Közétkeztetési Bocuse d’Or
A Közétkeztetési Szakácsverseny országos döntőjén a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola konyháján dolgozók Reformator Culina nevű csapata hét különdíjat, köztük a két legrangosabbat, a Bocuse d’Or akadémia különdíját és a Miniszterelnökség különdíját is megnyerte. A csapat tagjai Vígné Sági Katalin, Erdős Anikó és Horváth Anikó voltak. Vígné Sági Katalin neve ismerős lehet olvasóinknak, szerkesztőségünk állandó munkatársa, a Receptsarok kiadványunk szakmai lektora. Ő számol be a versenyről.

Idén másodszorra vettünk részt a versenyen. A közétkeztetésben dolgozó szakácsok továbbképzési lehetőségei elég korlátozottak, így minden alkalmat meg kell ragadni, hogy a tudásunkat csiszolhassuk. Másrészt, hiszünk benne, hogy a mindennapi taposómalomból való kiszakadás jót tesz a konyha dolgozóinak, s a csapatként való együttműködésünket is erősíti.
Három fogásból álló, nyári menüsort kellett összeállítani, amelyben szerepel a lecsó és a méz. A menüsorunk: zöldborsókrémleves kecskesajt habbal roppanósan, csirkemell supreme kolbászmorzsában, cukkinilecsó, dödölle, baconbe tekert ceruzabab és körtetorta eperrel, törökmézzel.
A verseny több fordulóból állt. Feltétel volt, hogy a döntőn akkor lehetett részt venni, ha minimum 60 adagban, az életben is megfőzésre és tálalásra kerültek az ételek. Mi decemberben láttuk vendégül az egyházközségünkben egész évben szolgáló testvéreket.
Ahhoz, hogy a zsűri elé pontosan a meghatározott időpontban kerüljön az étel, a legtökéletesebb állapotban, percre lebontott kottával kellett érkeznünk. Minden elhibázott vagy felesleges mozdulat súlyos következményekkel járt volna. Nehézség volt, hogy az elődöntőben 6 adagra kellett készíteni és tálalni, a döntőben viszont 10-re. Ez jelentősen módosította az említett kottát. Váratlan helyzet volt, hogy a versenyre vásárolt, nívós cég által gyártott serpenyőink nem működtek az indukciós főzőlapokon, így hirtelen két, a versenyt már befejezett csapattól kellett kérni kölcsön 3 serpenyőt.
Nagy büszkeségünk, hogy többek szerint a legfinomabb húst készítettük, és sokan mondták, hogy a „legmenzabarátabb” volt a tálalásunk.
A győztes menüsor receptjei:
- Zöldborsókrémleves kecskesajttal
- Töltött csirkemell supreme kolbászos morzsával, cukkinilecsóval, szalonnás zöldbabbal és dödöllével
- Körtetorta törökmézzel és eperrel
Vígné Sági Katalin dietetikus