Kard Éva receptjei
Tárkonyos halgombócleves
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
177 kcal | 11 g | 9 g | 13 g |
Hozzávalók 10 adaghoz:
A leveshez:
- 400 g sárgarépa
- 300 g petrezselyemgyökér
- 200 g zeller
- 100 g vöröshagyma
- 50 g vaj
- 1 ek. olaj
- 1 citrom leve
- 5 g liszt
- 200 ml tejföl (12%-os)
- 150–200 ml víz
- só
- őrölt bors
- tárkony
A halgombóchoz:
- 500 g afrikai harcsafilé
- 1 db tojás
- 60 g liszt
- 2 tk. halfűszerkeverék
- só
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra. A zöldségeket szintén pucoljuk meg, és vágjuk fel ízlés szerint. A vajat és az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, pároljuk pár percig, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal, keverjük alaposan össze (én nem spóroltam a tárkonnyal). Öntsük fel a vízzel, facsarjuk hozzá a citromlevet, és főzzük a zöldségeket puhára. Közben készítsük el a halgombócot: a harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, szórjuk meg a halfűszerkeverékkel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni. Ezután kb. 300 g halhúst daráljunk le, vagy késes aprítóval pépesítsük. A maradék halhúst tegyük félre. A pépesített halhúst szórjuk meg egy kevés sóval, adjuk hozzá a lisztet és a tojást, és keverjük, gyúrjuk össze a masszát (ha túlságosan ragadna a kezünkhöz, akkor apránként keverjünk hozzá még egy pici lisztet). Ezután az összegyúrt masszából nedves kézzel formázzunk ízlés szerinti méretű gombócokat. Amikor a zöldségek már puhára főttek, tegyük bele a levesbe az előzőleg félretett, kockákra vágott halhúst. A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanálnyi levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Ezután helyezzük bele a halgombócokat, és pár perc alatt főzzük puhára. (Várjuk meg, míg a gombócok feljönnek a leves tetejére, utána főzzük még 2-3 percig.) Tálalás előtt merjük a levest a halgombóccal együtt tányérba, és ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, úgy kínáljuk.