Feltöltés dátuma: 2020.05.21.

Töltött csirkemell supreme kolbászos morzsával, cukkinilecsóval, szalonnás zöldbabbal és dödöllével

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
707 kcal 51 g 32 g 50 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

A töltött csirkemellhez:

  • 600 g csirkemell supreme
  • 40 g csirkemáj
  • 40 g paraj
  • 40 ml tejszín
  • 60 g toastkenyér
  • 40 g füstölt szárazkolbász
  • 8 g fokhagyma
  • 4 g ketchup
  • 8 g só
  • 0,8 g őrölt fehérbors

A cukkinilecsóhoz:

  • 240 g cukkini
  • 320 g kápia
  • 160 g paradicsom
  • 160 g zöldpaprika
  • 0,04 ml étolaj
  • 80 g újhagyma
  • 4 g fokhagyma
  • fűszerpaprika

A szalonnás zöldbabhoz:

  • 80 g zöldbab
  • 28 g bacon

A dödölléhez:

  • 400 g burgonya
  • 80 g liszt
  • 40 ml olaj

A csirkemelleket megmossuk, lecsepegtetjük, megformázzuk, felszúrjuk, bőrét lehúzzuk. A „lehulló” darab húsokat félretesszük, mert a későbbiekben le fogjuk darálni, és ez lesz a töltelék alapja. A csirkebőrből és a darálásra nem alkalmas részekből, valamint a zöldségek fel nem használt részeiből alaplevet készítünk, amit a leveshez, illetve a lecsóhoz fogunk felhasználni.

A csirkemájat is megmossuk, és egy-két percig lobogó vízben előfőzzük, majd kisebb kockákra vágjuk. Ez lesz a töltelék egyik ízesítője. A parajleveleket átválogatjuk, a vastag ereket kivágjuk, megmossuk, és néhány pillanat alatt egy csepp olajon megfonnyasztjuk. Levét kinyomjuk, majd összedaraboljuk. A darálthúsból, a májból, a parajból, egy kevés áztatott, kicsavart kenyérből egy kevés tejszínnel, sóval, borssal, fokhagymával ízletes tölteléket készítünk. Ezt a tölteléket töltjük a csirkemellek zsebeibe. Töltés után kívülről sózzuk, borsozzuk, majd szorosan körbetekerjük alufóliával. Az így előkészített húsokat 150 fokon 30 percig sütjük. Amíg sül, elkészítjük a kolbászmorzsát: a kolbászt apróra vágjuk, 130 fokon 4-5 percig sütjük. A kenyérszeletet szintén megpirítjuk, amikor kihűlt, aprítjuk, és összekeverjük a kolbásszal.

Amikor a hús elkészült, leszedjük a fóliát, serpenyőben, hirtelen megpirítjuk, felületére kenjük vékonyan a ketchupöt és az előre elkészített kolbászos morzsába forgatjuk.

A lecsóhoz a kolbász kisült zsírját és egy kevés olajat használunk. Ezen megfuttatjuk a megtisztított, megmosott, szép egyforma darabokra vágott hagymát, a zöld szárral együtt. Rátesszük a kettévágott, kimagozott feldarabolt cukkinit, zöldpaprikát, a héjától megszabadított paradicsomot, végül a megsütött, lehéjazott, darabolt kápiát. Nagy lángon összepirítjuk. Ízesítjük sóval, fokhagymával, őrölt fehérborssal és egy kevés fűszerpaprikával. Szükség szerint aláöntünk a forrásban lévő alapléből.

A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, megfelelő szép egyforma darabokra vágjuk. Forró sós vízben hirtelen előfőzzük. Rátekerjük a szalonnát, és addig sütjük, amíg a szalonna szép piros lesz.

A dödölléhez a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. A főzővizet rajta hagyva összetörjük, és a főzőedényt a tűzön hagyva kikeverjük a liszttel. Tálalás előtt olajjal kikent serpenyőben, rusztikusra formázva, minden oldalát átpirítjuk.

A négyféle összetevőt ízlésesen elrendezzük a melegített tányéron.

Megjelent a diabetes2020/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!