Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2020.12.28.

John Hale

69 évesen mintha újjászülettem volna

A massachusettsi büszke nagypapa, korábbi rendőrségi kiképzőtiszt 21 éve él 2-es típusú diabétesszel.

Illusztráció

Meglepte a hír

48 éves korában állapították meg, hogy 2-es típusú cukorbetegsége van, nem volt felkészülve erre a diagnózisra, ugyanis akkoriban a rendőrségen dolgozott, az újonnan felvetteknek tartott erőnléti edzést. Nem telt el úgy nap, hogy ne edzett volna, a táplálkozására is odafigyelt, fittnek és egészségesnek érezte magát. Egy nap azonban arra lett figyelmes, hogy nem látja a táblát a teremben, abban az időben esti iskolában jogot hallgatott a munka mellett. Éjjel pedig iszonyú szomjúság tört rá, felváltva jött-ment a hűtőszekrény és a toalett között. Másnap kért időpontot a háziorvosához, aki megállapította a 2-es típusú diabéteszt, 33 mmol/l volt a vércukorértéke.

Családjában nem ő az első

Azt gondolta, őt elkerüli a diabétesz, ha egészségesen él, bár családjában sok szenvedést okozott ez a krónikus betegség. Anyai nagyapja a diabétesz szövődményeinek következtében vesztette életét, édesanyja szerencsére nem lett cukorbeteg. Édesapjának az életminőségén is sokat rontott a diabétesz. Hét testvére közül öten lettek cukorbetegek. A nem megfelelően kontrollált cukorbetegsége következtében fiútestvére egyik lábának elvesztése után 52 évesen halt meg, másik testvére a szövődményként kialakult veseelégtelenség miatt hunyt el.

A családjában tapasztaltak miatt félt a diabétesztől, ezért törekedett az egészséges életmódra és a helyes táplálkozásra, azt gondolta, ha fitt marad, akkor megelőzheti a cukorbetegséget.

Elvesztette a kontrollt vércukra felett

2002-ben prosztataműtétjéből borzasztó nehezen épült fel, ugyan vissza tudott menni dolgozni, de semmi másra nem maradt energiája ezen kívül. Nem tudott ugyanúgy futni, mint korábban, és naponta edzéseket tartani sem, az is sok időbe telt, amíg a golfteljesítményét visszatornázta a műtétje előtti szintre. Ekkor még azonban a kevesebb fizikai aktivitás ellenére is sikerült megfelelő értéken tartania a cukrát.

2008-ban újabb műtéten esett át, mert visszatért a prosztatarákja, ami után több inzulinra volt szüksége, mert nem tudott aktívan edzeni. A következő nyolc évben egyre kevésbé tudta kordában tartani a vércukorértékeit, annak ellenére, hogy egy kiváló orvosi csapat volt a segítségére és az elérhető legjobb kezelést kapta. 2017-ben az ismét kiújult prosztatarákja miatt szedett gyógyszerektől kétszeresére emelkedett a cukra.

Ebben az időszakban már napi 3–4 alkalommal kellett inzulint adnia, ami 8–10 mérést és ujjbegyszúrást jelentett. Vércukra kordában tartása gyakorlatilag az egész napját kitöltötte, és még így is magasak voltak az értékei.

Újjászületés

Miután hónapok óta nem javultak az értékei és sokszor napokat töltött ágyban, orvosa endokrinológushoz küldte. A harmadik szakorvos javasolta számára az inzulinpumpa használatát, amit első hallásra elutasított, mert túl sérülékenynek találta az eszközt, ami akadályozná a szabad mozgásban. Végül rábólintott.

John azt mondja, a pumpa megváltoztatta az életét, az első nap, amikor feltette, estére normális értéken volt a cukra. Az elmúlt két évben az összes vizsgálaton jó eredményei lettek. Minden nappal egyre jobban kezdte érezni magát, újra aktívan élhetett, ismét elkezdett golfozni, ami sokat javított a kedélyállapotán, ahogy az is, hogy nem kellett különösebben időt töltenie cukrának kordában tartásával.

Végre együtt játszhat az unokáival, amitől úgy érzi, visszakapta az életét. Semmit sem szeret jobban, mint négy unokájával lenni, akik közül a legfiatalabb egyéves, a legidősebb pedig kilenc.

Fele annyi inzulint használ

Mióta pumpája van, fele annyi inzulinra van szüksége, nem is beszélve a tesztcsíkról, ujjbegyszúróról és egyéb eszközökről, ez a havi gyógyszerköltségén is meglátszik, ami kevesebb mint a felére csökkent. John szerint mindenkinek lehetőséget kellene kapnia a pumpa használatára, ez az általa ismert legjobb eszköz a diabétesz menedzselésére.

A szerkesztőség megjegyzése

A cikk a népszerű beyondtype2.org oldalon jelent meg eredetileg, a benne szereplő – vezeték nélküli inzulinpumpa – kezelési módszer Magyarországon jelenleg nem elérhető. A biztosítási rendszer szintén eltérő, fontos ezt megjegyezni a cikkben a gyógyszerköltségek kapcsán tett megállapítások miatt.

Magyarországon jelenleg a 2-es típusú diabéteszesek számára támogatással nem rendelhető inzulinpumpa.

Mégis bemutatásra érdemesnek tartottuk a történetet mind az új technológia, mind a sikeres terápiamódosítás miatt, ami megváltoztatta az érintett életminőségét.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2020/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!