Feltöltés dátuma: 2020.10.02.

A valóban magyar fejlesztésű és gyártású vércukormérő

Dcont®

35 évvel ezelőtt, 1986-ban kezdte forgalmazni első vércukorszintmérő készülékét Dcont® márkanéven a 77 Elektronika Kft., így kijelenthető, hogy Magyarországon a vércukor-önellenőrzést elsőként tette széleskörűen elérhetővé a cukorbetegek számára. Ennek kapcsán – természetesen a járvány hatásait is érintve – ültünk le beszélgetni Zettwitz Sándorral, a cég tulajdonos ügyvezető igazgatójával.

Zettwitz Sándor 2016-ban vehette át a cukorbetegek életminőségének javításában elért kiemelkedő eredményeiért az Alapítvány a Cukorbetegekért Lang Gusztáv-díját
Zettwitz Sándor 2016-ban vehette át a cukorbetegek életminőségének javításában elért kiemelkedő eredményeiért az Alapítvány a Cukorbetegekért Lang Gusztáv-díját

Honnan indult a cég 1986-ban?

– A nyolcvanas évek közepén csak annyit tudtunk, hogy családi vállalatként elektronikához kapcsoló tevékenységgel szeretnénk foglalkozni. A nyaralónk szomszédjában egy diabetológus szakorvos lakott, aki egyszer felhívta a vejem figyelmét, hogy milyen nagy igény lenne egy jól működő, automata vércukormérő készülékre.

Az első vércukormérőnk még az akkori kelet-európai technológia lehetőségeit tükrözte, de pontos volt, a szakma elfogadta. Külön érték volt már akkor is – ahogy egy diabetológus szakorvos fogalmazott –, hogy a mi gépünk az egyetlen Hegyeshalomtól keletre gyártott vércukormérő. Azóta sok import készülék kapható itthon, de egyes konkurensek állításaival és önmeghatározásával ellentétben az egyetlen valóban magyar fejlesztésű, hazai készülékgyártó továbbra is csak mi vagyunk a piacon.

Az első Dcont® megjelenése előtt a vércukorszint beállításához a betegeknek 4-5 napra be kellett feküdniük a kórházba. A mérőeszköz megbízhatónak bizonyult, ki lehetett vele váltani a többnapos kórházi vizsgálatokat, ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bevonta a támogatott termékek közé. Így indult a 77 Elektronika máig tartó sikertörténete.

A siker titka a folyamatos fejlesztés

Minek tulajdonítják a sikert?

– A 77 Elektronika 1986-ban négyfős családi vállalkozásként, egy 30 négyzetméteres bérelt lakásban indult, ma egy közel tízezer négyzetméteres saját központtal rendelkező nagyvállalat vagyunk, több mint 740 alkalmazottal, közülük 120-an kizárólag a fejlesztéssel foglalkoznak.

Bizton állíthatom, hogy ez a sikerünk titka, a folyamatos fejlesztés. Éves árbevételünk 6-8 százalékát forgatjuk vissza az innovációba, soha nem álltunk le a fejlesztéssel, mindig jobb és jobb, egyre pontosabb készülékeket dobtunk piacra. Ennek elismeréseként a Dcont® termékcsalád 2000-ben elnyerte az Innovációs Nagydíjat, 2014-ben pedig a Hungarikum Bizottság a magyar találékonyság és innováció csúcsteljesítményének minősítette, és beválasztotta a Magyar Értéktárba.

Ma már ott tartunk, hogy a Dcont® család legújabb típusa, az ETALON közel klinikai laboratóriumi pontosságú (±8 százalék) vércukormérést tesz lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Ezzel a Magyarországon elérhető legpontosabb készüléknek minősül. Ráadásul egyénileg testre szabható: a beteg vagy orvosa beállíthatja rajta például a legideálisabb vércukor-célérték tartományát, a legoptimálisabb mérési időpontokat, de a készülék képes arra is, hogy hipoglikémia után automatikusan jelezze az ismételt mérés szükségességét.

A tesztcsíkellátás mindig zavartalan

Befolyásolta a járvány a vércukormérő-piacot?

