Feltöltés dátuma: 2020.12.30.

Kard Éva receptje

Skót tojás spagettibab-salátával

Illusztráció
1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
420 kcal 23 g 28 g 19 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 g darált sertéscomb,
  • 100 g vöröshagyma,
  • 20 g liszt,
  • 5 g fokhagyma,
  • 5 db tojás,
  • 1 db (szikkadt) zsemle,
  • 1 tk. pirospaprika,
  • 1 kisebb cs. petrezselyemzöld,
  • só,
  • őrölt bors,
  • zsemlemorzsa,
  • olaj (a sütéshez).

A babsalátához

  • 300 g spagettibab (méteres bab),
  • 20 ml étolaj,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 tk. dijoni magos mustár,
  • 1 tk. eritrit,
  • 1/2 citrom leve,
  • só.

Négy tojást főzzünk meg, majd tegyük hideg vízbe, végül pedig pucoljuk meg. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A zsemlét áztassuk vízbe. Egy tálba tegyük bele a darált húst, adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zsemlét, az apróra vágott vöröshagymát és a petrezselyemzöldet, nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a pirospaprikával. Alaposan gyúrjuk össze, és ha szükséges, ízesítsünk utána. Ezután osszuk el a masszát négyfelé. Az előzőleg megfőzött tojásokat forgassuk meg a lisztben, így könnyebben rátapad majd a hús. A tenyerünkben lapítsuk el az egyik húsmasszát, helyezzük rá az egyik tojást, és formázzuk meg. Ezután először forgassuk bele a lisztbe, majd az előzőleg villával felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, helyezzük bele a bepanírozott húsos tojásokat, és lassan süssük szép pirosra. Sütés közben többször forgassuk át az olajban, hogy mindenhol teljesen átsüljön a hús. Szedjük ki az olajból és helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Az elkészült tojásokat tálalásig tartsuk melegen. A babot öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, egy mokkáskanál sót, majd főzzük roppanósra. Szűrjük le, és hűtsük ki egészen. Az édesítőt keverjük simára a citromlével, a magos mustárral és az étolajjal, öntsük rá a teljesen kihűlt babra. Óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek kellően átjárják. Tálaláskor rendezzük el a tányéron a babsalátát, helyezzük rá a tojást, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint másfajta salátával vagy csemegeuborkával is tálalhatjuk a tojásokat.

Megjelent a diabetes2020/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!