Kard Éva receptjei
Gluténmentes obwarzanek (lengyel pereckülönlegesség)

1 darab tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
250 kcal | 9 g | 6 g | 40 g |
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 500 g Schär Mix B liszt
- 40 g vaj
- 300 ml tej
- 20 g eritrit
- 1 kk. só
- 2 db tojás
- 20 g friss élesztő
- kb. 1000 ml víz
- 1 tk. eritrit
A szóráshoz:
- mák
- szezámmag
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, édes tejbe, futtassuk fel. Olvasszuk fel a vajat. A lisztet keverjük össze a sóval, csináljunk a közepébe egy mélyedést, és öntsük bele a vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután tegyük egy lisztezett kelesztőtálba, és langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát. Amikor a tészta megkelt, osszuk el 20 egyenlő részre, és formázzunk belőlük kis golyókat. A golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze, és formázzuk gyűrűvé. (Én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból.) Az elkészült tésztagyűrűket takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig újra kelni. Egy edénybe öntsünk kb. egy liter vizet, adjunk hozzá 1 teáskanál eritritet, és forraljuk fel. Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, és főzzük 1-2 percig. Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, és egymástól kicsit távolabb helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal vagy éppen köménymaggal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 25–30 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon 25 percig sütöttem.) A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. Az elkészült perecet kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára, pl. vajjal megkenve, egy-egy szelet szalámival, egy bögre finom teával.