezért alkalmazkodunk a helyzethez, óvatosságra intjük társainkat, és ahogy lehet, segítünk, hogy testi és lelki károsodás nélkül éljük meg 2021-et.

Mi a Rákosmentén élőket szeretnénk támogatni és szolgálni. Közel 90 ezer ember él Budapest XVII. kerületében, köztük is ugyanolyan arányban lehetnek diabéteszesek, mint az átlag.

Lehet, hogy nem mi vagyunk a legjobbak a terápiahűségben, de dolgozunk rajta, és örülök neki, hogy jó hangulatban zajlik az egyesületi életünk.

Illésné Éva

Megjelent a diabetes2020/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!