Feltöltés dátuma: 2020.09.29.

Vércukornapló extrákkal

Néhány évvel ezelőtt különlegesnek számított, ha papíralapú vércukornapló helyett a technikai újdonságokra nyitottabb cukorbetegek online vércukornaplót kezdtek használni. A mobilapplikációk korában, ma már mind többen élnek vércukoradataik tárolásának eme lehetőségével. Nem csoda, hiszen a fejlesztéseknek köszönhetően az alkalmazások egyre több előnnyel bírnak.

Illusztráció

A Diabétesz Kontroll Program (DKP) mobilapplikáció folyamatos újításokkal igyekszik segíteni a diabétesszel élőket és az egészségtudatos felhasználókat a mindennapokban.

Az alkalmazás segítségével kényelmesen, jól átlátható, digitális rendszerben tárolhatja vércukoradatait. A legújabb verzióban mostantól már lehetőség van a bevitt inzulin- és szénhidrátmennyiség rögzítésére is. Az inzulin-, illetve szénhidrátadatok bevitelénél a dátumot, a napon belüli pontos időt és a mennyiséget is megjelölheti, inzulin esetén a típust is megadhatja.

A DKP app használatához nem kell mást tennie, mint Bluetooth-kapcsolattal párosítani mobiltelefonját az Accu-Chek Instant vércukormérő készülékéhez. Ezt követően a vércukormérő automatikusan átküldi a mért értékeket az alkalmazásba. Az applikáció lehetőséget biztosít a vércukoradatok manuális rögzítésére is.

Az eredményeket könnyen értelmezhető, grafikonos vagy táblázatos formában ábrázolja az alkalmazás, a nyáron megújult, továbbfejlesztett verzióban már megtekinthetők a 7, 14, 30 és 90 napos átlagadatok is.

Napjainkban kiemelt fontosságú, hogy a mért értékek nemcsak hozzátartozóinkkal oszthatók meg, de a távkonzultáció lehetőségét kihasználva akár kezelőorvosunkkal is, sms-ben, e-mailben vagy egyéb üzenetküldő alkalmazás segítségével.

Az alkalmazásnak köszönhetően tovább bővítheti ismereteit a cukorbetegségről, az egészséges életmódról; érdekes tartalmakat, cikkeket, valamint recepteket olvashat, csak regisztrálnia és kattintania kell. Az applikácó BMI-kalkulátort, valamint FINDRISK kérdőívet is tartalmaz.

A regisztrált felhasználók folyamatos kedvezményeket is igénybe vehetnek egyes Accu-Chek termékek vásárlásához. A fejlesztők gondoltak azokra is, akik hajlamosak elfelejteni a gyógyszerbevételt, vagy gyakran késnek vele: őket az emlékeztető beállítása után az applikáció figyelmezteti. Csakúgy, mint a receptfelíratásra vagy szűrővizsgálat elvégzésére, itt szintén adott a lehetőség emlékeztetőt beállítani.

Az applikáció használata rendkívül egyszerű, de egy bemutató leírás és videó is bekerült az alkalmazásba a könnyebb kezelhetőség érdekében. Amennyiben vércukorméréssel vagy vércukormérő eszközökkel kapcsolatos kérdése lenne, a DKP app digitális ügyfélszolgálata készséggel áll rendelkezésére, nem kell mást tennie, csak rákattintani az alkalmazáson belül a „Gyors segítség” menüpontra.

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.

Ha szeretné letölteni, a DKP (Diabétesz Kontroll Program®) mobilapplikáció ingyenesen elérhető akár iOS vagy Android telefonokra is.

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!