Feltöltés dátuma: 2020.07.28.

Diabéteszegyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete

Illusztráció

Egyesületünk 2006-ban alakult, de technikai okok miatt csak 2007. február 11-én vették bírósági nyilvántartásba. Az egyesület 10 fővel alakult, dr. Gaál Zsolt, a Jósa András Oktató Kórház (JAOK) IV. Belgyógyászatának osztályvezető főorvosa segítségével, aki azóta is szakmai támogatója egyesületünknek.

Az elnöki feladatokat Rubóczky János látta el 2016 áprilisáig, amikor egészségi állapota miatt lemondott.

Tagjaink száma jelenleg 54 fő. Havonta három alkalommal találkozunk, az első kedden az egyesületi programegyeztetés zajlik, a második kedden oktatás, míg a harmadik kedden orvosi előadás van különböző témákban. Foglalkozásainkat a Városmajori Közösségi Házban tartjuk.

Büszkék vagyunk a nyíregyházi önkormányzattól 2011-ben kapott Bencs Kálmán-emlékéremre. Rendszeres résztvevői vagyunk a városi és városkörnyéki rendezvényeknek. Nagyon sok segítséget kapunk a JAOK IV. számú Belgyógyászati Osztályától, dr. Gaál Zsolt osztályvezető főorvostól, dr. Papp Zsuzsanna főorvosnőtől, valamint Kicsák Marian dietetikus-andragógustól.

Több alkalommal háromnapos bennlakásos életmódtábort szerveztünk 20–25 fő részére.

2012-től kapcsolatban vagyunk a Kassai Cukorbetegek Egyesületével. Rendszeresen közös rendezvényeket szervezünk a nyíregyházi Örökzöld Nyugdíjas Egyesülettel, a Nyírpazonyi Nők Klubjával, valamint a nyíregyházi vesebetegek egyesületével. Bensőséges a kapcsolatunk a Hajdúsági Diabétesz Egyesülettel, közös rendezvényeink vannak. Nagy segítséget kapunk a világhírű Cantemus Énekkartól, minden évben jótékonysági hangversenyt tartanak az egyesület javára.

Alapító tagja vagyunk a CEOSZ-nak. Rendszeresen részt veszünk a Tudomány Kiadó által szervezett Civil Fórumon.

Terveink között szerepel: segíteni a cukorbetegeket, hogyan tudják megelőzni a betegséggel kapcsolatos súlyos szövődmények kialakulását.

Megtanítjuk tagjainkat, hogyan kell a cukorbetegséget menedzselni.

Családi napot szervezünk az egyesületi tagok részére, ahova elhozhatják a legközelebbi hozzátartozókat. A családi nap keretében játékos vetélkedőket tartunk, majd a kiadós sétát követően közös ebéden veszünk részt.

Egynapos kirándulásokat szervezünk a tagok részére, amelyek során megismerjük hazánk nevezetességeit, szép helyeit.

Sinka Gáborné Mara

Megjelent a diabetes2020/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!