Feltöltés dátuma: 2020.10.10.

Diabéteszegyesületek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Cukorbetegek Egyesülete

Illusztráció

Az egyesület 1993-ban alakult, 1998 óta közhasznú társaság. 2019 nyarától vagyok az elnöke, dr. Vadászné dr. Kazi Zsuzsanna főorvosnőtől vettem át ezt a tisztséget, aki 18 éven át vezette a közösséget. Belgyógyászként és diabetológusként veszek részt a cukorbetegek gondozásában.

Szolnokon két diabétesz-szakellátó hely működik. A cukorbetegek száma körülbelül 8000 fő, az egyesület taglétszáma 100 fő.

A cukorbetegség fokozatosan súlyosodó, idült megbetegedés, amelynek során a progresszió gyorsasága függ a beteg együttműködési készségétől és a kezelőorvos által alkalmazott készítményektől. A diabéteszes beteg kezelése nagy kihívásnak számít annak ellenére, hogy a gyógyszeres és inzulinterápia kimagasló fejlődést mutat 2000 óta. Hiszen hiába vannak jó terápiás lehetőségeink, ha a beteg részéről nem tapasztalunk együttműködést. El kell fogadtatnunk a betegeinkkel, hogy sajnos ez a betegség nem fog meggyógyulni, ezt csak úgy lehet egyensúlyban tartani, ha elsajátít bizonyos ismereteket, elfogadja az előírt terápiás lehetőségeket.

A cukorbetegek egyesülete azért jött létre, hogy segítsünk a betegeinknek a betegség kialakulása miatt elszenvedett trauma feldolgozásában, a szükséges tudnivalók elsajátításában. Ennek érdekében rendezünk minden hónapban rendszeres összejöveteleket, ahol előadásokkal, gyógyászati segédeszközök bemutatásával, diétás oktatással, az életmóddal és a rendszeres testmozgással kapcsolatos tanácsokkal segítjük cukorbetegeink mindennapjait. Aktualitásokat ismertetünk, a betegeink elmondhatják, hogy miről szeretnének többet hallani.

Az egyesület tehát biztosítja az információs és konzultációs lehetőséget is. A diétás oktatásra különösen nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen a diabétesz kezelésének ez az alapja, és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mindezek eléréséhez teammunka (orvos, dietetikus, edukátor, gyógytornász) szükséges, az elmondott és megtanult ismeretek újra és újra ismétlésével.

Számos egyéb rendezvényen is részt vesznek cukorbetegeink, többek között a budapesti diabétesz-világnapi programon.

Minden évben kirándulásokat szervezünk, ahol lehetőséget nyújtunk a mozgásra, a sorstársakkal való találkozásra, információk, tapasztalatok megosztására és egyszerűen a kikapcsolódásra.

Minden év végén, karácsony előtt ünnepi vacsorával egybekötött zenés programot szervezünk, amely mindig jó hangulatban telik, és jókedvűen zárjuk az évet, a mindennapi nehézségeket kicsit feledve.

Évente tartunk közgyűlést, ahol az éves beszámoló mellett a tisztségváltások is történnek.

Szeretném, ha a környező cukorbeteg-egyesületekkel szorosabb kapcsolatot tudnánk kialakítani, esetleg közös programokat szervezni. Jó lenne, ha minél több fiatal csatlakozna hozzánk, bár tudjuk, hogy ez főleg a munkahely, a leterheltség miatt ütközik nehézségekbe. Tervezzük felmérni köreikben az igényeket és lehetőségeket.

Fontos kitérni a jelenlegi helyzetre, ami a COVID-19-fertőzés miatt kialakult. Sajnos az összejöveteleket fel kellett függeszteni, de akinek volt lehetősége rá, online keretek között tudtuk biztosítani a kapcsolattartást.

Összefoglalásként: a cukorbetegség kezelése, gondozása nagy kihívást jelent, hiszen minden ember más, mások az igényeik, ezeket összehangolva kell értékelnünk és a betegekkel együtt, velük összhangban kell megtalálnunk az optimális kezelési módot.

dr. Kozák Erna

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!