Feltöltés dátuma: 2020.04.07.

Koronavírus és T1DM

Az 1-es típusú diabéteszesek valóban veszélyeztetettebbek, mint mások?

Illusztráció

Az 1-es típusú diabétesz és a koronavírusos megbetegedés

A COVID-19 és a hasonló vírusos megbetegedések – például az influenza – komoly kockázatot jelenthetnek az 1-es típusú diabétesszel élők számára.

Következzék néhány tény a COVID-19-ről és az 1-es típusú diabétesszel élők számára szükséges tudnivalókról.

Nincs rá bizonyíték, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő emberek nagyobb eséllyel kapnák el a COVID-19-et

Több, az 1-es típusú diabétesz területén jártas orvos megerősítette, hogy az 1-es típusú cukorbetegek nincsenek nagyobb veszélyben másoknál a COVID-19 kapcsán. Szakértők szerint, ha 1-es típusú diabétesszel élő személy fertőződik meg az új koronavírussal, nem feltétlenül alakulnak ki nála súlyosabb komplikációk a betegség kapcsán.

Azok számára jelent nagyobb kockázatot a betegség, akik másik krónikus betegségben is szenvednek (például nem működik megfelelően az immunrendszerük, szívbetegségük vagy veseelégtelenségük van). Aki 1-es típusú diabétesszel él és megbetegszik (bármilyen vírusos betegségben), különös gondot kell fordítania önmaga és a diabétesze kezelésére.

Azt is fontos tudni, hogy az általános teendők (mint a gyakori vércukormérés, ketonmérés stb.) bármilyen más betegség esetén is érvényesek, nem csak COVID-19-re specifikusak!

A vércukor- és ketonszint szokásosnál gyakoribb ellenőrzése

Ha rosszul érzi magát az ember, gyakran enni és inni sincs túl sok kedve, és valószínűleg gyógyszereket is vesz be a tünetei, például a láz, az izomfájdalom enyhítésére.

Mindezek miatt létfontosságú, hogy a szokásosnál gyakrabban mérje a diabéteszes a vércukrát és ellenőrizze a ketonszintjét, legalább négyóránként. Aki szenzort használ, figyelje azt, vagy mérje gyakran a vércukrát. Szükség lehet extra adag inzulin beadására is, hogy csökkentsük a magasabb vércukorszintet.

Figyeljük a ketonszintet, mivel a ketontestek felszaporodása a szervezetben diabéteszes ketoacidózishoz vezethet, amely azonnali orvosi beavatkozást igénylő, veszélyes állapot, kezelés nélkül akár halálos is lehet. Ha magasabb vércukorszintet produkálunk, gyakori, hogy a ketonszint is emelkedik. Ez annak a jele, hogy a test a zsír- és izomszöveteket bontja, ezekből próbál energiához jutni a cukor helyett.

A ketoacidózis egyéb tünetei hasonlítanak az influenzás megbetegedésekére (fáradtság, fájdalmak, hányinger vagy hányás, hasi fájdalom), de jelentkezhet kiszáradás, valamint gyümölcsös illatú lehelet és szapora levegővétel (így próbál a szervezet megszabadulni a ketontól és a savaktól).

Ha hányás, közepesen emelkedett vagy magas ketonszint vagy a ketoacidózis egyéb tünete jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz!

A szokásosnál is fontosabb a terápia pontos betartása

Ez persze okozhat nehézségeket, amikor az ember rosszul van, különösen, ha nehezen marad meg benne az étel és a folyadék. Az inzulinon kívül gyakran a vény nélkül kapható szerek is befolyásolhatják a vércukorszintet.

Bár léteznek cukormentes köhögéscsillapító szirupok, a legtöbbjük cukrot tartalmaz, így még jobban megemelhetik az amúgy is magas vércukorszintet. Jobb, ha a szájon át szedhető – a szirupokkal megegyező összetételű – tabletták mellett döntünk, feltéve, hogy nem tartalmaznak szénhidrátot.

