Feltöltés dátuma: 2020.10.10.

Nyári táborok diabéteszes gyermekeknek

Jónak lenni jó!

Tavaly és idén összesen 750, 1-es típusú cukorbeteg gyerek táboroztatását tette lehetővé a közmédia Jónak lenni jó! kezdeményezése – tájékoztatta a sajtót Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Nyitrai Zsolt, Darabánt Judit és prof. dr. Kempler Péter a közmédia Jónak lenni jó! kezdeményezése záró sajtótájékoztatójánFotó: Botár Gergely / kormany.hu
Nyitrai Zsolt, Darabánt Judit és prof. dr. Kempler Péter a közmédia Jónak lenni jó! kezdeményezése záró sajtótájékoztatóján
Fotó: Botár Gergely / kormany.hu

A 2018. decemberi adománynapnak köszönhetően mintegy 130 millió forint gyűlt össze, amelyet diabéteszes gyerekek és fiatalok nyári táboroztatására fordítottak. Magyarországon mintegy négyezer 1-es típusú cukorbeteg gyerek él, az akció célja az volt, hogy ezek a fiatalok minél különlegesebb nyári élményhez jussanak.

Darabánt Judit, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kommunikációs igazgatója elmondta: az Erzsébet-táborok között ezeket a speciális táborokat a diabetológiában jártas szervezetek, továbbá egészségügyi intézmények szervezik, az alapítvány a finanszírozás keretrendszerét adja. Az ország különböző területein megvalósult táborok napközis és ottalvós típusúak. A diabéteszes gyerekek a napi ötszöri étkezés mellett pótétkezést is kapnak, a programokban pedig – a többi Erzsébet-táborhoz hasonlóan – az aktivitást és az élmény­alapúságot helyezik a fókuszba.

file
Fotó: Botár Gergely / kormany.hu

Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke kiemelte: az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek és szüleik számára a betegség jelentős teher, ezért is fontosak ezek a táborok, ahová el merik engedni a gyerekeket, mert itt minden biztosított az ellátásukra, diabetológus, dietetikus, szakápoló van mellettük, de gyakran a szülők is velük tartanak. Hozzátette: a táborozási költség átvállalása további jelentős segítséget jelentett a szülőknek.

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!