– A járvány felfutásakor a cukorbetegek attól tartottak, nem fognak hozzájutni a betegség kontrollálásához nélkülözhetetlen eszközökhöz, a tesztcsíkhoz vagy a mérőhöz, ezért főleg márciusban, kiugróan megnövekedett a kereslet a termékeink iránt. Felesleges aggodalom volt, hiszen a 77 Elektronika nem függ a külföldi gyártók termékeinek behozatalától és az importkorlátozásoktól. Ez, valamint az a tény, hogy az import készülékeknél pontosabb rendszereket fejlesztünk, fontos lépéselőnynek bizonyult a mögöttünk álló időszakban is.

A hazai gyártás előnyei: a vércukortesztcsík-ellátás a járvány felfutó szakaszában is zavartalan volt.

A járvány ellenére folyamatos volt a gyártás cégünk budapesti központjában, s – a védekezés szabályait betartva – a Dcont szaküzlet és szerviz is folyamatosan üzemelt a tavaszi hónapokban. A termékeinket és szolgáltatásaink egy részét a betegek postai úton és webáruházunkban is megrendelhették. Végig nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy stabilan tartsuk a kapcsolatot a betegekkel és az orvosokkal is, hogy az ellátás és az információáramlás változatlan hatékonysággal támogathassa a beteggondozást.

file
A hazai fejlesztésű Dcont® termékcsalád készülékei 1987-től 2019-ig

2010 óta érhető el ingyenes felületünk, a Dcont® eNAPLÓ rendszer és a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazás. Úgy látjuk, ez a lehetőség most minden eddiginél népszerűbb és hasznosabb a betegek és a kezelőorvosok számára egyaránt. A cukorbetegek egyszerű internetkapcsolaton keresztül bárhol, bármikor rögzíthetik vércukoradataikat, az elfogyasztott szénhidrát és a bevitt inzulin mennyiségét, valamint az általuk végzett fizikai aktivitást is, majd a rendszer által generált grafikonok vagy táblázatok segítségével az értékekben bekövetkező változásokat is könnyen követhetik. Az információkat szabadon megoszthatják kezelőorvosukkal, így egyszerűbbé válik az értékek szinten tartása, illetve a megfelelő terápia beállítása. Egyik büszkeségünk ez az életmentő telemedicinás rendszer, amelyet igyekszünk minél több hasznos funkcióval fejleszteni.

Felelősséget éreznek a betegek iránt

Milyen a kapcsolatuk a cukorbetegek közösségeivel?

– Habár a világ 100 országában forgalmazzuk a 100 százalékban magyar fejlesztésű orvosdiagnosztikai termékeinket, a hazai cukorbeteg-társadalom támogatása mindig is prioritás marad számunkra.

file
Az MDT zászlójának felavatása a 2009. évi kongresszuson, Tihanyban – balra az MDT elnöke, Winkler Gábor professzor, jobbra a zászlót adományozó 77 Elektronika Kft. igazgatója, Zettwitz Sándor és a „zászlósanya” feladatait vállaló felesége, Ilona

A 77 Elektronika Kft. a kezdetektől támogat és részt vesz szinte minden olyan aktivitásban Magyarországon, amely a cukorbetegekkel vagy magával a cukorbetegséggel kapcsolatos. Évek óta platina fokozatú támogatói vagyunk a Magyar Diabetes Társaságnak, kiemelt támogatói az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak, főtámogatói az Egy Csepp Világnapnak és a „Magyarország Cukormentes Tortája” versenynek, valamint teljes mellszélességgel segítjük a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének munkáját is. Rendszeresen támogatjuk a diabéteszes gyermekek táboroztatását, valamint számos diabetológiai rendezvényt, a szakdolgozók és szakorvosok részvételét hazai és nemzetközi kongresszusokon.

A diabétesz mellett más társadalmi ügyeket is felkarolunk, fontosnak tartjuk a magyar népi kultúra megőrzését és ápolását: több éve támogatjuk a Fonó Budai Zeneház (lapunk Civil Fórumának rendszeres helyszíne – a szerk.) és az erdélyi Kallós Alapítvány működését, valamint fő támogatói vagyunk a balatonfüredi Anna-bálnak.

Guti Péter

Megjelent a diabetes2020/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!