Zöldborsókrémleves kecskesajttal

1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
188 kcal | 10 g | 8 g | 18 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 400 g zöldborsó
- 40 ml tejszín
- 40 g kecskesajt
- 500 ml zöldségalaplé
- 8 ml étolaj
- 40 g spárga
- 20 g toastkenyér
- 8 g petrezselyemzöld
- 8 g parajlevél
- 8 g jódozott só
- 20 g citrom
- 0,4 g őrölt fehérbors
A kifejtett zöldborsót folyó vízben megmossuk. Néhányszor átkeverve átfuttatjuk az olajon. Ízesítjük sóval, őrölt fehérborssal. Felengedjük az alaplével, és puhára főzzük. Amikor már majdnem puha, beledobjuk a petrezselyemzöld nagyobb részét és néhány levél spenótot. Egy-két percig így együtt forraljuk. Botmixerrel pürésítjük, majd sűrű fémszűrőn áttörjük. Az így áttört levest visszatesszük a tűzre, és kipótoljuk a maradék alaplével. Hozzáöntjük a tejszín felét, majd forráspontig hevítjük. Szükség szerint utóízesítjük, és néhány csepp citromlét keverünk hozzá. Tálalásig melegen tartjuk.
A friss zöldségvagdalékot, a kecskesajthabot és a pirítóst addig készítjük el, amíg a borsó puhul, és szükség szerint tálalásig hűtőben tároljuk.
Tálaláskor, a melegített tányér aljára teszünk egy szál előzőleg blansírozott spárgarügyet kettévágva, a tányér szélére pedig rátesszük az előzőleg elkészített pirítósdarabkát, amire ráhalmozunk egy kevés citrommal és citromhéjjal ízesített, apróra vágott spárgaszár, petrezselyem keveréket és egészen kis kecskesajthabot. Végül a leves tetejére teszünk egy kiskanálnyi tejszínnel elkevert kecskesajthabot.
Ez a leves a pirítóst leszámítva gluténmentes, így ha gluténmentes pirítóssal vagy Abonettel tálaljuk, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.