Feltöltés dátuma: 2020.07.21.

Diabétesz Akadémia

A Sportos Cukorbetegek Egyesületének szakmai támogatásával május közepén elindult a Diabétesz Akadémia. Két országos lefedettségű tévécsatornán, az RTL Klubon és a TV2-n, valamint több újságban és rádióadón is elérhető volt. A kampány célja a diabétesz bemutatása a rendelkezésre álló legújabb technikai eszközök segítségével.

Illusztráció

Háromszoros gyakoriságnövekedés

Dr. Luczay Andrea, a Bókay Gyermekklinika gyermekdiabetológusa ismertette a nézőkkel a tüneteket és bemutatta az 1-es típusú diabéteszt. Elmondta, hogy Magyarországon 250–300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 évben. Az autoimmun betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, azonban megfelelő terápiával teljes életet élhetnek az érintett gyermekek. Mivel az elmúlt 25 évben a gyermekek 30 százaléka súlyos ketoacidózissal került kórházba az intenzív osztályra, és infúzióra kellett kötni őket, ezért nagyon fontos a korai felismerés.

Kinga története

13 hónapos korában, egy nátha után szülei azt vették észre, hogy Kinga súlya csökken, egyre bágyadtabb. Hiába keresték fel a sürgősségi osztályt, mivel nem tapasztaltak komolyabb tünetet, hazaküldték őket. A kislány napról napra gyengébb lett, így szülei magánúton laborvizsgálatra vitték el, ahol szintén nem gyanakodtak a cukorbetegségre, így nem ellenőrizték a vércukorszintjét. Egy ismerős 13 éves kislány tette fel Kinga anyukájának a kérdést: „Vércukrot néztek már neki?” Összeállt a kép, és Kingával azonnal kórházba siettek.

Az ő történetük is szimbolizálja, hogy sajnos Magyarországon ma nagyon sokan nem ismerik fel a cukorbetegség tüneteit. Ha a kezdeti napokban ez megtörtént volna, Kinga is hamarabb megkezdhette volna az inzulinterápiát.

Kinga ma már éli a boldog négyévesek életét, oviba jár, játszik és szenzora, pumpája segítségével tökéletes vércukorértékei vannak. Mi pedig a Sportos Cukorbetegek Egyesületénél arra törekszünk, hogy Kingának legyenek barátai, anyukája pedig megkapja az összes tudást, ami segít a diabétesz kezelésében.

Bosev Edina

Megjelent a diabetes2020/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!