Feltöltés dátuma: 2020.09.29.

Mínusz 56 kiló

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak a nőknek van gondjuk a súlyukkal, pedig nem igaz. A férfiakat is zavarja a túlsúly, a veszélyeztetett egészség. Most egy 26 éves fiatalember, Csipák Kristóf meséli el történetét.

Illusztráció

2017 januárjában diagnosztizálták a cukorbetegséget nálam, előjele az volt, hogy sokat ittam, sokat pisiltem, nyugtalan éjszakáim voltak, nem tudtam rendesen aludni. A neten utánanéztem, hogy mi történhet velem, egyből a cukrot dobta ki. Másnap elmentem a háziorvosomhoz, aki szintén cukorbeteg, elmondtam a tüneteket, csinált pár vizsgálatot, és cukorbetegség gyanújával utalt a kórházba.

Ettől a naptól megváltozott az életem, tudatosult bennem, hogy itt, most erősnek kell lenni, ki kell találni, az új életet hogyan éljem. Ezentúl az étkezésre oda kell figyelnem, cukrot mérni, számolgatni a szénhidrátbevitelt. A mindennapok felborultak: időben enni, ha nem vagy éhes, akkor is enni, mert inzulint kell adni, előre készülni az utazásokra, hogy mindent rakjak el, az útra mindig legyen nálam valami étel.

146 kiló voltam ekkor, ami a majdnem 190 centis magasságomhoz képest is túlzás. Sokat és rendszertelenül ettem, keveset mozogtam. A diagnózis után a cukrot elhagytam, ahogy csak tudtam. Persze voltak „csalások”, mert kívántam az édességet. A vendéglátásban dolgozom, kísértés mindig van, időnként ma is csalok, de azt muszáj.

Az életem ment tovább, próbáltam hozzászokni az új dolgokhoz, és közben észrevettem, hogy a rossznak van jó oldala is, elkezdtem fogyni. Éreztem, hogy fittebb vagyok, egyre többet mozogtam, edzőterembe jártam. Amikor már láthatóan is jobban nézel ki, a 3 XL-es ruhaméretből elkezdesz leadni XL-re, aztán L-re, az egy nagyon jó érzés, több önbizalmad van, jobban érzed magadat a bőrödben. Amikor 146 kilóról lemész 88–90 kilóra, az csodás érzés. Addig olyan ruhákat hordtam, amilyeneket találtam a méretemben, nem nagyon volt választékom. Ma, ha bemegyek egy ruhaüzletbe, bármiből tudok választani magamnak.

Persze, ennek a jó dolognak is van árnyoldala, a fogyás következtében a bőröm megereszkedett, lóg, csak úgy ott van. Nem nagyon tudok vele mit kezdeni, a sport sem tünteti el, szóval remélem, egyszer meg tudom majd műttetni, akkor leszek 100 százalékosan elégedett és magabiztos.

Szerencsére ma a cukorbetegséggel annyira szépen együtt lehet élni, nem kell félni tőle, csak meg kell szokni. Mindig azt mondom, hogy én a diabétesznek köszönhetem, hogy a mérleg már nem 3 számjegyet mutat, ezt korábban el sem tudtam képzelni.

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!