Kard Éva receptjei
Tejfölös káposztaleves
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
129 kcal | 3 g | 10 g | 7 g |
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 200 g fejes káposzta
- 250 g sertéscomb
- 100 g bacon
- 400 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 100 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. ketchup
- 1 ek. pirospaprika
- 1 tk. Piros Arany
- 200 ml tejföl (12%-os)
- 1 ek. olaj
- só
- őrölt bors
- köménymag
- 2000 ml víz
A húst, a bacont és a káposztát vágjuk fel kisebb kockákra. A zöldségeket vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. Egy fazékba hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el üvegesre párolni a bacont és a vöröshagymát. Pár perc után adjuk hozzá a fokhagymát, a húst és a zöldségeket. Néha megkeverve addig pároljuk, míg a hús kifehéredik. Ezután adjuk hozzá a ketchupot, a Piros Aranyat, a pirospaprikát, ízlés szerint sót, őrölt borsot és a köménymagot, és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük félpuhára. Amikor a hús és a zöldségek félig megpuhultak, akkor adjuk hozzá a kockára vágott káposztát, ha szükséges, ízesítsünk utána, majd főzzük puhára. A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, és állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Ezután szép lassan főzzük még pár percig, majd teljesen lefedve hagyjuk legalább egy fél óráig állni. Tálalás előtt merjük a levest tányérba, úgy kínáljuk.