Feltöltés dátuma: 2020.07.28.

Diabéteszegyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Tiszavasvári Diabetes Egyesület

Illusztráció

2017 májusában kértek fel az egyesület vezetésére, amely október elején került bejegyzésre. Nagy kihívásnak tekintettem a lehetőséget, jómagam 2005 októbere óta inzulinos cukorbeteg vagyok, immár 11 éve inzulinpumpát használok. Három év tanulás után most fogok végezni ápolói képesítéssel.

Látom, tudom, hogy szükség van az egyesületünkre, töretlenül haladunk a céljaink (célom) felé: figyelemfelhívás, étkezések fontossága, mozgás fontossága, vércukormérés, inzulinadás fontossága, gyógyszerek szedése. Alakuláskor 15 fővel indultunk, mára kicsit többen vagyunk, mint 40 fő! Fő támogatónk a 77 Elektronika Kft., a CEOSZ tagjai vagyunk, és segítséget kapunk a polgármesteri hivataltól.

A háziorvosokon kívül egyetlen járóbeteg-szakellátás van Tiszavasváriban, ahova dr. Fehérvári Mária jár ki rendelni két hetente Nyíregyházáról. Sajnos, nincs igazából idő foglalkozni a rendelésen a betegekkel, így szeretném, ha minél több ember értesülne arról, működik az egyesületünk. (Elég sok a nyugdíjas, a fiatalokat nem igazán érinti meg a dolog.)

Minden hónap második szerdáján találkozunk (sajnos március óta nem láttam tagjainkat).

Minden májusban csatlakozunk az országos nordic walking programhoz, minden novemberben megünnepeljük a Diabétesz Világnapját.

Folyamatosan nő az egyesület taglétszáma, figyelnek arra, amit mondok, a CEOSZ Lépésről lépésre programját vesszük végig. Anyagi támogatás hiányában sajnos nagyot nem tudunk álmodni! Szeretnék diabetológus orvos bevonásával cukorbetegeknek szóló tábort szervezni, de ez még várat magára.

Minden cukorbeteg fogadja el a „betegségét”, én állapotnak tartom a diabéteszt! Valami miatt kaptuk ezt, szerintem azért, hogy kizárólag egészségesen étkezzünk, figyeljünk oda magunkra ebben a rohanó világban.

Szabóné Posta Gabriella

Megjelent a diabetes2020/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!