Kard Éva receptje
Skót tojás spagettibab-salátával
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
420 kcal | 23 g | 28 g | 19 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 g darált sertéscomb,
- 100 g vöröshagyma,
- 20 g liszt,
- 5 g fokhagyma,
- 5 db tojás,
- 1 db (szikkadt) zsemle,
- 1 tk. pirospaprika,
- 1 kisebb cs. petrezselyemzöld,
- só,
- őrölt bors,
- zsemlemorzsa,
- olaj (a sütéshez).
A babsalátához
- 300 g spagettibab (méteres bab),
- 20 ml étolaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 tk. dijoni magos mustár,
- 1 tk. eritrit,
- 1/2 citrom leve,
- só.
Négy tojást főzzünk meg, majd tegyük hideg vízbe, végül pedig pucoljuk meg. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A zsemlét áztassuk vízbe. Egy tálba tegyük bele a darált húst, adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zsemlét, az apróra vágott vöröshagymát és a petrezselyemzöldet, nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a pirospaprikával. Alaposan gyúrjuk össze, és ha szükséges, ízesítsünk utána. Ezután osszuk el a masszát négyfelé. Az előzőleg megfőzött tojásokat forgassuk meg a lisztben, így könnyebben rátapad majd a hús. A tenyerünkben lapítsuk el az egyik húsmasszát, helyezzük rá az egyik tojást, és formázzuk meg. Ezután először forgassuk bele a lisztbe, majd az előzőleg villával felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, helyezzük bele a bepanírozott húsos tojásokat, és lassan süssük szép pirosra. Sütés közben többször forgassuk át az olajban, hogy mindenhol teljesen átsüljön a hús. Szedjük ki az olajból és helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Az elkészült tojásokat tálalásig tartsuk melegen. A babot öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, egy mokkáskanál sót, majd főzzük roppanósra. Szűrjük le, és hűtsük ki egészen. Az édesítőt keverjük simára a citromlével, a magos mustárral és az étolajjal, öntsük rá a teljesen kihűlt babra. Óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek kellően átjárják. Tálaláskor rendezzük el a tányéron a babsalátát, helyezzük rá a tojást, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint másfajta salátával vagy csemegeuborkával is tálalhatjuk a tojásokat.