Kard Éva receptje
Paradicsom-krémleves
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
118 kcal | 3 g | 5 g | 15 g |
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 adaghoz: 500 g paradicsom,
- 400 ml zöldségalaplé,
- 100 g vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 cs. bazsalikom,
- 1 cs. kakukkfű,
- 10 ml olívaolaj,
- 1 tk. só,
- őrölt bors.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, szórjuk meg a só felével, és tépkedjük rá a zöldfűszereknek szintén a felét. A paradicsomot negyedeljük fel és rendezzük el a sütőpapíron. Ezután szórjuk rá a maradék zöldfűszert és a sót. Helyezzük előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten addig süssük, míg a paradicsom kezd szép színt kapni – kb. 40 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és kb. a felét, a szebb darabokat tegyük félre. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. Egy edényben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk aranybarnára. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd pár pillanat múlva az elősütött paradicsomot is. Keverjük alaposan össze, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, öntsük fel az alaplével, majd főzzük kb. 10 percig. Ízesítsünk utána, ha szükséges. Ezután vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük. Végül tegyük bele az előzőleg félretett sült paradicsomot, és melegítsük forráspontig. Főzni már nem kell, és arra is figyeljünk, hogy a paradicsom egyben maradjon.