Feltöltés dátuma: 2020.10.10.

Diabéteszegyesületek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja

Illusztráció

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubja 1996-ban alakult Veres László vezetésével. 2018. február 20-án vettem át az elnöki szerepet. Az alapszabályban megfogalmazott cél a cukorbetegek oktatása, összefogása, érdekvédelme, a cukorbetegség korai kiszűrése, szövődményeinek megelőzése és a cukorbetegek életminőségének javítása. Taglétszámunk jelenleg 150 fő.

Minden hónap harmadik keddjén tartjuk taggyűlésünket a Petőfi Művelődési Házban. Ezek az oktatófoglalkozások mindenki számára nyitottak, bárki ingyenesen részt vehet rajtuk, kérhet tanácsot, vércukormérésre is van lehetőség. Rendezvényeink ismertek és népszerűek. Facebook-oldalunkat mindig aktualizáljuk, a legújabb híreket szolgáltatjuk. Mindenki számára elérhetőek vagyunk. Tagjaink ingyen kapják meg a Diabetes lapot, biztosítjuk a diétás termékek, alapanyagok megvásárlását, lehetőséget kínálunk lábvizsgálatra, gyógycipőfelírásra is.

Havi betegoktató programjainkon kívül minden évben szervezünk több városi rendezvényt is, ahol közhasznú szervezetként a tagságon kívül mások számára is biztosítunk szolgáltatásokat. Csatlakoztunk az Árokszállási Nyár programsorozathoz, ahol Egészségnapot tartunk. A diabétesz világnapja alkalmából közös ebéden gyűlünk össze, majd neves szakemberek előadásait hallgatjuk meg, és ingyenes egészségügyi szűrések is várják az érdeklődőket. Az évzáró karácsonyi ünnepséget az Árokszállási Téli Esték rendezvénysorozat keretein belül tartjuk, ahol népszerű művészek szórakoztatják a közönséget. Rendszeres programjaink közé tartozik még a farsangi bál, a nőnap megünneplése, közös főzés a klubszobában, emellett tavaszi és őszi kirándulással színesítjük tevékenységünket.

Az egyesület életében mérföldkőnek számít, hogy 2020 nyarán megrendezhettük a Cukorka Tábort Jászdózsán 1-es típusú cukorbeteg gyermekek részére. Az ország számos pontjáról érkező fiatalok egy héten át szabadidős és ismeretterjesztő programokon vehettek részt, amelyek nemcsak a betegség elfogadásában, kezelésében segítették őket, hanem valódi szórakozást, kikapcsolódást nyújtottak.

Nagyon fontosnak ítéltük, hogy az egészséges és beteg gyerekek ismerkedjenek egymással, megtanulják az elfogadást és mások segítését. Megpróbáltuk olyan ismeretanyaghoz juttatni a gyerekeket, amely a későbbiekben is segíti életüket. Büszkék vagyunk rá, hogy felejthetetlen élményekkel ajándékozhattuk meg őket, új barátságok születtek, lelkileg is feltöltődtek a résztvevők, és mindezt magukkal vihetik a hétköznapokba is. A gyerekeken keresztül a szülők is kaptak a mindennapjaikat segítő információkat.

Rendszeresen részt veszünk a Mozgássérültek Városi Csoportja és a Nyugdíjasok Egyesülete rendezvényein. Szoros a kapcsolatunk a Cukorbetegek Egri Egyesületével és a Gödöllői Cukorbetegek Egyesületével. Tagja vagyunk a CEOSZ-nak.

Céljaink között továbbra is szerepel a cukorbetegek támogatása, a tapasztalatcsere, az ismeretek bővítése, a közösségi élet gazdagítása. Nagy szeretettel várunk minden cukorbeteget és pártoló tagot, aki ehhez a lelkes és segítőkész csapathoz szeretne tartozni, szeretne tanulni, a cukorbetegekért dolgozni.

Sok szeretetet és kedvességet kapok a tagoktól, ez ad erőt a további munkához. Nemcsak sorstársak, hanem barátok is vagyunk. Egyesületünk vezetői és tagjai között sokan vannak, akik több évtizedes cukorbetegmúlttal rendelkeznek, ők tapasztalataikkal, tudásuk átadásával segítik a cukorbetegséggel most szembesülő tagtársakat. A baráti jó szó, a sorstársi tanács erőt ad a frissen cukorbeteggé lett társaknak, és jó példát arra, hogy cukorbetegen is lehet az egészségeshez hasonló, teljes értékű életet élni megfelelő életmóddal és táplálkozással. De ehhez sokat kell tanulni, nagy odafigyelést és mértékletességet igényel, amit közösségben könnyebb megtenni.

Dr. Dobos Józsefné Dr. László Erika Margit

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!