Feltöltés dátuma: 2020.10.10.

Diabéteszegyesületek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Vasutas Cukorbetegek Klubja

Illusztráció

A klub 1992-ben, a MACOSZ megalakulása után rögtön, a Budapesti Vasutas Cukorbeteg Egyesülettel együtt alakult. 2007-ben az egyesületből kiléptünk, mivel segítséget nem kaptunk tőlük. A kezdeti időkben a klub létszáma 100 főn felül volt, később – mivel az aktív dolgozók nem tudtak rendszeresen részt venni a munkában – hanyatlásnak indult. 2005-ben lettem klubvezető, az akkori 20 főt kellett ismét gyarapítanom. Jelenleg 54 aktív és 8 patronáló tagunk van. A kezdetekkor dr. Náday Sarolta segítette tevékenységünket, majd 2001-től dr. Telek Judit, a szolnoki MÁV Kórház diabetológiai osztályának főorvosa.

Szolnok városában a Hetényi Géza Kórház Rendelőintézetében és a szolnoki MÁV Kórház Rendelőintézetében (amelyhez klubunk is tartozik) van diabétesz-szakellátás.

Minden hónap utolsó keddjén tartjuk klubfoglalkozásunkat, hetente egyszer az Országos Gyalogló Klubhálózathoz csatlakozva gyalogolunk, szintén hetente egy alkalommal, gyógytornász segítségével gerinctornát végzünk. Negyedévente részt veszünk a Derűs órák rendezvényein és évente több alkalommal kirándulásokat szervezünk. A diabétesz világnapját mindig megünnepeljük, legutóbb a szolnoki városi tévében is látható volt. A Tiszta Szívvel Szolnokért betegségmegelőző orvosi szűrőprogramban részt veszünk, a Szépkorúak Akadémiájának előadásait 4 éve minden évben 20 fő hallgatja. A Diabetes Civil Fórumán, a CEOSZ világnapi rendezvényén, a Törökszentmiklósi Cukorbeteg Egyesület világnapi ünnepségén és felvilágosító előadásain is rendszeresen jelen vagyunk. A klub büszke arra, hogy városon belül mindjobban elismerik szakmai munkánkat.

A Vasutas Cukorbetegek Klubjának tagjai évente 9 orvosi előadást hallgatnak meg betegségükkel kapcsolatban, amelyeket dr. Telek Judit főorvos asszony, a klub mentora szervez részünkre. Az orvosi előadásokat a Hetényi Géza Megyei Kórház és a szolnoki MÁV Kórház orvosai, dietetikusai és diabetológiai szakasszisztensei tartják, önzetlenül. A klubfoglalkozásokon rendszeresen negyedórás tornával is ösztönözzük tagjainkat a mozgásra.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Cukorbetegek Egyesületét világnapi rendezvényünkre mindig meghívjuk. Együttműködünk a daganatos betegek Szivárvány Klubjával, az ILCO Klubbal és a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Kulturális Egyesületével, amelynek tagjai vagyunk. Szorosan együttműködünk a Törökszentmiklósi Cukorbetegek Egyesületével, egymás rendezvényein részt veszünk, Buzás Sándorné Jusztina nagyban segíti klubunk munkáját. Az Egri Cukorbetegek Egyesülete is minden évben meghív bennünket főbb rendezvényeire. A CEOSZ egyesületeivel jó kapcsolatot ápolunk.

A továbbiakban is szeretnénk oktató-, nevelőmunkával segíteni sorstársaink életminőségének megtartását, illetve javítását, ezért folyamatosan ismételjük az alapvető tudnivalókat. Terveink között szerepel az 1-es típusú fiatalok megnyerése, tagságunk fiatalítása, a klub szélesebb körben való megismertetése.

Összességében elmondhatom, hogy a 28 éve működő klub tevékenységét a tagok, illetve az érdeklődők igényeire építve végzi. Célunk minél több érdekelthez eljuttatni azt az információmennyiséget, amely ahhoz szükséges, hogy a hátrányokkal küzdő emberek életminősége is kiváló vagy legalább elfogadható legyen.

Szikszai Ferencné

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!