Feltöltés dátuma: 2020.05.21.

Zöldborsókrémleves kecskesajttal

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
188 kcal 10 g 8 g 18 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 400 g zöldborsó
  • 40 ml tejszín
  • 40 g kecskesajt
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 8 ml étolaj
  • 40 g spárga
  • 20 g toastkenyér
  • 8 g petrezselyemzöld
  • 8 g parajlevél
  • 8 g jódozott só
  • 20 g citrom
  • 0,4 g őrölt fehérbors

A kifejtett zöldborsót folyó vízben megmossuk. Néhányszor átkeverve átfuttatjuk az olajon. Ízesítjük sóval, őrölt fehérborssal. Felengedjük az alaplével, és puhára főzzük. Amikor már majdnem puha, beledobjuk a petrezselyemzöld nagyobb részét és néhány levél spenótot. Egy-két percig így együtt forraljuk. Botmixerrel pürésítjük, majd sűrű fémszűrőn áttörjük. Az így áttört levest visszatesszük a tűzre, és kipótoljuk a maradék alaplével. Hozzáöntjük a tejszín felét, majd forráspontig hevítjük. Szükség szerint utóízesítjük, és néhány csepp citromlét keverünk hozzá. Tálalásig melegen tartjuk.

A friss zöldségvagdalékot, a kecskesajthabot és a pirítóst addig készítjük el, amíg a borsó puhul, és szükség szerint tálalásig hűtőben tároljuk.

Tálaláskor, a melegített tányér aljára teszünk egy szál előzőleg blansírozott spárgarügyet kettévágva, a tányér szélére pedig rátesszük az előzőleg elkészített pirítósdarabkát, amire ráhalmozunk egy kevés citrommal és citromhéjjal ízesített, apróra vágott spárgaszár, petrezselyem keveréket és egészen kis kecskesajthabot. Végül a leves tetejére teszünk egy kiskanálnyi tejszínnel elkevert kecskesajthabot.

Ez a leves a pirítóst leszámítva gluténmentes, így ha gluténmentes pirítóssal vagy Abonettel tálaljuk, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Megjelent a diabetes2020/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!