Más szerek, például az orrdugulást csökkentő készítmények is megemelhetik a vércukorszintet. Vigyázzunk a fájdalom- és lázcsillapítókkal is! A nagy dózisban szedett aszpirin csökkentheti a vércukorszintet.

A paracetamoltartalmú gyógyszerek befolyásolhatják a szenzorok működését, helytelen értékeket okozva, vagy meg is gátolva a mérést, valamint károsak lehetnek a májra és a vesékre. Akinek veseproblémái vannak, mindenképpen körültekintéssel szedje a paracetamoltartalmú készítményeket!

Az ibuprofennel is vigyázni kell, mert felerősítheti az inzulin vércukorcsökkentő hatását. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezeket a gyógyszereket nem lehet szedni, csupán annyit, hogy szedésük odafigyelést igényel. A legújabb WHO-ajánlás alapján egyébként nincsen rá bizonyíték, hogy az ibuprofen rontaná a COVID-19 fertőzést.

Raktározzunk be olyan élelmiszerekből, amelyek segítenek az egészséges szénhidrátbevitel megtartásában

A krékerek, zöldség- vagy tésztalevesek, az édesítetlen almaszósz vagy gyümölcsjoghurt mind gyomorkímélő lehetőségek a vércukor szinten tartására.

Ha ezeket a könnyű ételeket is nehéz lenyelni, a folyadékok jelentik a megoldást rövid távon.

Ha a vércukor az elvárt tartományban mozog, fogyasszunk szénhidráttartalmú italokat, próbáljunk három-négy óránként inni pár kortyot. A gyümölcslevek (például narancs- vagy áfonyalé), a sportitalok és a hagyományos üdítők jó választás lehetnek.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be, különösen, ha keton van a szervezetünkben, hogy ezzel is segítsük az ürülésüket. Fogyasszunk többet a szénhidrátmentes folyadékokból, fogyasszunk vizet, erőlevest, cukormentes pálcikás jégkrémet vagy üdítőt!

Legyünk felkészültek, csak a biztonság kedvéért

Nagyon fontos, hogy felkészüljünk a legrosszabbra is, még ha ez (remélhetőleg) nem is történik meg velünk. Győződjünk meg róla, hogy kellő mennyiségű inzulin, tesztcsík, van otthon, és egy esetleges karanténban is meg tudjuk oldani a pótlásukat!

Legyen meg a kezelőorvos telefonszáma (és legyünk tisztában vele, hogyan érhetjük el éjszaka, hétvégén vagy ünnepnapokon), hogy hívhassuk, ha a következőket tapasztaljuk: hat óránál tovább fennálló hányás vagy hasmenés; légzési nehézség; néhány napon túl sem csillapodó láz; magas ketonszint; ha nem tudjuk magunkban tartani az ételt vagy az italt és hipoglikémiát tapasztalunk.

Gyermekek esetében hívjuk az orvost, ha a kicsi nehezen lélegzik, vagy elkékül az ajka; nem eszik vagy iszik; nagyon fáj a füle; a szokásosnál aluszékonyabb.

Ha sürgősségi osztályra kerül a cukorbeteg, mindenképpen mondja el, hogy 1-es típusú diabétesszel él, valamint nem árt, ha erről tájékoztató kártyát is tartunk az irataink között, vagy jelezzük a ruházatunkon.

Írásunk a JDRF (globális szervezet, amely az 1-es típusú cukorbetegség kutatásának finanszírozásában vezető szerepet tölt be) T1D and Coronavirus: What You Need to Know című cikke alapján készült.

Elsőként megjelent a www.szurikataalapitvany.hu oldalon.

Kérjük, támogassa adójának 1%-ával a Szurikáta Alapítvány munkáját! Adószám: 18524710-1-13

Az eredeti cikket fordította: Szakács-Fehérváry Orsolya, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet önkéntese.

A cikk tartalmát szakmailag ellenőrizte: dr. Körner Anna

Megjelent a diabetes2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!