Feltöltés dátuma: 2020.05.21.

Pest megyei diabéteszegyesületek

Cukorbetegek Egyesülete – Gyál

Illusztráció

1993. április 23-án alakult egyesületünk dr. Major László kardiológus szakorvos, ma kutató szakorvos közreműködésével.

A városban jelenleg két diabetológus szakorvos rendel, Budapest közelsége miatt sokan járnak a fővárosba diabetológushoz a tagok közül is.

Gyálon becslésem szerint 1000 fő körül van a diabéteszesek száma, közülük 155-en tagjai egyesületünknek.

Rendszeres programjaink vannak, minden hónap második csütörtökjén délután 13 órától egyesületi gyűlést tartunk, szűrésekkel egybekötve. Szakorvosokat hívunk, akiktől mindig pozitív visszajelzést kapunk: tagságunk nagy létszáma, érdeklődése, figyelme miatt.

Minden héten hétfő és szerda délelőtt nordic-edzések, minden csütörtök délelőtt közös torna várja tagjainkat. Az egyesületen belül 2013 őszétől működik a nordic walking csoport. Ők a büszkeségeink, a rendszeres testmozgás nagyon jó hatással van a cukorértékeinkre.

47 fős csoporttal tagjai vagyunk az Országos Gyalogló Idősek Klubjának. A klub 100 tagszervezettel működik, Monspart Sarolta világbajnok tájfutó álmaként jött létre.

Közhasznú egyesület lévén a szűréseink nyitottak, minden érdeklődő számára elérhetőek. Az ÖKO iskolában minden évben az ÖKO napon jelen vagyunk, vérnyomásmérést végzünk és beszélünk a cukorbetegségről, mivel a diákok körében is vannak érintettek. Az Arany János Közösségi Házzal nagyon jó a kapcsolatunk, egy évben többször szervezünk egészségnapot közösen, s a program keretében szűrünk, vércukrot, vérnyomást, koleszterinszintet mérünk.

A Monori Cukorbeteg Egyesülettel, az ócsai nyugdíjasklubbal és a felsőpakonyi nyugdíjasklubbal szoros barátságot ápolunk. Tagjai vagyunk a CEOSZ-nak.

Alapvető feladatunk a cukorbetegek életmódjának alakítása, előadások szervezése, a prevenció fontosságának hangsúlyozása, új kapcsolatok létesítése, tapasztalatcserék szervezése. Célunk, hogy megismertessük a legkorszerűbb eszközöket, a vércukor- és vérnyomásmérő eszközöket biztosítsuk, s legyen lehetősége tagjainknak, hogy gyógycipőket készíttessenek diabéteszes lábukra.

A magam részéről legjobb tudásom szerint igyekszem a tagság igényeit előtérbe helyezni és mindent megtenni annak érdekében, hogy minden tagunk tudja, hogyan élhet betegségével együtt olyan minőségben, mint az egészséges emberek.

Vörös Józsefné

Megjelent a diabetes2020/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!