Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2020.07.21.

Családok a családokért: a MentaHÁLÓ program

A MentaPRO Alapítvány azzal a fő céllal jött létre, hogy segítsük a diabétesszel diagnosztizált gyermekek szüleit, családját a diagnóziskor átélt pszichés trauma feldolgozásában, a cukorbetegséggel való együttélés elfogadásában, az élet újratervezésében.

A MentaBolygó napközi élményedukációs tábor tavalyi csapata
A MentaBolygó napközi élményedukációs tábor tavalyi csapata

Visszanézve az elmúlt 5 évre, elmondhatjuk, hogy célunkat szem előtt tartva sok sikeres programot valósítottunk meg, szülők és gyerekek részére egyaránt.

Eljuttattuk az érintettekhez a MENT-A-KALAUZ – útmutató az 1-es típusú diabéteszhez című kiadványunkat, készítettünk laikusoknak szóló animációs rövidfilmet diabétesszel kapcsolatos tények bemutatására, tévhitek eloszlatására (1-es típusú találkozások a diabétesszel – megtekinthető a YouTube-csatornánkon). Dolgoztunk azért, hogy az inzulinpumpa és a folyamatos glükózmonitor költségei ne jelentsenek anyagi megterhelést a családoknak, több javaslatot tettünk le az EMMI elé a pedagógusok és sportedzők edukációjával, valamint a biztonságos közétkeztetéssel kapcsolatban.

Körülbelül egy éve együtt dolgozunk Szászné dr. Bedő Ágnes jogásszal – és szintén érintett szülővel –, aki február 1. óta kurátorunk is. A vele való együtt gondolkodás eredménye az a program, amelyet nemrég indítottunk útjára, és amelynek a MentaHÁLÓ nevet adtuk.

Sorstársakként pontosan tudjuk, mi kavarog a diabétesszel frissen diagnosztizált gyerekek szüleinek fejében, hiszen mi magunk is átéltük. Ugyanúgy villámcsapásként ért minket, mint őket. Elkeseredtünk, nem értettük, tehetetlennek éreztük magunkat, és fogalmunk sem volt, mi lesz ezután. Ma már, sokéves „diabos” múlttal a hátunk mögött, támogatást adunk a diabétesszel diagnosztizált gyermekek családjainak – most új formában.

A MentaHÁLÓ program keretében egy országos, tapasztalt szülőkből és cukorbetegséggel élő felnőttekből álló mentorhálózat működtetését kezdtük meg. Gondosan kiválasztott mentoraink (akik rutinos érintett szülők vagy diabétesszel élő felnőttek) vállalják, hogy 3–12 hónapon keresztül átadják ismereteiket, jó gyakorlataikat a diabétesszel frissen diagnosztizált gyermekek családjainak, és akár napi szinten adnak tanácsokat az aktuális problémák kezeléséhez.

Célunk személyes segítségnyújtás, társas támasz biztosítása a családok számára. Tapasztalataink szerint ez nagyon hatékony segítségnyújtási forma – a családok gyorsabban válnak magabiztossá a diabétesz mindennapos kezelésében, és a pszichés teher is hamarabb oldódik.

Mentoraink a családok által igényelt intenzitással (akár napi szinten) és formában (elsősorban telefonon, chat-alkalmazásokon keresztül) tartják a kapcsolatot a mentoráltakkal. Orvosi kompetenciába tartozó kérdésekben a mentorok nem döntenek, a gondozóorvosukhoz irányítják a kérdezőt.

Online mentornapló vezetését kérjük tőlük, de a mentoráltaktól is várunk visszajelzést. Így kontrollálni tudjuk a folyamatot, és ha mégsem sikerült volna a megfelelő mentort megtalálni, gyorsan be tudunk avatkozni (bízunk benne, hogy ez nem gyakran fordul elő, de szeretnénk a legalaposabban felkészülni).

Sok évvel ezelőtt egy újonnan diagnosztizált kisgyermek édesanyjával indult haza a kórházból. Az édesanya azt mondta: úgy érzi magát, mint amikor újszülött babájával indult haza. Ez a mondat jutott eszembe akkor, amikor a MentaPRO Alapítvány munkatársai megkerestek a MentaHÁLÓ program indításakor. A MentaHÁLÓ mentorai – a fentieket tovább fűzve – az „újszülött” körül okos tanácsokat adó, már tapasztalt szülők lehetnek, akik kellő bölcsességgel fogják azt is engedni, hogy a családok lassan a saját lábukra álljanak, de a segítség elérhető közelségben marad majd. Eddig mindenki, akinek felajánlottam, nagy örömmel fogadta el a segítséget, sőt régebben diagnosztizált gyerekek édesanyja is örült a lehetőségnek. Az általam ismert mentorok pedig biztosan alkalmasak a vállalt feladatra. Kívánom, hogy a MentaHÁLÓ minél több gondozóban befogadást nyerjen, hogy minél több frissen diagnosztizált gyermekhez és családjához eljuthasson a segítség!

Dr. Luczay Andreagyermekdiabetológus, osztályvezető
Semmelweis Egyetem, Bókay Gyermekklinika

Mentorainkat nagy körültekintéssel választjuk ki, és tevékenységük során szakmai segítségnyújtást (képzést, írott segédanyagokat, szupervíziót stb.) biztosítunk számukra. A mentorok első csapatát mi magunk kértük fel – olyan szülőket választottunk, akiket évek óta ismerünk, és biztosak vagyunk benne, hogy örömmel és jól fogják végezni ezt a feladatot, pozitív utat mutatva a rájuk bízott családoknak.

Várjuk a gyermekdiabetológus szakorvosok ajánlásait is, hiszen jól ismerik a családokat, tudják, kik azok, akikre másokat is rá lehet bízni. Várjuk azoknak a jelentkezését is, akik úgy érzik, szívesen segítenének ily módon másoknak. Nekik egy rövid kiválasztási folyamaton kell átesniük, hogy megbizonyosodjunk alkalmasságukról.

A mentorált családokat a gondozóorvosok jelentkeztetik – de természetesen maguk is jelentkezhetnek, ha szükségük lenne segítségre. Mi itt vagyunk, számíthatnak ránk – éljenek bárhol az országban. Mentorjelöltek és segítséget kérő családok jelentkezését az info@mentapro.hu e-mail címen várjuk.

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes2020/3. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!